Welke wijn past bij welke gerechten?

Noëlle Güler
2025-07-23 00:18:42
Count answers
: 2
Kaas en rode wijn: Een intense, harde kaas als Grana Padano, gerijpte Manchego of Pecorino combineert goed met een volle, ronde wijn zoals een Cabernet Sauvignon, Shiraz of Zinfandel.
Een (medium) zachte kaas als een Gruyère, Camembert of brie doen het dan weer verrassend goed bij lichte wijnen zoals Pinot noir.
Witte wijn laat zich een stuk makkelijker combineren met kaas dan rood, een tweetal klassieke combinaties zijn kaasfondue met Riesling en een Sauvignon Blanc met geitenkaas.
Een gemakkelijke vuistregel is: hoe lichter het stuk vlees, hoe lichter de wijn, kip combineert in het algemeen makkelijk met witte wijn.
Wanneer het gevogelte geroosterd wordt gaat het perfect samen met een chardonnay, rosé of een lichte rode wijn.
Wordt het op de bbq gelegd? Dan zeggen we volle rode wijn als Cabernet Franc of Malbec.
Vis kan het beste worden gecombineerd met witte wijn.
Lichte vis als zeebaars en tilapia: Grüner Veltliner, Pinot Grigio, Chablis, Verdejo.
Vleesachtige vis als zalm: volle Viognier of Chardonnay.
Vette vis als haring en makreel: rosé of lichte rode wijn.
Rode wijn combineert goed met rundvlees, de regel hier is simpel: het vetter het vlees de voller de wijn.
Serveer je het stuk vlees met saus, kan de wijn daar ook apart op aangepast worden.

Annemijn van Westfalen
2025-07-22 20:30:14
Count answers
: 4
Welke wijn past er bij zalm?
Welke wijn bij asperges?
En welke wijn bij pasta?
Kies hieronder het hoofdingrediënt en vind snel de perfecte wijn & spijs combinatie!
Een chilipeper hier en daar of andere pikante ingrediënten kunnen een gerecht een flinke boost geven, maar daar moet dan wel een wijn tegenover staan die dat kan hebben.
Pikante gerechten zien we vaak in de Aziatische keuken.
Wat witte wijn betreft past een lichtzoete wijn het best.
Een tanninerijke rode wijn, zoals we die vaak in Bordeaux vinden, kan het pikante in een gerecht vaak ook wel aan.
De tannines lijken dan minder op te vallen.
Suiker heeft een enorme invloed op een wijn.
Het kan een wijn volledig platslaan en het zelfs bitter en zuurder laten smaken.
Dat is belangrijk om te weten wanneer u een wijn wil serveren bij een nagerecht.
Zorg er dan voor dat de wijn altijd zoeter is dan het gerecht.
Wijnen die zoet zijn en mogelijk passen bij uw nagerecht zijn een Riesling Kabinett, een Moscato of juist een zoete dessertwijn als Pedro Ximinéz, Sauternes of Monbazillac.

Anouk van de Brink
2025-07-22 19:41:03
Count answers
: 5
Spinazie bij zware rode wijnen.
Beide bevatten veel tannine wat samen voor een naar wrang mondgevoel zorgt.
Gerookte zalm met sauvignon blanc.
Het gerookte, rijpe, filmende karakter botst zo erg met de strakke, frisse Sauvignon, dat die naar metaal zal smaken.
Combineer een dessert niet met een droge wijn, maar met een dessertwijn, koffie, thee of likeur.
Tegen het zoete van een dessert kan geen enkele droge wijn op.
Krachtige rode wijn met uitgesproken kaas zoals munster of camembert.
De taninne in de wijn zullen botsen met de kaas, de wijn zal een ijzerachtige smaak krijgen.