Fermentatie kan een geheimzinnig proces lijken maar dat is het niet. Onze tip: gebruik steriele potten, veel kruiden en vertrouw op je zintuigen.
Zo maak je het heerlijkste gefermenteerd voedsel.
Stap 1: Zoek een glazen pot uit
Kies een geschikte pot.
Vroeger werden vaak aardewerken potten gebruikt.
Tegenwoordig verkiest men eerder glas om te fermenteren.
Glas kan je goed steriliseren en roest niet.
Weckpotten zijn ideaal maar je kan evengoed oude confituurpotten gebruiken die je vooraf heel grondig reinigt.
Stap 2: Kies goede, lokale ingrediënten
Zelf fermenteren doe je best met verse groenten (of fruit) van het seizoen.
In de zomer is het aanbod van fruit en groenten erg groot.
Het is dan ook de ideale periode om grote hoeveelheden aan te kopen en te verwerken zodat je ook in de winter kan genieten van onze heerlijke Belgische producten.
Stap 3: Verwerk je uitgekozen producten & bewaar
Je gaat je groenten nu inleggen of fermenteren.
Voeg specerijen en groenten samen in de pot en bedek met water & citroensap of azijn.
Zorg dat alles goed onderstaat en sluit af.
Bewaar je gefermenteerd voedsel op een koele, donkere plaats.
Probeer deze snelle gefermenteerde groenten.
We geven je het recept van de meest praktische en veelzijdige inlegtechniek die bestaat.
Ga voor 1 soort groente of mix verschillende groenten zoals courgette, radijsjes, wortel, bloemkool of komkommer.
Of ga aan de slag met ons recept voor pickles.
Stap 4: Geniet
Tot slot kan je proeven van een echte delicatesse.
Geniet van de intense smaak van je gefermenteerde zuurkool, komkommer, wortel, paprika of gefermenteerde rode kool.
Opeten kan al na 1 dag fermenteren.
Maar hoe langer je wacht, hoe lekkerder het resultaat!