De basis van fermenteren ligt dus bij een afgesloten pot, zout en een portie geduld.
Is het écht zo simpel?
Yes it is!
Dat is ook precies de reden waarom we het met z’n allen veel vaker zouden moeten doen.
Je kunt eindeloos variëren, denk aan kool, paprika, wortel, rode bieten, ui etc.
Glazen weckpot, belangrijk is dat de pot goed afgesloten kan worden
Je favoriete groentes
10 gr zeezout per 500 gram groente
Snijd de groente in dunne reepjes.
Meng de groente in een kom met het zout.
Neem minstens 10 gr zout per 500 gram groente.
Alle groenten zitten nu in een kom of schaal en dit ga je met behoorlijk wat kracht met je vuisten ‘aanduwen’ in de kom.
Dit mag je echt wel even blijven doen.
De groenten slinken en er ontstaat veel vocht en dat is juist de bedoeling.
Doe de groente in de weckpot en duw goed aan.
Laat dit geheel een halfuurtje rusten.
Na een half uur stamp je de groente nog een keer goed aan tot het geheel onder eigen vocht komt te staan.
Sommige groente, zoals bieten en bloemkool, bevatten minder vocht.
Voeg in dat geval een scheutje water toe.
Als de groente drijven, voeg dan een plastic zakje toe met wat zout erin.
Door deze op de groente te leggen, zakken deze naar de bodem.
Sluit de pot volledig af en bewaar deze op kamertemperatuur.
Niet in de koelkast!!
Open iedere dag eventjes de pot om de druk wat te verlagen.
Na 3-10 dagen zijn jouw gefermenteerde groentes klaar!
Hoe langer je de groente laat staan, hoe meer smaak er aan komt.
Nadat je de pot hebt geopend, zijn de gefermenteerde groente nog een week te bewaren in de koelkast.
Je kunt natuurlijk nog allerlei kruiden toevoegen aan de groentes om nog meer smaak toe te voegen.
Een goed voorbeeld hiervan is Kimchi!
Hierbij voeg je een mengsel van kruiden, zoals chili, gember en knoflook, toe aan kool en wortel en dit geheel laat je fermenteren.