:

Hoe kan ik wijn het beste bewaren?

Mark Henriquez
Mark Henriquez
2025-07-28 15:00:30
Count answers : 3
0
Wijn mag best een tijdje bewaard worden, zeker als u een voorraadje wil aanleggen. Leg flessen bij voorkeur uit het zonlicht op een koele, ietwat donkere plek. Wijnflessen mogen neergelegd worden, al is het beter om flessen met een schroef- of rubberdop rechtop te bewaren. Over het algemeen geldt dat rode wijn het best tot zijn recht komt wanneer hij bij een temperatuur tussen de 14 en 18 graden Celsius wordt bewaard. Witte wijn en rosé mogen iets koeler bewaard worden: tussen de 7 en 12 graden Celsius. Vaak staat de ideale bewaar- of drinktemparatuur al op de fles aangegeven. Ook kan de verkoper u hierover meer informatie verschaffen. De meeste wijnen hebben een draaidorp, dus kunt u gewoon terug op de fles draaien. Witte wijn en rosé kunt u terug in de koelkast zetten en rode wijn terug in de (wijn)kast. Een halfgevulde fles blijft nog twee tot drie dagen goed. Mits goed afgesloten met eigen kurk. Kies dan een speciale (vacuüm) wijnstop, in dat geval kan wijn zelfs een week meegaan. Veel hangt af van de hoeveelheid wijn die nog in de fles zit. Die bepaalt namelijk of er al dan wel of geen oxidatie door zuurstof optreedt en de wijn ‘aantast’. Heeft u nog een klein bodempje in de fles, dan kunt u dat eigenlijk beter direct opdrinken.
Joey van der Meer
Joey van der Meer
2025-07-28 14:45:03
Count answers : 0
0
Over het algemeen is het belangrijk dat wijn liggend of schuin wordt bewaard. Dit doe je zodat de kurk in direct contact staat met de wijn. Wijnen die langer bewaard kunnen worden kun je het best liggend bewaren. Het meest schadelijke voor het bewaren van wijn zijn namelijk temperatuurschommelingen. De ideale bewaartemperatuur voor wijn ligt tussen de 10 en de 14 graden Celsius. De beste temperatuur voor wijn is 12 graden. Het is niet goed om wijn te koud of te warm te bewaren, want beide gevallen zijn niet wenselijk. Om wijn die al open is te kunnen bewaren, zijn er een paar opties, zoals de eigen kurk weer terug op de fles stoppen of gebruik maken van een vacuümpomp. De wijn is daarna nog circa 3 dagen houdbaar. Met een vacuümpomp kun je zuurstof uit de wijn halen, waardoor de wijn langer goed blijft. Je kunt ook gebruik maken van intelligente wijnstoppers, zoals systemen die zuurstof in de fles mengen met stikstof. Stikstof is zwaarder dan zuurstof, en zal er een beschermlaagje over de wijn komen waardoor het bederven ervan wordt vertraagd.
Louise Meyer
Louise Meyer
2025-07-28 14:42:19
Count answers : 2
0
Een goed klimaat in uw wijnopslag is cruciaal voor de bewaring van uw wijnen. De ideale temperatuur is constant 12°C. Ideaal is een luchtvochtigheid van 75%, maar tussen 50% en 90% is al voldoende. Wijn moet op een donkere plaats gestockeerd worden omdat het ultraviolet licht de kleur van de wijn beïnvloedt. De kwaliteit van de lucht moet neutraal zijn. Flessen met kurk bewaart u liggend om te verhinderen dat er lucht aan de wijn kan.
Berat Yalçin
Berat Yalçin
2025-07-28 13:05:59
Count answers : 3
0
Om wijn het beste te bewaren, zijn er een aantal tips. Koelen is een van de belangrijkste: bewaar de wijn in de koelkast, want hoe meer wijn in contact is met zuurstof, hoe sneller de wijn haar kwaliteit verliest. Het koel bewaren van wijn vertraagt dit proces aanzienlijk. Het liefst bewaar je de wijn in een wijnkoelkast of koele en donkere plek van ongeveer 12 graden. Een andere manier om de kwaliteit van de wijn te behouden, is door zuurstof te verminderen. Gebruik een wijnstopper, dit is beter dan de schroefdop of kurk van de fles zelf, omdat deze ontworpen zijn om de fles af te sluiten van zuurstof. Ook het rechtop zetten van de fles kan helpen, omdat hierdoor een kleinere oppervlakte van de wijn in contact komt met de in de fles aanwezige zuurstof. Fel licht, vooral UV-licht, is schadelijk voor de wijn, dus bewaar de wijn op een donkere plek.