Waar komt het concept ‘dessert’ vandaan?

Vincent Mohan
2025-07-30 19:52:56
Count answers
: 2
Het concept 'dessert' komt van de Romeinen, die een aparte naam hadden voor het laatste gerecht, namelijk 'mensa secundae'. Hierbij aten ze onder andere gebak, vruchten, noten en kaas. De Romeinen gaven het nagerecht dus een naam. Ook de Oude Grieken en Egyptenaren aten iets als afsluiting van hun maaltijd, namelijk amandelen en fruit. De naam "dessert" is overigens niet specifiek vermeld in de tekst als de herkomst van het concept, maar wordt eerder in de tekst genoemd als een oude benaming voor een toetje of nagerecht.

Joëlle Smits
2025-07-30 17:49:44
Count answers
: 6
Het specifieke begin van het maken en consumeren van desserts is lastig te bepalen, maar het hangt samen met het beginnend gebruik van suikerriet, wat voor 500 v.Chr. begon in India. In Perzië (tegenwoordig Iran) at men simpele maaltijden, waarna men verschillende desserts at. Europeanen begonnen pas in de 15e eeuw suiker(riet) te verbouwen en dus raakten desserts hier pas vrij laat in opkomst. Gedurende de industriële revolutie (vanaf 1760) kwam de massaproductie van eten (en dus desserts) op, en toen in het begin van de 20e eeuw diepvriezen en koelkasten werden geïntroduceerd, werden ook bevroren desserts langzaam gemeengoed.

Wout Wever
2025-07-30 16:41:52
Count answers
: 1
Volgens Marieke de Witt, diëtist en lifestyle-coach, houden mensen van zoet en vet eten. Dit wordt al gestimuleerd in je babyjaren wanneer je melk drinkt. Moedermelk bestaat namelijk uit suiker en vet. Dus van nature gaat er direct een seintje naar je hersenen wanneer je suiker proeft en daardoor krijg je dus plaats in je maag. De tweede reden waarom je altijd ruimte over hebt voor een toetje heeft te maken met de maagwand. ‘Als je aan zoet eten denkt gaat je lichaam zich al voorbereiden op het eten ervan, onder andere door het aanmaken van speeksel. Ook geven de hersenen een signaal door aan de maag waardoor deze zich ontspant en voorbereid op de suiker-inname. Je hoeft er dus letterlijk alleen maar aan te denken en je maag maakt plaats voor die tiramisu. Dit is tegelijkertijd ook de reden waarom sommige mensen (wij!) lastig kunnen stoppen met het eten van iets zoets. Met elke hap komt er weer een stukje ruimte 'vrij'.

Puk van der Linden
2025-07-30 16:41:39
Count answers
: 3
Tot en met de 18e eeuw wordt het diner in één keer geserveerd.
Of het nu om warm of koud eten ging, alles werd in één keer op tafel gezet.
Tot dan is het vooral fruit wat als dessert wordt geserveerd.
Suiker wordt al vroeg ontdekt, maar nog niet toegepast in eten.
Pas in de late middeleeuwen wordt het gebruikt om voeding te verrijken en krijgt het (gezoete) toetje echt zijn vaste vorm.
Maar door de ontdekking van suiker wordt het toetje een vaste waarde van het menu.
Het zijn ingewikkelde kookprocessen die alleen de rijken zich kunnen permitteren.
Pas als in 1899 Klaas Honig een fabriek opent waar maisstijfsel, maizena en puddingpoeders worden gemaakt, kunnen mensen thuis hun eigen toetjes maken.
In feite is dus het zuiveltoetje zoals wij het nu kennen pas in de jaren 70 echt geïntroduceerd.

Olaf van Allemanië
2025-07-30 15:47:58
Count answers
: 0
Het woord dessert is afgeleid van het Franse werkwoord desservir, dat 'tafel afruimen' betekent. Het werd dus geserveerd nadat de tafel was afgeruimd.
Lees ook
- Wat is de geschiedenis van het dessertgerecht?
- Hoe zijn desserts in de loop der tijd veranderd?
- Hebben we echt een tweede maag voor dessert?
- Hoe zit het met de psychologie van mensen die van zoetigheid houden?
- Waar komt het toetje vandaan?
- Welke cultuur eet als eerste het dessert?
- Hoe heeft het concept van dessert zich in de loop der tijd in verschillende culturen ontwikkeld?
- Welk dessert is trending?