Hoe kun je thuis dingen inmaken?

Louise Tekin
2025-07-27 04:17:37
Count answers
: 3
Het inmaken van groenten en fruit, ik ben ermee opgegroeid. Bijna het hele jaar door konden wij daarom eten uit de groenten tuin. Augurken koop je meestal in de supermarkt. Dat werd mijn nieuwe missie: augurken in het zuur maken. Ik was binnen een half uurtje klaar: recept lezen, azijn koken, potten in orde maken en afkoelen maar.
INGREDIËNTEN
Voor een liter vocht: 350 ml water
700 ml natuurazijn (2 el suiker)
Optionele smaakmakers:
Knoflook
Peper en Keltisch zeezout
Pepertjes
Mosterdzaad
Ui
Dille
Jeneverbes
Laurierblad
Inmaak producten
Komkommer
Augurken
Radijs
Wortel
Kool
BEREIDING
Breng in een speelpannetje aan de kook: het water en azijn (met suiker).
Snij de betreffende groente in plakjes, reepjes of in stukjes.
Neem per inmaakpot één soort groente (bijvoorbeeld komkommer).
Pak een schone weckpot en doe daarin de stukjes groenten en de eventuele smaakmakers (bijvoorbeeld pepertjes en peperkorrels).
De pot mag best gevuld worden tot bijna aan de rand.
Giet het gekookte water-azijn mengsel over de groente in de pot, totdat de pot (bijna) vol zit oftewel, de groenten onder water staan.
Laat het geheel even goed afkoelen.
Maak de pot dan goed dicht en zet in de koelkast.
Het op deze manier inmaken van groenten, het in het zuur zetten van groenten, kan redelijk lang bewaard worden.
Van enkele weken tot enkele maanden.