:

Wat is het verhaal achter Tarte Tatin?

Inaya van de Velden
Inaya van de Velden
2025-09-06 20:49:29
Count answers : 29
0
De appeltaarten van Stephanie Tatin waren vermaard in de streek. Maar op een dag sloeg het noodlot toe. Door tijdgebrek had Stéphanie niet alle desserts klaar voor de lunch. Ze improviseerde snel een appeltaart met stukjes oude appel, legde ze in een pan en strooide er suiker overeen. Ze bedekte de appels in de pan met taartdeeg en zette het geheel in de oven. Een klein halfuurtje later kwam de omgekeerde, heerlijk geurende taart uit de oven. Stéphanie draaide de taart om en serveerde deze zo. De taart was bijzonder, het deeg was niet door het lekkende vocht uit de appels aangetast en bovendien was de suiker gekarameliseerd. De taart van Tatin werd al heel snel dé appelsensatie van de vorige eeuw.
Lenn Demirci
Lenn Demirci
2025-08-26 20:42:35
Count answers : 27
0
Het verhaal gaat dat de Tarte Tatin per ongeluk is ontstaan toen Caroline een appeltaart wilde bakken, maar vergat het deeg onderop te leggen. In plaats daarvan legde ze het deeg bovenop de appels en besloot ze de taart op zijn kop te serveren. De gasten van het hotel waren verrukt van de smaak en zo werd de Tarte Tatin geboren. Het verhaal over de vergissing van Caroline is bekend geworden en heeft bijgedragen aan de populariteit van deze unieke taart. De Tarte Tatin is een heerlijke Franse taart die zijn oorsprong vindt bij de zussen Tatin. Het verhaal van de vergissing van Caroline Tatin heeft bijgedragen aan de populariteit van deze unieke taart.

Lees ook

Kun je tarte tatin van te voren maken?

Je kunt nooit volledig voorkomen dat er een beetje sap van de appel van de taart af zal druipen. Dra Lees meer

Wat is er bijzonder aan tarte tatin?

Dit ondersteboven gebakken appeldessert valt meteen op met zijn gekarameliseerde appels en boterige Lees meer

Elin Ridder
Elin Ridder
2025-08-26 18:29:26
Count answers : 31
0
Het verhaal gaat dat de zusters Stéphanie en Caroline Tatin eind 19eeeuw een hotel runden in het plaatsje Lamotte-Beuvron, op 30 kilometer ten zuiden van Orleans. Op een dag in 1889 wilde de 14-jarige Caroline een appeltaart bakken als dessert maar ze vergat in de haast deeg in de vorm te doen. Het deeg belandde tenslotte bovenop de stukjes appel. Om de fout te verdoezelen, draaide ze de taart na het bakken om en serveerde het misbaksel zonder blikken of blozen. De tarte tatin was geboren. Het verhaal dat de tarte tatin is ontstaan als ‘haastklus’, is echter te mooi om waar te zijn. Maar feitelijk is de tarte tatin de uitvinding van Maxim’s banketbakker.
Finn Aksoy
Finn Aksoy
2025-08-21 16:25:15
Count answers : 29
0
De Tarte Tatin is naar verluidt in 1889 per ongeluk gecreëerd door de zussen Stéphanie en Caroline Tatin, die het hotel Tatin uitbaatten in het dorpje Lamotte-Beuvron in het midden van Frankrijk, 175 kilometer ten zuiden van Parijs. Op een dag zou Stéphanie vergeten hebben voor de lunch tijdig een dessert te bereiden. Volgens een ander verhaal zou zij door Parijzenaars die kwamen jagen, aan de praat zijn gehouden. Op het laatste moment sneed zij wat oudere appels in stukjes, mikte ze in de pan, strooide er suiker over heen, bedekte het geheel met een deeglaag en zette de vorm in de oven. De taart kwam na 25 minuten ter wereld, nog steeds ondersteboven. Stéphanie draaide de taart vervolgens om en serveerde hem alsof er niets aan de hand was. De taart smaakte goed, met de gekarameliseerde suiker en het niet door appelvocht aangetaste deeg als bijzonderheid. Na de dood van de zusters werd de smakelijke vergissing ontdekt door een Parijse gastronoom.

Lees ook

Wanneer moet ik een tarte tatin omdraaien?

Haal de taart uit de oven en laat hem 5 minuten afkoelen in de vorm. Leg dan vervolgens een groot bo Lees meer

Wat is de beste appel voor tarte tatin?

Er wordt in de tekst geen expliciete aanbeveling gedaan voor een bepaalde appelsoort voor een tarte Lees meer

Lise Can
Lise Can
2025-08-11 02:29:39
Count answers : 20
0
De geschiedenis van Tarte Tatin begint al in de 19e eeuw, toch beginnen we ons verhaal pas in 1903. Uit overlevering zou blijken dat de taart rond 1880 al is ontstaan: Was de Tarte Tatin echt het gevolg van een ongeval in de keuken? Hebben Caroline en Stéphanie iets echt origineels willen creëren of deden ze gewoon de dingen die in Sologne in die tijd gemeengoed waren? Een intrigerende aanwijzing komt uit een notitie aan het eind van het recept van ene Marie Souchon dat luidt als volgt: “Dit recept werd uitgevonden door de kok van de graaf van Chateauvillard, die dit heeft doorgegeven aan Fanny Tatin”. De graaf stierf in 1880 zonder erfgenaam of familielid. Is zijn kok na het overlijden van de graaf toegetreden tot het personeel van het hotel? Heeft ze Fanny het recept gegeven tijdens een bezoek aan de graaf in zijn kasteel? Waar vond de kok de inspiratie voor haar recept? Deze vragen zullen nooit worden beantwoord!
Hailey van den Pol
Hailey van den Pol
2025-08-09 10:02:06
Count answers : 34
0
In het bosrijke gebied Sologne van de Loirestreek dreven twee zussen, Caroline en Stéphanie Tatin, eind 19de eeuw een goedlopend, gastronomisch hotel-restaurant, een van de eerste etablissementen in de Michelin-gids. De werkzaamheden hadden ze goed verdeeld: Caroline zat aan de receptie, Stéphanie zwaaide de scepter in de keuken. Een van haar toprecepten was een appeltaart met een gekaramelliseerd laagje, dat smelt op de tong. Op een middag puilde het restaurant uit van de gasten. Voorgerechten, hoofdgerechten, desserts …, alles moest op tijd worden geserveerd, natuurlijk met liefde en de grootste aandacht bereid. En toen ging er iets mis: Stéphanie schoof de appels in de over, en vergat het beslag. Ze zag dat de appels karamelliseerden en in blinde paniek goot ze het deeg in de bakvorm. Toen het mengsel gaar was, rees de vraag hoe ze het baksel moest serveren. Ze besloot het om te keren en zo op te dienen. En zo ontstond de tarte Tatin, een tarte renversée, oftewel omgekeerde taart. Tot op heden een hit, en niet alleen op de Franse menukaarten! Een mooi verhaal. Of het nu klopt of niet, doet niet ter zake. Lekker is het absoluut.

Lees ook

Kan tarte tatin opnieuw opgewarmd worden?

Je hebt in ieder geval nooit de gehele baktijd uit het recept nodig. Je wilt alleen opwarmen, het h Lees meer

Hoe lang moet tarte tatin in de oven?

Bak de taart in circa 25 minuten goudbruin. De taart is klaar als het deeg er gebakken uitziet en de Lees meer

Carlijn Wolters
Carlijn Wolters
2025-07-26 17:10:58
Count answers : 24
0
Het verhaal is bekend: de tarte tatin is naar verluidt per ongeluk ‘uitgevonden’. In 1889, door de zussen Stéphanie en Caroline Tatin, in het dorpje Lamotte-Beuvron in de Sologne, een prachtige bosrijke streek. Het Hôtel Tatin, waar zij werkten bestaat nog steeds en is tegenwoordig een klein culinair bedevaartsoord. ‘Mislukte’ appeltaart Toen ik de taart de eerste keer uit de oven haalde, dacht ik overigens de dat-ie mislukt was. Het deeg had zich helemaal naar de appelpartjes gevormd.
Aron van den Heuvel
Aron van den Heuvel
2025-07-26 13:35:42
Count answers : 22
0
Tarte tatin is een "appeltaart op z'n kop" en heeft een laagje van gekaramelliseerde suiker. De taart werd circa 1889 gecreëerd als gevolg een vergissing van een van de zussen Tatin, Stéphanie of Caroline. In plaats van eerst het deeg in de bakvorm te leggen werden er appels in gelegd, en daarbovenop het deeg. Na het bakproces werd het in de vorm omgedraaid. De twee zussen baatten het Hotel Tatin uit in Lamotte-Beuvron, een dorpje in het midden van Frankrijk.

Lees ook

Hoe voorkom ik een natte appeltaart?

Misschien wel het lastigste deel van de appeltaart is de bodem. De appelvulling is erg vochtig. Zodr Lees meer

Hoeveel suiker tarte tatin?

Doe de 120 gram suiker in een ronde pan en zet op laag vuur. Doe de schillen en klokhuizen in een k Lees meer

Leah Mens
Leah Mens
2025-07-26 12:43:42
Count answers : 38
0
De tarte Tatin is een klassieke Franse appeltaart ondersteboven. Zonder twee zusjes in Frankrijk zou deze taart nooit hebben bestaan. In 1889 erfden de zusjes Stephanie en Caroline Tatin hotel-restaurant Tatin van hun vader in het stadje Lamotte-Beuron. Het hotel lag tegenover het treinstation, en het verhaal doet de ronde dat het restaurant daardoor altijd vol zat met hongerige mensen. Een van de zusjes haastte zich om een dessert te maken voor al hun gasten. Of ze het deeg in eerste instantie was vergeten, dat ze de taart sneller gaar wilde krijgen of de taartvorm verkeerd om in de oven heeft gezet kan niemand met zekerheid zeggen, maar het deeg lag bovenop de appels in plaats van andersom. Na het bakken werd de taart omgedraaid waardoor de goudbruine, zachte appels zichtbaar werden. De bijzondere appeltaart werd razend populair en werd vernoemd naar de zusjes Tatin.