Wat te doen met overgebleven verse kruiden?

Sebastiaan Jansen
2025-08-07 06:55:15
Count answers
: 2
Je kunt van harde kruiden kruidenazijn of kruidenolie maken.
Vul een afsluitbare pot of fles met de harde kruiden die jij lekker vindt.
Zorg ervoor dat de kruiden helemaal onder de olie of azijn staan.
Zo blijven de kruiden langer goed.
Zachte kruiden zijn lekkerder in boters of pesto.
Was en hak de kruiden die je lekker vindt fijn en meng ze door zachte boter of vijzel ze met wat olie en pijnboompitten.
Je kunt je eigen kruidenmixen maken voor vlees, vis of groenten.
Je hebt hier wel gedroogde kruiden voor nodig.
Je kunt ook een vinaigrette maken met verse kruiden.
Zachte kruiden zijn hier geschikt voor als je de vinaigrette direct gebruikt en harde kruiden als je de vinaigrette langer wil bewaren.
Sommmige kruiden, zoals basilicum, kun je inmaken met zout.
Maak zelf fruitwater en geef het een extra krachtige smaak met kruiden zoals munt, basilicum en tijm.
Verse kruiden laten zich gemakkelijk invriezen.
Dit kan op twee manieren.
Pluk de kruiden, was ze in ijskoud water en droog ze af.
Maak er een pakketje van in een diepvrieszak of bakje.
Haal de ingevroren kruiden uit die je nodig hebt, je hoeft ze niet te ontdooien.
De andere manier is een ijsblokjesvorm vullen met kruiden en water.
Was en hak de kruiden fijn alvorens je de ijsblokjesvorm vult.
De bevroren blokjes kun je per kruid in een diepvrieszak zo’n zes maanden in de vriezer bewaren.
Dit kun je ook doen met kruidenazijn, -olie, -boter, of pesto.

Bram van der Horst
2025-08-07 05:34:08
Count answers
: 3
Met deze tips voorkom je dat jouw restje verse kruiden in de prullenbak belandt.
Van kruiden-ijsblokjes tot zelfgemaakte pesto – ontdek de lekkerste recepten.
1. Kruiden-ijsblokjes als smaakmaker Door verse kruiden met olie in te vriezen, heb je altijd een goede smaakmaker bij de hand.
2. Gedroogde kruiden Dit is misschien wel een van de makkelijkste manieren om je verse kruiden langer te bewaren.
3. Perfecte pesto Pesto komt van het Italiaanse woord ‘pestare’, dat stampen betekent.
5. Next level olijfolie Rozemarijn over? Perfect! Dit gaat jouw olijfolie extra smaak geven.
6. Kruidenboter Na de eerste hap vraag je je vast al af waarom je dit nooit eerder hebt gedaan.
7. Smakelijk water Rozemarijn is niet alleen lekker als smaakmaker in je gerechten.

Johanna Dekker
2025-08-07 05:31:28
Count answers
: 5
Met overgebleven verse kruiden kan een kruidenboter worden gemaakt. Hak de kruiden heel fijn.
Laat roomboter op kamertemperatuur komen zodat het kneedbaar is en roer of kneed de kruiden er doorheen.
Eventueel kan je naar smaak nog wat versgemalen peper en zout toevoegen.
Heerlijk om zo op brood te smeren of op je biefstuk.
Doe je overgebleven kruiden in olijfolie en laat 1-2 weken op een donkere plek staan zodat de smaken in kunnen trekken.
Je kunt verschillende kruiden mengen in een olie, of bijvoorbeeld alleen salieolie maken.
Je kunt ook olie met kruiden in een ijsblokjesvorm gieten en invriezen.
Je kunt hang je kruiden op en laat ze drogen, dat ziet er ook nog eens heel gezellig uit.
Voor extra snel resultaat kun je je kruiden ook drogen in de oven.
Daarna meng je verschillende kruiden zoals peterselie, lavas, kervel, salie, dille, koriander, munt, met wat peperkorrels en eventueel wat zout en je maakt in een handomdraai je eigen bouillonpoeder.
In de blender (of vijzel) met noten, Parmezaan en knoflook en je hebt een pesto.
Probeer ook eens met hazelnoten of pistachenoten.
Verse kruiden meng je met ansjovis en azijn voor een fris zure salsa verde.
Breng gelijke delen honing en water aan de kook met een handje kruiden.
Blijf roeren tot de honing volledig is opgelost, laat afkoelen, giet af en je hebt een heerlijke siroop.
Lekker om te mixen met prikwater of als basis voor een cocktail.
Deze siroop kan je ook invriezen in ijsblokjes.
Kruiden siroop gebruik je om mee te bakken, of je maakt een heerlijk verzachtende hoest siroop voor de keel op basis van tijm.
Aan suiker kan met kruiden ook een extra smaak worden toegevoegd.
Munt of basilicum zijn geschikte kruiden om gearomatiseerde suiker te maken.
Maar ook citroenverbena of koriander zijn het proberen waard.
De suiker kan je gebruiken in desserts, thee en over vers fruit zoals aardbeien.
Aan 2 kopjes suiker voeg je ongeveer een kwart kopje gekneusde kruiden toe.
Op dezelfde manier is ook zout te aromatiseren.
Het is even wat werk je hebt heerlijk zout wat je 3 à 4 maanden kunt gebruiken.
Voeg aan circa 100-150 gram zout vijf theelepels kruiden toe.
Tijm, oregano, rozemarijn, basilicum en salie zijn hiervoor heel geschikt.

Jennifer van Breukeleveen
2025-08-07 05:12:47
Count answers
: 1
Met je overgebleven verse kruiden kan je een kruidenolie maken. Doe de kruiden in een af te sluiten potje of flesje en doe er olijfolie bij. Zorg dat de kruiden helemaal onder de olie staan. Dan blijven de kruiden langer goed. Je kan verschillende kruiden samen in de olie doen. Of kies voor één kruid, zoals tijm om tijmolie te maken. Laat de olie eerst een paar dagen staan. Daarna kan je de kruidenolie bijvoorbeeld gebruiken over een salade, om mee te bakken of om brood in te dippen.
Een lekkere kruidenboter kan je heel makkelijk zelf maken. Gebruik hiervoor roomboter en laat deze op kamertemperatuur komen. Hak de overgebleven kruiden heel fijn. Roer als de boter zacht is de kruiden erdoorheen en breng op smaak met peper en zout. Lekker voor op stokbrood of bij een stukje vlees.
Doe de overgebleven kruiden in een blender samen met een knoflookteentje, wat Parmezaanse kaas, pijnboompitten en olijfolie. Mix alles tot een gladde saus. Breng op smaak met peper. Lekker voor door de pasta of op een broodje.
Je kan verse kruiden ook bewaren. Hier drie tips hoe je dat kan doen. Tip 1: Wikkel de verse kruiden in vochtig keukenpapier en leg ze in de koelkast. Op deze manier kan je de kruiden nog een aantal dagen goed houden. Tip 2: Laat je verse kruiden drogen. Hang de kruiden in een bosje ondersteboven op een donkere, droge plek. Na ongeveer een week zijn de kruiden gedroogd en kan je ze als gedroogde kruiden gebruiken. Tip 3: Vries de verse kruiden in. Hak de kruiden fijn en verdeel ze over een ijsblokjesvorm. Vul met water en zet in de vriezer. Deze ijsblokjes met kruiden kan je bijvoorbeeld gebruiken door de soep of in een saus.

Muhammed Ramautar
2025-08-07 04:28:59
Count answers
: 2
Verse kruiden blijven soms maar heel kort goed in de koelkast, zeker delicate zachte blaadjes, zoals basilicum, verleppen helaas snel. Je kunt sommige soorten goed bewaren tussen wat vochtig gemaakt keukenpapier. Stop dit voorzichtig in een goed afgesloten (plastic of glazen) vershoudbakje en zet in de koelkast. Dit werkt vooral goed bij bijvoorbeeld munt, bieslook en dille.
Bewaar ze in een glaasje water in de koelkast, vul een hoog glas met een bodem water en zet de kruiden er recht op in, zodat de steeltjes in het water zitten. Net als bij bloemen eigenlijk! Dit werkt voornamelijk goed bij zachte kruiden als basilicum, munt, peterselie en koriander. Ververs het water elke paar dagen en doe eventueel een plastic zakje om de blaadjes die boven het glas uit piepen.
Van harde leftover kruiden met een houtige steel (zoals rozemarijn en tijm) kun je heel goed kruidenolie maken. Vul een goed afsluitbare pot of (weck)fles met de kruiden en giet er zoveel olijfolie op dat ze helemaal onderstaan. Heerlijk voor over de pasta of een sandwich!
Veel kruiden kun je prima invriezen. Pluk ze, was ze eventueel en maak ze goed droog – voorzichtig tussen twee vellen keukenpapier, bijvoorbeeld. Doe ze in een diepvrieszakje of -bakje. Zo blijven ze zeker een paar maanden goed in de vriezer, al werkt het bij sommige soorten beter dan anderen.
Hak kruiden fijn en lepel ze in elk holletje van een ijsblokjesvorm. Top af met olie of een andere vetstof (ganzenvet is bijvoorbeeld ook top voor dit idee). Vervolgens kun je elke keer als je wat nodig hebt een of meerdere blokjes in de pan doen. Vooral gebakken aardappeltjes of gegrild vlees knapt ontzettend op van zo’n kruidenblokje!

Josephine van den Velden
2025-08-07 03:21:47
Count answers
: 1
Wil je weten wat, lees dan snel verder.
Verse rozemarijn ruikt lekker en is kruidig van smaak.
Daardoor is deze heerlijk om te mengen met olie en brood, als 4-uurtje bijvoorbeeld.
Snijd hiervoor wat brood in stukken, hak vervolgens de overgebleven rozemarijn fijn en meng dit met een beetje olie, wat (zee)zout en eventueel een geperste knoflookteen.
Ook lekker is rozemarijnthee.
Kook hiervoor de rozemarijntakjes 10 minuten in een pannetje met water.
Zeef hierna de takjes eruit en meng de thee met een beetje honing.
Als je wat tijm overhebt kun je dit gebruiken in een lekker warm bad.
Kook hiervoor een flink aantal takjes tijm in een liter water en laat 10 – 15 minuten koken.
Zeef de tijm uit het water en voeg het water vervolgens toe aan je warme bad.
Dit kruidige bad ruikt heerlijk en helpt goed bij vermoeidheid en spierpijn.
Geen bad thuis, van tijm kun je ook thee zetten.
Giet kokend water over 10 verse takjes tijm en laat dit 5 minuten trekken.
Filter de kruiden uit de thee en voeg een beetje honing toe.
Heb je niet alle basilicum uit de box gebruikt, maak dan zelfgemaakte kruidenboter.
Smelt hiervoor 100 gram boter au bain-marie en voeg vervolgens 2 lepels citroensap, basilicum (gescheurd in kleine stukjes) en wat peper en zout toe.
Giet het mengsel in een bakje en laat afkoelen.
Heerlijk voor op brood, je kunt ook zelfgemaakte verse pesto maken.
Meng hiervoor een handje basilicum met 50 ml extra vierge olijfolie, 10 gram pijnboompitten en wat peper en zout in een blender of met een staafmixer.
Voeg vervolgens 25 gram geraspte Parmezaanse kaas toe en meng nog een keer.
Nu is je pesto klaar.
Lekker voor een pasta of op brood.

Mehmet van Beek
2025-08-07 03:18:37
Count answers
: 2
Dít kun je allemaal doen met je overgebleven kruiden. Maak zelf kruidenboter: snijd je overgebleven kruiden fijn – dat mag een mengsel zijn van van alles door elkaar, maar ook gewoon wat je nog hebt liggen. Meng met roomboter op kamertemperatuur, een geperst teentje knoflook, wat peper en zout en klaar ben je. Rol ‘m op in bakpapier als een worstje en bewaar in de vriezer. Zo kun je er telkens plakjes vanaf snijden wanneer je je toast, aardappels of biefstuk wat extra smaak wilt geven. Over invriezen gesproken: kruidenblokjes zijn je redding in de keuken. Snijd je restjes kruiden fijn en doe ze in een ijsblokjesvorm. Giet er wat olijfolie overheen tot het net onder staat, en doe het de vriezer in. Ook handig: verdeel je kruiden op soort per blokje, dan weet je straks precies wat je waar voor kunt gebruiken. Heb je nog een flinke hand verse kruiden over? Maak er een heerlijke kruidenolie van. Gooi je basilicum, peterselie, koriander of wat je ook maar hebt in een blender of mixer, samen met olijfolie. Mix tot een gladde, groene massa en giet in een schoon flesje of potje. Deze olie is perfect over gegrilde groente, salades, pasta’s of zelfs als dip met wat brood. Bewaar ‘m in de koelkast en gebruik binnen een week.