Hoe begin je met fermenteren?

Jonas Bos
2025-08-10 19:12:55
Count answers
: 0
Stop je overbleven moestuinoogst in potten, zet ze op een warme plek en laat de micro-organismen het werk doen.
Voor fermentatie heb je niet veel nodig. Weckpotten, een weegschaal, messen, een snijplank, zout en water zijn in de meeste gevallen voldoende.
Wanneer je gaat fermenteren is schoon het toverwoord. Dat begint al bij de voorbereiding: maak alles grondig schoon voordat je begint.
Fermenteren kan op twee methodes: de droge methode en de natte methode.
Snijd de groente in stukken of rasp hem fijn.
Voeg zout (2% van het volledige gewicht aan groente) toe en kneed het.
Doe de groente in een weckpot en druk hem stevig aan.
Zorg in ieder geval dat de groente volledig is ondergedompeld in het vocht.
Plaats een blad of schil of iets anders zwaars bovenop om de groente af te dekken en zorg dat ook dat helemaal ondergedompeld is.
Zorg dat er in ieder geval 4 cm vrij blijft tussen het vocht en de pot i.v.m. de druk die zich zal ontwikkelen.
Sluit de pot goed af en zet hem in ieder geval drie weken weg in een ruimte waar het tussen de 18 en 21 graden is.
Na drie weken kun je genieten van je eigen fermentatie.
Tip: Hierboven hebben we de basis van fermenteren uitgelegd, maar je kunt je fermentatie ook aromatiseren met bijvoorbeeld knoflook, gember, chilipeper en andere specerijen voor een nog grotere smaakexplosie.

Joost van Hugenpoth tot den Berenclauw
2025-08-10 18:06:43
Count answers
: 5
Start simpel met harde groenten zoals wortel, bietjes en kool. Je snijdt minimaal 400 g groenten in kleine stukjes, masseert deze vervolgens met zout (2% van het groentegewicht).
Die hoeveelheid zout is minimaal nodig om het fermenteren op gang te helpen.
Voeg eventueel een smaakmaker toe zoals miso, tamari of mirin, of een theelepel van je favoriete kruiden.
Mosterd-, karwij- of venkelzaad combineren goed met diverse pickles.
Doe alles in de Pickle Press, duw het goed aan, draai de deksel erop en zoek een plekje op je aanrecht buiten direct zonlicht.
Dan wacht je vervolgens tot de smaak zuur genoeg is (en het fermentatieproces dus lekker bezig is).
Na een dag kun je voor het eerst proeven - na twee dagen is de gemiddelde fermentatie afgerond.
Precies goed? Tast toe!
Mocht je schimmel zien of je pickle niet friszuur maar bedorven ruiken, dan is er iets fout gegaan - probeer het gewoon opnieuw.