Hoe weet je welke wijn het beste bij je past?

Kian Schouten
2025-07-23 02:47:33
Count answers
: 1
De eerste vraag die je jezelf kunt stellen, is of je voorkeur uitgaat naar rode of witte wijn. Als je van intense en volle smaken houdt, zoals een goede biefstuk, dan is rode wijn iets voor jou. Ben je meer een fan van lichte en frisse smaken, die perfect passen bij visgerechten of salades? Dan past een Sauvignon Blanc of Chardonnay waarschijnlijk beter bij je. Naast de kleur van de wijn, is de smaakintensiteit een belangrijke factor. Sommige mensen houden van droge wijnen die een zuurtje hebben, terwijl anderen liever een zoetere wijn drinken. Wat is jouw smaakprofiel? Als je nog steeds niet zeker weet welke wijnsoort het beste bij je past, kun je een wijnproeverij overwegen. Tijdens een proeverij ontdek je verschillende smaken en leer je jouw voorkeuren beter kennen. Let hierbij goed op de balans tussen zoet, zuur en bitter in de wijn.

Jesse van Kuijc van Malsen
2025-07-23 02:32:00
Count answers
: 2
Uw keuze kunt u heel goed baseren op het smaakprofiel van een wijn. Bij wijnomschrijvingen worden vaak termen gebruikt als fruittype, body, structuur, specerijen, mineraliteit, complexiteit, maar ook tonen van hout en vanille. Bij een goede omschrijving kunt u dan al filteren op smaakbeleving en inschatten of dit een wijn is waarnaar u op zoek bent. Wij geven u graag het juiste advies om de perfecte wijn te selecteren.

Azra van den Berg
2025-07-23 02:06:51
Count answers
: 2
Het evenwicht zoeken in de wijn en spijs combinatie is de sleutel.
Naast of het gerecht bestaat uit vis, vlees of groenten, zijn sauzen en andere smaakmakers net zo belangrijk.
Misschien zelfs nog wel belangrijker.
Kies hieronder het hoofdingrediënt en vind snel de perfecte wijn & spijs combinatie!

Noortje Hussein
2025-07-23 01:07:22
Count answers
: 6
Hoe kies je online de wijn die echt bij jou past?
Simpel: met onze smaakprofielentest!
Binnen één minuut weet je wat jouw smaakprofiel is en zie je welke wijnen exact bij jouw smaak passen.

Tijs Scholten
2025-07-23 00:15:08
Count answers
: 3
De kunst van kiezen draait om smaak. En die is verrassend goed te voorspellen. Daarom ontwikkelden wij een korte, speelse smaaktest die je helpt ontdekken welke wijnstijl het beste bij jou past. Beantwoord de volgende 5 vragen en noteer je antwoorden. Onderaan de blog ontdek je welk smaakprofiel het beste bij jou past – én krijg je drie persoonlijke wijnsuggesties uit het assortiment van Jos Beeres Wijnkoperij. Tel hoeveel keer je A, B, C of D hebt geantwoord en ontdek hieronder welk smaaktype bij jou past. Proeven begint bij jezelf kennen, en bij Jos Beeres helpen we je daar graag een handje bij.

Niek Biharie
2025-07-23 00:03:37
Count answers
: 1
Een gemakkelijke vuistregel is: hoe lichter het stuk vlees, hoe lichter de wijn.
Wanneer het gevogelte geroosterd wordt gaat het perfect samen met een chardonnay, rosé of een lichte rode wijn.
Wordt het op de bbq gelegd?
Dan zeggen we volle rode wijn als Cabernet Franc of Malbec.
Vis kan het beste worden gecombineerd met witte wijn.
Waarom?
De tannine in rode wijn in combinatie met visolie laat in het algemeen een metaalachtige-nasmaak achter.
Mocht je toch voor een rode wijn willen gaan, kies dan voor een variant met een laag tanninegehalte.
Lichte vis als zeebaars en tilapia: Grüner Veltliner, Pinot Grigio, Chablis, Verdejo
Vleesachtige vis als zalm: volle Viognier of Chardonnay
Vette vis als haring en makreel: rosé of lichte rode wijn
Wijn en rundvlees
Daar gaan we: rode wijn.
Waarom nu wel?
De tannine in rode wijn combineert goed met het vet in rundvlees.
De regel hier is simpel: het vetter het vlees de voller de wijn.
Serveer je het stuk vlees met saus, kan de wijn daar ook apart op aangepast worden.

Maja Spiegelmaker Spanjaard
2025-07-22 23:26:38
Count answers
: 4
Welke wijn het beste bij jouw gerecht past, hangt af van de smaken in het eten. Zo kies je bij lichte gerechten en vis het liefst voor een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. Rood vlees en stoofvlees hebben iets stevigers nodig. Kies bijvoorbeeld voor een volle rode wijn, zoals Merlot of Cabernet Sauvignon. Ga je aan de slag met pittige gerechten? Een lichtzoete wijn, zoals Riesling of Viognier, verzacht de pittigheid. Hierdoor komen de smaken mooi in balans. Bij gerechten met kip of varkensvlees passen lichte rode wijnen, zoals Pinot Noir, of volle witte wijnen, zoals Chardonnay.
Maak je asperges met boter, ham en ei? Kies dan voor een zachte, frisse witte wijn, zoals een Pinot Blanc uit de Elzas of een Chardonnay zonder houtrijping.
Bij kaasfondue hoort een frisse, droge witte wijn. Deze wijnen snijden door de romigheid van de kaas en zorgen voor een perfecte balans.
Zalm heeft een stevige structuur en is hoog in vet. Dit vraagt om een volle witte wijn, zoals een romige Chardonnay, Viognier of Vermentino met een vleugje eikenhout.
Bij risotto kun je verschillende kanten op. Een frisse witte wijn, zoals een Soave, Roero Arneis, Premier Cru Chablis of een witte Bordeaux doet het altijd goed. Wil je eens iets anders? Kies dan voor een lichte rode wijn met weinig tannines of een volle rosé.
Eendenborst heeft een complexe en volle smaak. Wijnen die hier goed bij passen zijn rode wijnen met zachte tannines. Denk aan een heerlijke Pinot Noir (dit is een klassieke combinatie met eendenborst) of een fruitige Merlot.
Serveer je een goed stuk hertenbiefstuk aan je gasten? Kies dan voor een wijn met kracht en structuur, zoals een kruidige Cabernet Sauvignon, Rioja of Chianti.
Je weet nu ongeveer welke wijn past bij welk type gerecht. Maar om echt de beste wijn-spijs-combinaties te maken, is het ook handig om het specifieke smaakprofiel en aroma van de wijn te kennen. Klik hieronder door de vragen heen en zie welke wijnen de beste match met jouw gerecht zijn.