Voor het maken van de tarte tatin is het recept als volgt:
150 gr suiker
50 gr roomboter, op kamertemperatuur
40 ml water
snufje zout
voor het deeg:
1 ei
100 gr boter
150 gr bloem
50 gr suiker
of koop een kant-en-klare rol zanddeeg (pâte brisée)
Karamel maken doe je zo:
Neem een koekenpan (antiaanbak). Doe hierin 150 gr suiker en 40 ml water – draai een rondje met de steel zodat het water zich vermengd met de suiker.
Leg de 50 gr boter vast klaar.
- Zet de pan met suiker op een laag vuurtje.
Blijf roeren (zodat de suiker oplost in het water) tot het geheel gaat koken.
Zodra het suiker-water-mengsel kookt, roer je niet meer, ook al denk je dat het niet goed gaat.
- Het suikerwater gaat lekker borrelen en na een paar minuten (ik vond dat best lang duren) begon het licht te kleuren.
Als het aan de ene kant van de pan wat sneller bruin kleurt dan aan de andere kant, dan rol je de pan zachtjes rond met de steel.
Dan vermengt alles zich mooi.
De ’truc’ van karamel is de juiste kleur krijgen: te lichtbruin = nog geen smaak, te donkerbruin = bitter en niet lekker.
Dat is even oefenen en op je gevoel afgaan.
- Als jij denkt dat de karamel de juiste kleur heeft, dan haal je de pan van het vuur.
Wacht een paar seconden en voeg dan de klont boter toe.
Die wordt snel opgenomen en dat kan even flink pruttelen.
- Tadaa, je karamel is klaar!
Leg de stukjes appel in de karamel en laat 15 minuten op vrij hoog vuur smoren.
De appels beginnen nu al een beetje te koken en ze nemen de karamel goed.
Giet de appels en de karamel daarna samen in een ingevette taartvorm.
Verspreid de stukjes appel.
- Haal het zelfgemaakte deeg uit de koelkast.
Leg het deeg tussen twee vellen vershoudfolie en rol het uit tot een plak van 3 mm-4mm dik die past over de taartvorm.
Bekleed de vorm met het deeg.
Duw het deeg met je vingers goed aan tegen de rand van de vorm.
Duw met een platte hand ook op het midden van het deeg, zodat dat dicht op de appels komt te liggen en je de appels gelijktijdig nog wat beter uitspreidt in de vorm.
- Maak in het midden van het deeg een klein gaatje met een scherp mes.
Bak de taart in circa 25 minuten goudbruin.
De taart is klaar als het deeg er gebakken uitziet en de karamel aan de zijkanten begint op te borrelen boven het deeg.
- Neem een groot bord (liefst met een beetje opstaande rand om te voorkomen dat de karamel eraf lekt).
Leg dat op de vorm (met behulp van 2 theedoeken voor je handen) en keer taartvorm en bord tegelijkertijd om.
Verwijder de vorm.. en voilà!!
- Serveer de tarte tatin lauwwarm met een lepel crème fraîche of een bolletje vanilleijs.
Ook een keer een hartige tarte tatin proberen?
Recept voor tarte tatin met witlof en geitenkaas
Recept voor tarte tatin met tomaatjes en balsamico
Voor de tarte tatin is dus 150 gr suiker, 50 gr suiker in het deeg nodig.