Wat is het verschil tussen biologische wijn en gewone wijn?

Thijmen Feltzer
2025-07-27 10:43:26
Count answers
: 3
Biologische wijn wordt gemaakt van biologisch geteelde druiven. Deze groeien in een hiervoor gecertificeerde wijngaard. In een biologische wijngaard is het verboden om kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Om een wijn biologisch te mogen noemen, moet een wijn ook biologisch geproduceerd worden.
Een gewone wijn maakt bij het bereiden van wijn wel eens gebruiken van dierlijke producten. Denk hierbij aan gelatine, eiwit of vislijm. Bij biologische wijn en biodynamische wijn is dit niet het geval.
Bij biologische wijn is er een Europees biologisch keurmerk. Dit keurmerk mag alleen gebruikt worden als aan alle eisen wordt voldaan. Ook biodynamische wijn en veganistische wijn hebben hun eigen keurmerk.

Elise Abdi
2025-07-27 09:47:50
Count answers
: 2
Bij het maken van conventionele/‘gewone’ wijn mag je in de wijnbouw b.v. chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruiken en bij de vinificatie gist en sulfiet toevoegen.
Biologische wijnen worden gemaakt met respect voor de natuur.
Dus zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.
Het sulfietgehalte moet bij biowijnen substantieel lager zijn dan bij gewone wijn.
Lees ook
- Waarom is biologische wijn beter?
- Wat zijn de voordelen van biodynamische wijn?
- Is biologische wijn vrij van pesticiden?
- Is biologische rode wijn beter dan gewone rode wijn?
- Wat is de gezondste wijn om te drinken?
- Wat is het verschil tussen biologische en biodynamische wijn?
- Is er biologische wijn zonder sulfiet?
- Is biologische rode wijn ontstekingsremmend?