:

Hoe begin je met fermenteren?

Jari Lether
Jari Lether
2025-09-02 10:52:49
Count answers : 30
0
Bij fermenteren ga je dus een milieu creëren waarin deze bacteriën zich opperbest voelen en zich daardoor volop gaan vermenigvuldigen. Kopje onder Melkzuurbacteriën leven van de suikers van de groenten. Ze houden niet van zuurstof en zitten er graag warm bij. Daarom dompelen we de groenten volledig onder in een vochtige en dus zuurstofloze omgeving bij kamertemperatuur (tussen 18 en 21°C). We voegen zout toe omdat zout het vocht onttrekt aan de groenten en ze zo toegankelijker maakt voor de melkzuurbacteriën.
Quinty Badal
Quinty Badal
2025-08-31 03:45:08
Count answers : 29
0
Om met fermenteren te beginnen, koop je het beste gefermenteerde voeding waarvan je zeker weet dat de fermentatieduur lang is geweest, want dat iets zuur is wil niet zeggen dat het levende micro-organismen voor jouw darmflora bevat. Let erop dat veel gefermenteerd voedsel wordt uiteindelijk weer verhit of gepasteuriseerd, waardoor de gezonde bacteriën en enzymen verloren gaan, zoals zuurkool in zakjes uit de supermarkt. Kies voor traditioneel en biologisch dynamisch voedsel waarbij de fermentatie op een natuurlijke manier plaatsvindt.

Lees ook

Hoe lang kan ik verse pickles bewaren?

Bewaaradvies voor dit geopende product 1maand houdbaar in de koelkast Minder geschikt voorin de vri Lees meer

Waar is pickles van gemaakt?

Pickles zijn ingemaakte augurken. Pickles zijn een gerecht dat bestaat uit in azijn ingemaakte, ing Lees meer

Jasmijn Wolfswinkel
Jasmijn Wolfswinkel
2025-08-23 03:57:36
Count answers : 31
0
Fermentatie kan een geheimzinnig proces lijken maar dat is het niet. Onze tip: gebruik steriele potten, veel kruiden en vertrouw op je zintuigen. Zo maak je het heerlijkste gefermenteerd voedsel. Stap 1: Zoek een glazen pot uit Kies een geschikte pot. Vroeger werden vaak aardewerken potten gebruikt. Tegenwoordig verkiest men eerder glas om te fermenteren. Glas kan je goed steriliseren en roest niet. Weckpotten zijn ideaal maar je kan evengoed oude confituurpotten gebruiken die je vooraf heel grondig reinigt. Stap 2: Kies goede, lokale ingrediënten Zelf fermenteren doe je best met verse groenten (of fruit) van het seizoen. In de zomer is het aanbod van fruit en groenten erg groot. Het is dan ook de ideale periode om grote hoeveelheden aan te kopen en te verwerken zodat je ook in de winter kan genieten van onze heerlijke Belgische producten. Stap 3: Verwerk je uitgekozen producten & bewaar Je gaat je groenten nu inleggen of fermenteren. Voeg specerijen en groenten samen in de pot en bedek met water & citroensap of azijn. Zorg dat alles goed onderstaat en sluit af. Bewaar je gefermenteerd voedsel op een koele, donkere plaats. Probeer deze snelle gefermenteerde groenten. We geven je het recept van de meest praktische en veelzijdige inlegtechniek die bestaat. Ga voor 1 soort groente of mix verschillende groenten zoals courgette, radijsjes, wortel, bloemkool of komkommer.  Of ga aan de slag met ons recept voor pickles. Stap 4: Geniet Tot slot kan je proeven van een echte delicatesse. Geniet van de intense smaak van je gefermenteerde zuurkool, komkommer, wortel, paprika of gefermenteerde rode kool. Opeten kan al na 1 dag fermenteren. Maar hoe langer je wacht, hoe lekkerder het resultaat!
Jonas Bos
Jonas Bos
2025-08-10 19:12:55
Count answers : 42
0
Stop je overbleven moestuinoogst in potten, zet ze op een warme plek en laat de micro-organismen het werk doen. Voor fermentatie heb je niet veel nodig. Weckpotten, een weegschaal, messen, een snijplank, zout en water zijn in de meeste gevallen voldoende. Wanneer je gaat fermenteren is schoon het toverwoord. Dat begint al bij de voorbereiding: maak alles grondig schoon voordat je begint. Fermenteren kan op twee methodes: de droge methode en de natte methode. Snijd de groente in stukken of rasp hem fijn. Voeg zout (2% van het volledige gewicht aan groente) toe en kneed het. Doe de groente in een weckpot en druk hem stevig aan. Zorg in ieder geval dat de groente volledig is ondergedompeld in het vocht. Plaats een blad of schil of iets anders zwaars bovenop om de groente af te dekken en zorg dat ook dat helemaal ondergedompeld is. Zorg dat er in ieder geval 4 cm vrij blijft tussen het vocht en de pot i.v.m. de druk die zich zal ontwikkelen. Sluit de pot goed af en zet hem in ieder geval drie weken weg in een ruimte waar het tussen de 18 en 21 graden is. Na drie weken kun je genieten van je eigen fermentatie. Tip: Hierboven hebben we de basis van fermenteren uitgelegd, maar je kunt je fermentatie ook aromatiseren met bijvoorbeeld knoflook, gember, chilipeper en andere specerijen voor een nog grotere smaakexplosie.

Lees ook

Welke groenten kun je inmaken?

Je kunt groente en fruit inmaken. Als het gaat om het inmaken van groente, zijn er een heleboel hee Lees meer

Is pickles hetzelfde als augurken?

De vrucht is kort en wordt overwegend gebruikt voor het inleggen in azijn en pekel, al dan niet met Lees meer

Joost van Hugenpoth tot den Berenclauw
Joost van Hugenpoth tot den Berenclauw
2025-08-10 18:06:43
Count answers : 30
0
Start simpel met harde groenten zoals wortel, bietjes en kool. Je snijdt minimaal 400 g groenten in kleine stukjes, masseert deze vervolgens met zout (2% van het groentegewicht). Die hoeveelheid zout is minimaal nodig om het fermenteren op gang te helpen. Voeg eventueel een smaakmaker toe zoals miso, tamari of mirin, of een theelepel van je favoriete kruiden. Mosterd-, karwij- of venkelzaad combineren goed met diverse pickles. Doe alles in de Pickle Press, duw het goed aan, draai de deksel erop en zoek een plekje op je aanrecht buiten direct zonlicht. Dan wacht je vervolgens tot de smaak zuur genoeg is (en het fermentatieproces dus lekker bezig is). Na een dag kun je voor het eerst proeven - na twee dagen is de gemiddelde fermentatie afgerond. Precies goed? Tast toe! Mocht je schimmel zien of je pickle niet friszuur maar bedorven ruiken, dan is er iets fout gegaan - probeer het gewoon opnieuw.