Hoe zit het met de psychologie van mensen die van zoetigheid houden?

Janna Mangal
2025-07-30 16:30:53
Count answers
: 1
Waardoor het komt dat mensen andere beslissingen nemen over voeding onder invloed van pijn, kan te maken hebben met de waarde die mensen hechten aan zoete producten. Er zijn aanwijzingen dat de consumptie van suikerrijke producten de pijntolerantie vergroot via endogene opioïde productie in de hersenen. Dit verband tussen het eten van zoetigheid en de vermindering van pijn, kan ervoor zorgen dat de trek in suiker toeneemt bij acute fysieke pijn. De oorzaak hiervan lijkt te zijn dat fysieke pijn het maken van rationele keuzes ondermijnt. Vooral bij mensen met minder zelfcontrole lijkt fysieke pijn te leiden tot een hogere consumptie van zoete producten. Een van de problemen bij het hebben van pijn is dat het eerder leidt tot impulsbeslissingen dan tot rationeel gedrag. Het kiezen voor ongezonde voeding en een ongezonde leefstijl maakt hier deel van uit. Net als bij sociale pijn zijn er aanwijzingen dat chronische en acute fysieke pijn leidt tot een voorkeur voor directe behoeftebevrediging. Excessieve consumptie van zoet en suikerrijk eten kan worden beschouwd als impulsief gedrag met grote gevolgen voor de gezondheid.
Lees ook
- Wat is de geschiedenis van het dessertgerecht?
- Waar komt het concept ‘dessert’ vandaan?
- Hoe zijn desserts in de loop der tijd veranderd?
- Hebben we echt een tweede maag voor dessert?
- Waar komt het toetje vandaan?
- Welke cultuur eet als eerste het dessert?
- Hoe heeft het concept van dessert zich in de loop der tijd in verschillende culturen ontwikkeld?
- Welk dessert is trending?