:

Wat serveren bij wijn?

Lieke Pham
Lieke Pham
2025-09-17 06:05:28
Count answers : 29
0
Combineer geweldige gerechten met geweldige wijnen. Je hoeft geen dure Merlot te drinken bij een club sandwich. Een flexibele wijn kiezen, dat klinkt makkelijker dan het is misschien. Met een Sauvignon Blanc of een droge Riesling zit je vaak veel veiliger. De meest flexibele rode wijnen hebben genoeg zuur, zoals Chianti, Bourdeaux en Pinot Noir of hebben lekker veel fruitsmaak en zijn laag in tannines. Als je gerecht pikant, pittig of kruidig is dan hoort daar ook een pittig wijntje bij. Je kunt de smaak van het gerecht spiegelen en versterken door een vergelijkbare smaak mee te geven. Je kunt ook juist voor het tegenovergestelde effect gaan en op zoek gaan naar contrast. Vlees dat op de barbeque gegrild is of gerookt is, matcht volgens deze site prachtig met wijn die in eikenhouten vaten is gerijpt. Als je een vrij zout gerecht hebt, dan doet een zuurdere wijn het daar heel mooi bij. Serveer je na het diner een kaasplankje, dan is een zoete wijn echt perfect. Het zout van de kaas zorgt dat het zoet wat wordt afgezwakt. Een stevig portje bij je kaasjes dus, of een prachtige Eiswijn. Een zoete wijn kan ook bij bijvoorbeeld een zout Aziatisch gerecht een hele verrassende combinatie zijn. Als het gerecht dat je serveert Italiaans is, dan past een Italiaanse wijn er waarschijnlijk heel goed bij. Wijnen uit een bepaalde streek combineren opvallend vaak goed met de typische gerechten uit die streek. Als het om desserts en dessertwijnen gaat, zijn de meeste sommeliers het over een ding wel eens: pas op met teveel zoetigheid. Eigenlijk is de beste combinatie vaak een niet al te zoet dessert, met een zoetere wijn erbij. De wijn geeft het dessert dan net iets extra’s.
Merel Timmermans
Merel Timmermans
2025-09-06 22:41:53
Count answers : 40
0
Dan wil je hier uiteraard een lekkere wijn bij serveren. Een desertwijn heeft een zoete smaak. Daarom verbaast het je misschien niet dat deze wijn veel geserveerd wordt bij toetjes. Staat er een pasta op het menu? Dan kun je hier vaak prima een Italiaanse wijn bij serveren. Een Franse wijn smaakt op zijn beurt juist goed bij een gerecht waarin veel kaas zit.

Lees ook

Welke wijn past bij welke gerechten?

Welke wijn past er bij zalm? Welke wijn bij asperges? En welke wijn bij pasta? Kies hieronder het Lees meer

Welke wijn past bij welk gerecht app?

Een gerecht kan ook rond, romig en smeuïg aanvoelen. Denk aan pasta carbonara, zalm in roomsaus en k Lees meer

Dylan van Velthoven
Dylan van Velthoven
2025-09-02 07:45:07
Count answers : 31
0
Een lichte, droge witte wijn doet het bijvoorbeeld goed bij gerechten die gekookt, gestoomd of gepocheerd worden. Zo kunt u denken aan een lichte vis, zeevruchten of wat groente. Een meer volle, droge witte wijn kunt u het beste drinken bij een aantal andere gerechten. Zo gaat dit goed samen met gerechten die u kunt grillen, stoven of konfijten. Een lichte rode wijn kunt u het best drinken bij gerechten als een stevige vis, licht gevogelte of opnieuw groente. De volle, rode wijnen kunt u tenslotte het best drinken bij gerechten die duidelijk vol van smaak zijn. Zo kunt u het best denken aan vleessoorten als wild, lam en rund.
Jim Albinus genaamd Weiss von Weissenlöw
Jim Albinus genaamd Weiss von Weissenlöw
2025-08-24 23:33:24
Count answers : 25
0
Mousserende wijnen worden geschonken in een lang, smal glas met bolling. Rode wijnglazen zijn bol en hebben een brede bovenkant. Witte wijnglazen hebben ook een bolling, maar daarentegen hebben ze een smalle bovenkant en zijn de vaak wat kleiner. Zoete en mousserende wijnen kunnen het beste geserveerd worden op een temperatuur tussen de 6 en 8 graden. Een lichte, zachte rode wijn van karakter smaakt het beste tussen de 12 en 17 graden. Een zwaardere rode wijn is perfect op kamertemperatuur (17 tot 19 graden). Een lichte, stille witte wijn is het beste om te serveren tussen de 8 en 14 graden. Andere witte wijnen komen het beste tot hun recht tussen de 12 en 14 graden.

Lees ook

Waarom wijn in gerechten?

Wetenschappelijke bevestiging waarom wijnen ideaal te combineren zijn met bepaalde gerechten. Volge Lees meer

Welk gerecht past het beste bij wijn?

Welke wijn past er bij zalm? Welke wijn bij asperges? En welke wijn bij pasta? Kies hieronder het Lees meer

Lieke van Praagh
Lieke van Praagh
2025-08-20 13:27:43
Count answers : 29
0
Een rode wijn past goed bij de verschillende vleeswaren. Wanneer vlees met rode wijn wordt gecombineerd, worden de tannines in de wijn door de eiwitten in het vlees verzacht. Witte wijn kan ook, vooral bij rauwe ham. Dan past een witte Rioja bijvoorbeeld ook erg goed, net als een Godello of natuurlijk een glas Sherry. Volle witte wijn past goed bij romige gerechten als romige soep, pasta met room, lasagne, Franse keuken. Maar ook bij schaaldieren, kip en ander gevogelte. Welke wijnen: chardonnay, sémillon, viognier, marsanne en roussanne. Een aantal ideeën voor hapjes met vlees: Ham met meloen. Rauwe ham rolletjes gevuld met geitenkaas. Charcuterie (fijne vleeswaren) Braziliaanse Feijoada. Dadels met roomkaas en spek. Biefstukpuntjes. Bitterballen.
Milan Ismail
Milan Ismail
2025-08-07 12:32:00
Count answers : 33
0
Een Pouilly-Fumé smaakt heerlijk in combinatie met vis of carpaccio, terwijl een Sauvignon Blanc prima samengaat met een scherpe salade. Een karbonade en Riesling gaan goed samen, net als een Thaise curry en Gewurztraminer. Zo smaakt een Meursault anders dan een Pinot Blanc en een Chardonnay anders dan een Verdejo.

Lees ook

Wat voor wijn past bij vlees?

Elegante rode variëteiten voor gevogelte en varkensvlees, zijn ook geschikt voor vlees. Voor gevogel Lees meer

Hoe weet je welke wijn het beste bij je past?

Uw keuze kunt u heel goed baseren op het smaakprofiel van een wijn. Bij wijnomschrijvingen worden va Lees meer

Ivan Blom
Ivan Blom
2025-08-07 11:12:56
Count answers : 34
0
Vis, kip of groenten serveren met witte wijn. Rood vlees of kruidige gerechten serveren met rode wijn. Lichte wijnen schenken vóór zwaardere wijnen. Een bubbeltjeswijn zoals champagne serveren om een clean palate te krijgen. Een wijn uit de regio van de producten in de maaltijd kiezen. Een simpele maar goede wijn serveren bij complexe maaltijden. Een lichte wijn serveren bij een gerecht met lichte en zachte smaken. Een wat zwaardere rode wijn kiezen bij een kruidig gerecht. Een dessertwijn serveren bij desserts zoals rode zoete wijn bij chocolade desserts of witte zoete wijn bij romige of fruitige desserts. Pinot Noir serveren bij gerechten met aardesmaken zoals paddenstoelen of truffel. Chardonnay serveren bij vettige vis of vis in een romige saus. Champagne serveren bij zoute gerechten zoals noodlesoep. Cabernet Sauvignon serveren bij rood vlees. Sauvignon Blanc serveren bij gerechten met een bittere smaak zoals grapefruit of witlof. Droge rosé serveren bij gerechten met veel kaas. Pinot gricio serveren bij lichte visgerechten. Shiraz serveren bij pittige en kruidige gerechten.
Olaf van Allemanië
Olaf van Allemanië
2025-08-07 10:02:36
Count answers : 21
0
Bij vis denk je meestal aan witte wijn. Maar rode wijnen gaan bijvoorbeeld heel goed samen met gegrilde vis. Wijn en kaas passen gewoon heel goed bij elkaar. Nog beter idee is om je wijnen en kazen op elkaar af te stemmen. Bella Italia staat bekend om haar pasta, risotto en pizza. En bij deze gerechten past natuurlijk een goed glas (Italiaanse) wijn. Onze keuken heeft ook genoeg te bieden; van pannenkoeken tot boerenkool, of een lekker stuk appeltaart. Vind de perfecte wijn! Mexicaans eten wordt vaak niet geassocieerd met wijn. Toch kun je bij die enchiladas, fajitas of chili heerlijke wijnen serveren.

Lees ook

Wat is de beste gratis wijn-app?

Er worden verschillende gratis wijn-apps genoemd, zoals Vivino, Delectable en Hello Vino. Vivino bi Lees meer

Waarom past rode wijn bij vlees?

Rode wijn en vlees vormen al eeuwenlang een iconische combinatie. De diepe, rijke smaken van rode wi Lees meer

Esmee van de Velden
Esmee van de Velden
2025-08-03 11:14:11
Count answers : 35
0
Bij voorgerechten als salades, wit vlees of vis wordt er vaak gekozen voor een witte, droge wijn, zoals de Sauvignon Blanc van Palena. Wil je liever het aperitief door blijven schenken? De Vin Mousseux Brut past ook goed bij deze voorgerechten! Bij een vissoep als voorgerecht past een verfrissende chardonnay of rosé. Voorgerechten als antipasti of carpaccio kunnen goed worden gedronken met een vollere, rode wijn, zoals de Roccialta Chianti. Heb je een hoofdgerecht dat qua smaak aansluit op deze voorgerechten? Dan kun je deze wijn daar ook bij serveren. Om snel een wijn te kiezen bij vleesgerechten, maken veel mensen gebruik van de volgende vuistregel: rode wijn bij rood vlees, witte bij wit vlees. Maar de smaak van je gerecht hangt vaak voor een groot deel af van de saus en de manier van bereiden. Dus: wanneer je licht vlees serveert met een zware saus, is de smaak van de saus overheersend. Een zwaardere smaak vraagt om een zwaardere, rijpe wijn. En gebruik je wijn bij de bereiding van je gerecht? Serveer deze wijn dan ook tijdens het diner. De Maipo Valley Merlot kan worden geserveerd bij pasta’s en rood vlees, maar ook bij wit vlees wanneer dit wordt bereid met zachte specerijen of wordt geserveerd met een zware saus. De Premium Chardonnay van Delbaux past goed bij gevogelte met roomsaus en gebakken zalm. Rosé bij vlees of vega Ga jij je vlees grillen? Denk dan eens aan rosé. En ook als je voor vegetarisch of veganistisch gaat, met gekookte groente, een pittig recept of een gerecht uit de mediterrane keuken, is de rosé van Domaine Fredavelle een goede keuze. Wil je liever een wijn die bijna overal bij past? De Sauvignon Blanc van Palena is een jonge, frisse wijn die je gemakkelijk bij verschillende soorten gerechten kan schenken. Fruitdessert: Heb je Veuve de Vernay, Vin Mousseux Demi-sec of Veuve du Vernay- Vin Mousseux Brut geserveerd als aperitief? Schenk deze dan ook bij je fruitdessert om het diner feestelijk af te ronden. Kaasplankje Serveer je verse en/of licht gerijpte kazen? Daar past de Tratturi Rosato goed bij. Rijpe kazen komen het best tot hun recht met de Gran Trio Rosso.
Naomi de Ruiter
Naomi de Ruiter
2025-07-23 00:44:25
Count answers : 39
0
ZoetSuiker heeft een enorme invloed op een wijn. Het kan een wijn volledig platslaan en het zelfs bitter en zuurder laten smaken. Dat is belangrijk om te weten wanneer u een wijn wil serveren bij een nagerecht. Zorg er dan voor dat de wijn altijd zoeter is dan het gerecht. Wijnen die zoet zijn en mogelijk passen bij uw nagerecht zijn een Riesling Kabinett, een Moscato of juist een zoete dessertwijn als Pedro Ximinéz, Sauternes of Monbazillac.
Maja Hussain
Maja Hussain
2025-07-23 00:03:01
Count answers : 33
0
Hoewel dit het smaakpalet kan beïnvloeden, kun je overwegen om bij deze selectie wijnen een hapje te serveren, bijvoorbeeld een pittige worst, rilette de canard of een stukje rosbief. Bovendien zijn zoete wijnen heel mooi te combineren met een kaasplank. Zet die op tafel zodra de zoete flessen open gaan en je hebt een lekkere, en heel gezellige afsluiting van je wijnproeverij. Water kan overigens gedurende de hele proeverij genuttigd worden.
Elin Huijbrechts
Elin Huijbrechts
2025-07-22 23:42:13
Count answers : 26
0
Een klassiek kaasplankje is altijd een hit bij wijnproeverijen. Kies een variëteit aan kazen, zoals brie, cheddar en gorgonzola, die goed passen bij zowel rode als witte wijnen. Een selectie van fijne vleeswaren zoals prosciutto, salami en chorizo is een smakelijke aanvulling op elke wijn. Fris en sappig fruit zoals druiven, appels en peren bieden een verfrissend contrast met de wijnen. Toastjes met tomaten, basilicum en olijfolie zijn een fantastische keuze voor een wijnproeverij. Voor de liefhebbers van zoetigheid kan chocolade een uitstekende keuze zijn. Kleine, smaakvolle hapjes zoals mini-quiches, geitenkaas op toast en gerookte zalm op blini's voegen een vleugje elegantie toe aan je wijnproeverij. Voor een mediterrane twist kun je een selectie van tapas serveren. Denk aan olijven, gemarineerde artisjokken, gegrilde groenten, Spaanse tortilla, gehaktballetjes in tomatensaus, of gevulde pepers. Deze kleine hapjes zijn perfect om te combineren met verschillende soorten wijnen en bieden een gevarieerde en uitnodigende presentatie.
Joris Koç
Joris Koç
2025-07-22 23:39:07
Count answers : 31
0
Serveer tijdens je wijnproeverij bij een aantal wijnen een bijpassend hapje, en experimenteer met je smaakzintuigen. Begin met een mix van snacks die alle vijf smaken raken: zoet, hartig, pittig, bitter en umami. Een borrelplank is de ideale basis.
Vincent Mohan
Vincent Mohan
2025-07-22 21:25:03
Count answers : 19
0
Wat eet je nou bijvoorbeeld bij een hout gelagerde Chardonnay? Welke wijn bij pikante gerechten? Scherpe en pikante smaken worden versterkt door zuur in wijn. Welke wijn bij zure gerechten? Ga voor een frisse en strakke wijn bij gerechten met veel zuur. Welke wijn bij zoete gerechten? De toevoeging van zoet kan de smaak van wijn beïnvloeden. Welke wijn bij eiwitrijke gerechten? Rijke, eiwitrijke gerechten kunnen worden gecomplementeerd door een tanninerijke rode wijn. Welke wijn bij bittere gerechten? Bittere gerechten versterken de bitterheid van de tannine. Welke wijn bij kruidige gerechten? Het combineren van wijn met kruidige gerechten kan een uitdaging zijn. Als je een liefhebber bent van koken met streekproducten, dan is het zeker een goed idee om deze te combineren met een wijn uit dezelfde streek als het gerecht. Tot slot zijn er ook nog breed inzetbare wijnen die bij vele gerechten passen.