:

Wat is er bijzonder aan tarte tatin?

Anna Huisman
Anna Huisman
2025-07-26 15:37:16
Count answers : 1
0
Tarte tatin is een "appeltaart op z'n kop" en heeft een laagje van gekaramelliseerde suiker. De taart werd circa 1889 gecreëerd als gevolg een vergissing van een van de zussen Tatin, Stéphanie of Caroline. In plaats van eerst het deeg in de bakvorm te leggen werden er appels in gelegd, en daarbovenop het deeg. Na het bakproces werd het in de vorm omgedraaid. De naam tarte tatin is in zwang gebleven, ook als de vulling niet van appel is.
Lizz van de Brink
Lizz van de Brink
2025-07-26 14:01:37
Count answers : 1
0
Dit ondersteboven gebakken appeldessert valt meteen op met zijn gekarameliseerde appels en boterige korst. Tarte tatin is een Frans dessert waarvan de geschiedenis teruggaat tot het begin van de 20e eeuw in een klein hotel in het landelijke dorp Lamotte-Beuvron. Volgens de legende zette ze op een dag per ongeluk een appeltaart ondersteboven in de oven en besloot ze deze toch te serveren aan een jachtgezelschap. Waar of niet, de Tatin-manier om appeltaart te maken werd uiteindelijk een klassieker in de Franse keuken.
Lily van der Horst
Lily van der Horst
2025-07-26 14:00:51
Count answers : 8
0
Bij deze taart leg ik stap-voor-stap (met foto’s) uit hoe je een tarte tatin bakt. Ik zat even te twijfelen tussen deze en een andere zomerse tarte tatin – de Nectarine tatin met Grand Marnier en gember. Deze taart heeft de meest bijzondere smaak-combinatie van deze top 10. Bij de andere taarten gebruik ik bladerdeeg als bodem. Voor deze tarte tatin maak ik een beslag. Dat gaat onder andere keukenstroop en kardemom doorheen. Voor deze taart kies ik het liefst de Comice peer, maar je kunt uiteraard ook andere varianten gebruiken. Dat komt eigenlijk vooral, omdat we hem kunnen maken met vijgen uit eigen tuin. De combinatie van peer, blauwe kaas en walnoot werkt altijd goed. Ook mensen, die niet zo dol zijn op witlof (zoals Arjan bijvoorbeeld), vinden deze taart lekker.
Amber Şahin
Amber Şahin
2025-07-26 13:08:43
Count answers : 3
0
De tarte Tatin is een klassieke Franse appeltaart ondersteboven. Het deeg lag bovenop de appels in plaats van andersom. Na het bakken werd de taart omgedraaid waardoor de goudbruine, zachte appels zichtbaar werden. De bijzondere appeltaart werd razend populair en werd vernoemd naar de zusjes Tatin. Deze zoete en hartige versies van tarte tatins serveer je thuis bij de koffie, als hoofdgerecht en als dessert.
Jinthe van der Horst
Jinthe van der Horst
2025-07-26 12:19:03
Count answers : 0
0
Een tarte tatin is eigenlijk een omgekeerde taart. Van origine maak je de taart met appels, bladerdeeg en een laagje karamel. Je bakt de taart in een speciale bakvorm en bouwt hem omgekeerd op: eerst de karamellaag, dan de appeltjes en tot slot de bladerdeeg. De taart ontstond toen één van de zusjes Tatin besefte dat ze het deeg vergeten was toen ze haar appeltaart in de oven schoof. Ze deed het deeg over de appeltjes en op die manier ging het de oven in. De tarte tatin was geboren.
Joëlle Smits
Joëlle Smits
2025-07-26 09:44:53
Count answers : 6
0
Wat er bijzonder is aan tarte tatin, is dat deze taart omgekeerd wordt gebakken. De appels liggen onderin de taartvorm, bedekt met suiker en boter, en worden vervolgens met deeg bedekt. Na het bakken wordt de taart omgedraaid op een schotel, waardoor de karamelliseerde appels bovenop de taart komen te liggen. Dit is een unieke en bijzondere manier van taartbakken, die resulteert in een heerlijke en zoete dessert.