:

Welk gerecht past het beste bij wijn?

Koen Verheuvel
Koen Verheuvel
2025-10-01 06:08:57
Count answers : 31
0
Bij rood vlees neem je een zwaardere rode wijn. Medium volle rode wijnen, bij lichtere gerechten zoals pasta en pizza. Lichte rode wijnen horen bij niet té uitgesproken maaltijden. Zachte of oudere rode wijnen, lekker bij vleessoorten als eend en fazant. Jonge of stevige rode wijnen, bij biefstuk of wild. Veel droge witte wijnen, bij oesters en mosselen. Zoete witte wijnen, veel zuren bij salades en pittige gerechten. Zoete witte wijn, bij fruit desserts en nagerechten. Rosé wijnen, fruitigheid bij vleesgerechten. Zoete rosé wijnen, bij pasta en zoete sauzen. Zoete rode wijnen, zalig bij desserts en kaas. Witte en rode mousserende wijnen zijn er natuurlijk voor feestjes, maar ook bij zoete nagerechten kun je zo’n mousserende wijn schenken. Asperges: Sylvaner of Muscat / Gewürztraminer / Sancerre / Menetou-Salon / Pouilly Fumé. Barbecue: Shiraz / Zinfandel. Biefstuk: Cabernet Sauvignon / Tannat / Sangiovese. Cocktail van Garnalen, Krab of Gamba: Witte Mâcon / Droge Witte Bordeaux Sauvignon / Droge wijn uit de Jura / Riesling / Chardonnay. Escargots (slakken): Bourgogne Aligoté / Alsace Riesling / Touraine Sauvignon / Sancerre / Corton-Charlemagne / Alsace Pinot Gris / Monbazillac / Gewürztraminer / Witte wijn uit de Jura/ Sauternes / Barsac. Gerookte Paling: Bourgogne Aligoté / fino Sherry. Gerookte Makreel: Gewürztraminer / Alsace Riesling / Spätlese / Manzanilla Sherry. Gerookte zalm: Puligny-Montrachet / Pouilly-Fumé / Droge Sauvignon / Pfalz / Riesling / Spätlese / Alsace Pinot Gris. Gerookte forel: Gewürztraminer / Alsace Riesling / Spätlese / Fumé Blanc. Ham: Alsace Tokay / Red Côte du Rhône / Stevige Côte du Roussillon Rosé / Rode Coteaux du Tricastin / Beaujolais / Witte Chassagne Montrachet / Corbières Rosé / Côte du Rhône / Rode Bordeaux. Kip: Houtgerijpte Chardonnay uit Chili / Frankrijk / Argentinië. Kaviaar: Champagne. Lamsvlees: Chianti / Rode (niet te zware) Bordeaux / Rioja. Paddenstoelen: Pinot Noir. Paté algemeen: Mâcon-Village / Graves / Fumé Blanc / Australische Shiraz / Chianti. Paté van kip: Pomerol. Paté van eend: Coteaux du Layon / Riesling / Chianti / Sauternes. Paté van wild: Cahors / Bergerac / Madiran / Stevige rode wijn uit Portugal. Paté van haas: Rode Côtes de Duras / Moulin à Vent. Zalm (verse): Champagne / Meursault / Puligny-Montrachet / Riesling / Chardonnay / Spätlese.
Dean Horrocks
Dean Horrocks
2025-09-24 13:37:48
Count answers : 26
0
Bij een biefstuk past bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon. Een Merlot kun je goed combineren met lamsvlees. Als je gegrild varkensvlees serveert, sluit de lichte fruitigheid van de Pinot Noir perfect bij het gegrilde vlees. De romigheid van Chardonnay bijvoorbeeld, vult de vetten in de zalm mooi aan. Terwijl de frisse zuren van de Sauvignon Blanc perfect passen bij garnalen en zeevruchten. Dan is een lichtzoete Riesling een mooie balanshouder voor de ziltigheid en sojasaus. De frisse kruidige tonen van deze wijn, gaan goed samen met gegrilde groenten. Dan is de Gruner Veltliner met zijn pittige tonen een goede keuze. Een zachte romige Viognier matchen goed met de aardse tonen van paddenstoelen. Daarom past deze wijn goed bij een gerecht zoals risotto met paddenstoelen.

Lees ook

Welke wijn past bij welke gerechten?

Welke wijn past er bij zalm? Welke wijn bij asperges? En welke wijn bij pasta? Kies hieronder het Lees meer

Welke wijn past bij welk gerecht app?

Een gerecht kan ook rond, romig en smeuïg aanvoelen. Denk aan pasta carbonara, zalm in roomsaus en k Lees meer

Lise Meyer
Lise Meyer
2025-09-16 18:15:41
Count answers : 36
0
Bij asperges wil je juist een frisse witte wijn. Een verkwikkende witte wijn met veel zuren past niet bij een stoofpot van wild zwijn. Bij een stoofpot van wild zwijn, daar wil je een smaakvolle rode wijn bij. Bij asperges kun je heel goed Duitse witte wijnen of een Elzas wijn schenken. Bij gegrild vlees zijn Argentijnse rode wijnen heerlijk. Fruits-de-mêr combineert uitermate goed met rosé uit de Provence. Bij asperges – grüner veltliner, pinot blanc. Bij pizza – primitivo, nero d’avola, merlot. Bij geitenkaas – Sauvignon blanc. Bij Münster kaas – gewürztraminer. Bij spareribs – cabernet sauvignon. Bij aardbei, rabarber – Beerenauslese. Bij citrus dessert – muscat de rivesaltes.
Lina Bertho
Lina Bertho
2025-09-08 18:53:05
Count answers : 43
0
Rood vlees en rode wijn: Een biefstuk met een krachtige Malbec of Cabernet Sauvignon. Zeevruchten en witte wijn: Een Chardonnay of Pinot Grigio brengt het beste naar boven in visgerechten. Chocolade en zoete wijn: Probeer een rijke Port met donkere chocoladetruffels. Spicy gerechten, zoals Thaise curry, passen perfect bij een lichtzoete Riesling. Een ziltige oester met een frisse mousserende wijn zoals Champagne. Gegrilde groenten met een droge rosé, ideaal voor een zomerse avond.

Lees ook

Waarom wijn in gerechten?

Wetenschappelijke bevestiging waarom wijnen ideaal te combineren zijn met bepaalde gerechten. Volge Lees meer

Wat serveren bij wijn?

Hoewel dit het smaakpalet kan beïnvloeden, kun je overwegen om bij deze selectie wijnen een hapje te Lees meer

Levi Hofman
Levi Hofman
2025-09-05 21:17:12
Count answers : 25
0
Een mousserende wijn zoals champagne of cava is een populaire keuze voor bij de voorgerechten of als aperitief. Lichtgekookte vis en witvis gerechten passen het beste bij een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Gekruid of pittig gekruid eten, zoals Thais of Indisch eten, gaat goed samen met een Riesling of een Gewürztraminer. Rood vlees, zoals biefstuk of lamskotelet, wordt het beste gepaard gaat met een volle, robuuste rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Syrah/Shiraz. Kaas en charcuterie zijn een perfecte match voor een rode wijn zoals een Pinot Noir of een Tempranillo. Zware, gerijpte kazen zoals Roquefort of gorgonzola zijn een goede combinatie met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Port.
Tijn Konings
Tijn Konings
2025-08-23 23:55:30
Count answers : 29
0
Bij een pittig gerecht kun je beter kiezen voor een zoetzure wijn, terwijl een zoetzure maaltijd juist veel beter tot zijn recht komt met een milde droge wijn. Welke wijn je het best kunt schenken hangt vooral af van de hoofd ingrediënten van het gerecht. Cabernet Sauvignon smaakt het best bij: pittige gerechten, worsten met een sterke smaak, cheddar, blauwe kaas, rollade, vlees van de grill. Merlot wordt ook wel een 'soepele' wijn genoemd, die gemakkelijk drinkt, deze wijn is vooral geschikt voor vele vleesgerechten, zoals: kip, eend, kalkoen, rosbeef, lamsvlees, kalfsvlees, hert, rood vlees, stoofvlees, lever, oven schotels, pasta's. De wijn is erg lekker bij gerechten als: ham, kalfsvlees, pasta, kip, kalkoen. De wijn smaakt vooral erg goed bij: gerechten die pittige kaas of ui bevatten, Chinese en Thaise gerechten die rijkelijk gekruid zijn, Indiase curry's, zuurkool, gerookte zalm, varkensvlees. Deze wijn is heerlijk bij de volgende gerechten: kip, kalkoen, lamsvlees, kalfsvlees, rosbeef, eend, konijn. Wijn die gemaakt is van de Riesling drinkt perfect bij de volgende gerechten: mild smakende kazen, kip tandori, varkensvlees, ham, garnalen, kreeft, mosselen. Deze wijn is erg lekker bij gerechten als: oesters, zalm, zeevruchten, geitenkaas, andere sterk smakende kazen.

Lees ook

Wat voor wijn past bij vlees?

Elegante rode variëteiten voor gevogelte en varkensvlees, zijn ook geschikt voor vlees. Voor gevogel Lees meer

Hoe weet je welke wijn het beste bij je past?

Uw keuze kunt u heel goed baseren op het smaakprofiel van een wijn. Bij wijnomschrijvingen worden va Lees meer

Faas Houdijk
Faas Houdijk
2025-08-23 18:17:37
Count answers : 30
0
Kaas en rode wijn Heb je een intense, harde kaas voor je neus, denk: Grana Padano, gerijpte Manchego of Pecorino? Kies dan bij voorkeur voor een volle, ronde wijn zoals een Cabernet Sauvignon, Shiraz of Zinfandel. Een (medium) zachte kaas als een Gruyère, Camembert of brie doen het dan weer verrassend goed bij lichte wijnen zoals Pinot noir. Kaas en witte wijn Witte wijn laat zich een stuk makkelijker combineren met kaas dan rood. Een tweetal klassieke combinaties zijn kaasfondue met Riesling en een Sauvignon Blanc met geitenkaas. Wijn en gevogelte Een gemakkelijke vuistregel is: hoe lichter het stuk vlees, hoe lichter de wijn. Kalkoen of kip combineert in het algemeen makkelijk met witte wijn. Om het geheel wat ingewikkelder te maken telt de bereidingswijze ook mee. Wanneer het gevogelte geroosterd wordt gaat het perfect samen met een chardonnay, rosé of een lichte rode wijn. Wordt het op de bbq gelegd? Dan zeggen we volle rode wijn als Cabernet Franc of Malbec. Wijn en vis Vis kan het beste worden gecombineerd met witte wijn. Waarom? De tannine in rode wijn in combinatie met visolie laat in het algemeen een metaalachtige-nasmaak achter. Mocht je toch voor een rode wijn willen gaan, kies dan voor een variant met een laag tanninegehalte. Lichte vis als zeebaars en tilapia: Grüner Veltliner, Pinot Grigio, Chablis, Verdejo Vleesachtige vis als zalm: volle Viognier of Chardonnay Vette vis als haring en makreel: rosé of lichte rode wijn Wijn en rundvlees Daar gaan we: rode wijn. Waarom nu wel? De tannine in rode wijn combineert goed met het vet in rundvlees. De regel hier is simpel: het vetter het vlees de voller de wijn. Serveer je het stuk vlees met saus, kan de wijn daar ook apart op aangepast worden.
Isabel Keijser
Isabel Keijser
2025-08-16 18:44:43
Count answers : 38
0
Ieder stukje vlees heeft zo zijn eigen perfecte wijnmatch. Wist je dat de eiwitten van rood vlees de stroeve smaak van tannines verzacht. Een gerecht kan ook rond, romig en smeuïg aanvoelen. Denk aan pasta carbonara, zalm in roomsaus en kalfsragout. Kies dan voor zachte wijnen die een rond gevoel in je mond achterlaten zoals een Big White voor wit of een Easy Rider of Big Red voor rood. Een gerecht met een hoog smaakgehalte vraagt om een wijn met een intense smaak. Bijvoorbeeld bij vis met een pestosaus, groene kruiden of rode wijnsaus. Kijk binnen het smaakprofiel van Royal Red of Big Red voor de perfecte rode wijn of voor wit bij Fresh Hammer. Soms bereik je de beste balans juist met contrast. Bij gefrituurde gerechten is een wijn met knisperende zuren (sauvignon blanc, Albariño, Beaujolais) een perfecte tegenhanger. Naast zoute kaas doet port het perfect. En kaasfondue wordt met milddroge, lichte wijn makkelijker verteerbaar.

Lees ook

Wat is de beste gratis wijn-app?

Er worden verschillende gratis wijn-apps genoemd, zoals Vivino, Delectable en Hello Vino. Vivino bi Lees meer

Waarom past rode wijn bij vlees?

Rode wijn en vlees vormen al eeuwenlang een iconische combinatie. De diepe, rijke smaken van rode wi Lees meer

Alyssa van der Wal
Alyssa van der Wal
2025-08-07 09:59:52
Count answers : 31
0
Een mousserende wijn is de perfecte start van het kerstdiner. Het voorgerecht Bij voorgerechten als salades, wit vlees of vis wordt er vaak gekozen voor een witte, droge wijn, zoals de Sauvignon Blanc van Palena. Wil je liever het aperitief door blijven schenken? De Vin Mousseux Brut past ook goed bij deze voorgerechten! Bij een vissoep als voorgerecht past een verfrissende chardonnay of rosé. Het is hierbij slim om te kijken wat je in de volgende gang gaat serveren: is jouw hoofdgerecht een gerecht met wit vlees, gevogelte of vis? Kies dan voor de Traturi Chardonnay. Als je vis gaat grillen of bakken, kun je ook voor de Tratturi Rosato kiezen. Voorgerechten als antipasti of carpaccio kunnen goed worden gedronken met een vollere, rode wijn, zoals de Roccialta Chianti. Heb je een hoofdgerecht dat qua smaak aansluit op deze voorgerechten? Dan kun je deze wijn daar ook bij serveren. Hoofgerecht Om snel een wijn te kiezen bij vleesgerechten, maken veel mensen gebruik van de volgende vuistregel: rode wijn bij rood vlees, witte bij wit vlees. Maar de smaak van je gerecht hangt vaak voor een groot deel af van de saus en de manier van bereiden. Dus: wanneer je licht vlees serveert met een zware saus, is de smaak van de saus overheersend. Een zwaardere smaak vraagt om een zwaardere, rijpe wijn. En gebruik je wijn bij de bereiding van je gerecht? Serveer deze wijn dan ook tijdens het diner. Marco tipt: Als je bij het voorgerecht de Roccialta Chianti hebt geschonken, past deze ook goed bij risotto-gerechten, wit vlees en gevogelte. De Maipo Valley Merlot kan worden geserveerd bij pasta’s en rood vlees, maar ook bij wit vlees wanneer dit wordt bereid met zachte specerijen of wordt geserveerd met een zware saus. De Premium Chardonnay van Delbaux past goed bij gevogelte met roomsaus en gebakken zalm. Rosé bij vlees of vega Ga jij je vlees grillen? Denk dan eens aan rosé. En ook als je voor vegetarisch of veganistisch gaat, met gekookte groente, een pittig recept of een gerecht uit de mediterrane keuken, is de rosé van Domaine Fredavelle een goede keuze. Wil je liever een wijn die bijna overal bij past? De Sauvignon Blanc van Palena is een jonge, frisse wijn die je gemakkelijk bij verschillende soorten gerechten kan schenken. Het dessert Fruitdessert: Heb je Veuve de Vernay, Vin Mousseux Demi-sec of Veuve du Vernay- Vin Mousseux Brut geserveerd als aperitief? Schenk deze dan ook bij je fruitdessert om het diner feestelijk af te ronden. Kaasplankje Serveer je verse en/of licht gerijpte kazen? Daar past de Tratturi Rosato goed bij. Rijpe kazen komen het best tot hun recht met de Gran Trio Rosso. Fijne feestdagen! Welke gerechten je ook gaat maken, welke wijnen je ook kiest en met wie je ervan gaat genieten: Vino di Marco wenst je prettige kerstdagen toe! Eerder verschenen blogs: Aangesloten bij Webwinkelkeur
Mia de Leeuw
Mia de Leeuw
2025-08-04 07:28:45
Count answers : 32
0
Krachtige rode wijn met uitgesproken kaas zoals munster of camembert. De taninne in de wijn zullen botsen met de kaas, de wijn zal een ijzerachtige smaak krijgen. Spinazie bij zware rode wijnen. Beide bevatten veel tannine wat samen voor een naar wrang mondgevoel zorgt. Gerookte zalm met sauvignon blanc. Het gerookte, rijpe, filmende karakter botst zo erg met de strakke, frisse Sauvignon, dat die naar metaal zal smaken. Combineer een dessert niet met een droge wijn, maar met een dessertwijn, koffie, thee of likeur. Tegen het zoete van een dessert kan geen enkele droge wijn op.
Rik Willemsen
Rik Willemsen
2025-07-22 21:09:34
Count answers : 27
0
Welke wijn past er bij zalm? Welke wijn bij asperges? En welke wijn bij pasta? Kies hieronder het hoofdingrediënt en vind snel de perfecte wijn & spijs combinatie! Pikante gerechten zien we vaak in de Aziatische keuken. Wat witte wijn betreft past een lichtzoete wijn het best. Een tanninerijke rode wijn, zoals we die vaak in Bordeaux vinden, kan het pikante in een gerecht vaak ook wel aan. De tannines lijken dan minder op te vallen. Suiker heeft een enorme invloed op een wijn. Het kan een wijn volledig platslaan en het zelfs bitter en zuurder laten smaken. Dat is belangrijk om te weten wanneer u een wijn wil serveren bij een nagerecht. Zorg er dan voor dat de wijn altijd zoeter is dan het gerecht. Wijnen die zoet zijn en mogelijk passen bij uw nagerecht zijn een Riesling Kabinett, een Moscato of juist een zoete dessertwijn als Pedro Ximinéz, Sauternes of Monbazillac.