Hoe kun je zelf groenten fermenteren?

Jurre Peters
2025-07-27 04:30:05
Count answers
: 1
Bij fermenteren ga je dus een milieu creëren waarin deze bacteriën zich opperbest voelen en zich daardoor volop gaan vermenigvuldigen.
Kopje onder
Melkzuurbacteriën leven van de suikers van de groenten.
Ze houden niet van zuurstof en zitten er graag warm bij.
Daarom dompelen we de groenten volledig onder in een vochtige en dus zuurstofloze omgeving bij kamertemperatuur (tussen 18 en 21°C).
We voegen zout toe omdat zout het vocht onttrekt aan de groenten en ze zo toegankelijker maakt voor de melkzuurbacteriën.

Phileine Smit
2025-07-27 03:37:00
Count answers
: 6
De basis van fermenteren ligt dus bij een afgesloten pot, zout en een portie geduld.
Is het écht zo simpel?
Yes it is!
Dat is ook precies de reden waarom we het met z’n allen veel vaker zouden moeten doen.
Je kunt eindeloos variëren, denk aan kool, paprika, wortel, rode bieten, ui etc.
Glazen weckpot, belangrijk is dat de pot goed afgesloten kan worden
Je favoriete groentes
10 gr zeezout per 500 gram groente
Snijd de groente in dunne reepjes.
Meng de groente in een kom met het zout.
Neem minstens 10 gr zout per 500 gram groente.
Alle groenten zitten nu in een kom of schaal en dit ga je met behoorlijk wat kracht met je vuisten ‘aanduwen’ in de kom.
Dit mag je echt wel even blijven doen.
De groenten slinken en er ontstaat veel vocht en dat is juist de bedoeling.
Doe de groente in de weckpot en duw goed aan.
Laat dit geheel een halfuurtje rusten.
Na een half uur stamp je de groente nog een keer goed aan tot het geheel onder eigen vocht komt te staan.
Sommige groente, zoals bieten en bloemkool, bevatten minder vocht.
Voeg in dat geval een scheutje water toe.
Als de groente drijven, voeg dan een plastic zakje toe met wat zout erin.
Door deze op de groente te leggen, zakken deze naar de bodem.
Sluit de pot volledig af en bewaar deze op kamertemperatuur.
Niet in de koelkast!!
Open iedere dag eventjes de pot om de druk wat te verlagen.
Na 3-10 dagen zijn jouw gefermenteerde groentes klaar!
Hoe langer je de groente laat staan, hoe meer smaak er aan komt.
Nadat je de pot hebt geopend, zijn de gefermenteerde groente nog een week te bewaren in de koelkast.
Je kunt natuurlijk nog allerlei kruiden toevoegen aan de groentes om nog meer smaak toe te voegen.
Een goed voorbeeld hiervan is Kimchi!
Hierbij voeg je een mengsel van kruiden, zoals chili, gember en knoflook, toe aan kool en wortel en dit geheel laat je fermenteren.

Niels van Leuven
2025-07-27 02:31:53
Count answers
: 1
Hoe kun je thuis zelf fermenteren? Er zijn twee verschillende manieren om groenten te fermenteren. Je kunt dit in een luchtdichte pot doen of in een pickle press. Die laatste is manier is het snelst en misschien wel makkelijkst. Daar heb je dan wel zo'n pickle press voor nodig. In principe krijg je bij beide manier heerlijke gefermenteerde groenten.
Hoe begin je met pickelen? Als je de onderstaande stappen doorloopt, kun je thuis je eigen pickle maken! Kies de groente. Dit kan er één zijn of een mix van verschillende groenten. Snijd de groente in de gewenste vorm en grootte, zoals reepjes. Voeg 2% van het gewicht van de groenten in zout toe in een kommetje. Voeg hierbij smaakmakers toe zoals sojasaus, rijstazijn en kruiden. Meng de marinade met de groenten en kneed dit goed samen. Laat nu minimaal 30 minuten op kamer temperatuur pickelen. Dit kan zelfs tot een paar uur of dagen uren. Als het pickelen klaar is, voeg de groenten dan in een luchtdichte pot en bewaar in de koelkast. Dit blijft een paar dagen goed.
Picklen gaat het beste op kamer temperatuur, in de koelkast duur het 4 keer zo lang! Neem de tijd. Pickelen kan een paar uur duren en in die tijd moet je bijvoorbeeld de pickle press aandraaien of de ingrediënten omscheppen. Neem dus je tijd en doe rustig aan tijdens het pickle proces. Wissel af met de manier waarop je de groenten snijd zoals plakjes, reepjes, halve maantjes enzovoorts.