:

Welke wijn past bij welke gerechten?

Floortje Arts
Floortje Arts
2025-08-14 11:23:10
Count answers : 32
0
Witte wijnen gaan over het algemeen beter samen met zuur, omdat deze wijnen ook hogere zuren hebben dan rode wijn. Een lichtzoete wijn past het best bij witte wijn. Een tanninerijke rode wijn, zoals we die vaak in Bordeaux vinden, kan het pikante in een gerecht vaak ook wel aan. Wijnen die zoet zijn en mogelijk passen bij uw nagerecht zijn een Riesling Kabinett, een Moscato of juist een zoete dessertwijn als Pedro Ximinéz, Sauternes of Monbazillac.
Norah Groen
Norah Groen
2025-08-14 10:20:48
Count answers : 35
0
Droge witte wijn past goed bij gerechten waarin groenten een belangrijke rol hebben. Zoete witte wijnen hebben voor veel wijndrinkers niet de voorkeur. De vollere witte wijnen zoals een chardonnay zijn bij uitstek geschikt voor gerechten uit de Franse keuken die vaak romig van aard zijn. Lichte rode wijnen worden getekend door de vaak fruitige en soepele componenten. De meest gedronken wijn bij het hoofdgerecht is de medium rode wijn. Zware rode wijn is vrijwel direct herkent wanneer u een glaasje drinkt. Rosé, lekker voor op het terras bij warm weer en is zeer geschikt voor het eten en goed gekruide gerechten zijn heerlijk bij een rosé wijn. Mousserende Wijn is het schoolvoorbeeld van een mousserende wijn en vaak is er iets te vieren wanneer er een mousserende wijn gedronken wordt. Dessert wijnen zijn de afsluiter van het menu en past vrijwel overal bij en kies je voor een kaasplankje of ben je eerder een liefhebber van vers fruit of ijs. Bij vis drinkt men witte wijn en bij vlees rode wijn. De kleur van gerechten is doorgaans een uitstekende manier om een wijn uit te kiezen.

Lees ook

Welke wijn past bij welk gerecht app?

Een gerecht kan ook rond, romig en smeuïg aanvoelen. Denk aan pasta carbonara, zalm in roomsaus en k Lees meer

Waarom wijn in gerechten?

Wetenschappelijke bevestiging waarom wijnen ideaal te combineren zijn met bepaalde gerechten. Volge Lees meer

Janne Spring in ‘t Veld
Janne Spring in ‘t Veld
2025-08-14 10:03:41
Count answers : 36
0
Bij een biefstuk past bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon. Een Merlot kun je goed combineren met lamsvlees. Als je gegrild varkensvlees serveert, sluit de lichte fruitigheid van de Pinot Noir perfect bij het gegrilde vlees. De romigheid van Chardonnay bijvoorbeeld, vult de vetten in de zalm mooi aan. Terwijl de frisse zuren van de Sauvignon Blanc perfect passen bij garnalen en zeevruchten. Dan is een lichtzoete Riesling een mooie balanshouder voor de ziltigheid en sojasaus. De frisse kruidige tonen van deze wijn, gaan goed samen met gegrilde groenten. Dan is de Gruner Veltliner met zijn pittige tonen een goede keuze. Een zachte romige Viognier matchen goed met de aardse tonen van paddenstoelen. Daarom past deze wijn goed bij een gerecht zoals risotto met paddenstoelen.
Maarten van Nederlotharingen
Maarten van Nederlotharingen
2025-08-14 09:15:20
Count answers : 26
0
Bij lichte gerechten en vis het liefst voor een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. Rood vlees en stoofvlees hebben iets stevigers nodig. Kies bijvoorbeeld voor een volle rode wijn, zoals Merlot of Cabernet Sauvignon. Ga je aan de slag met pittige gerechten? Een lichtzoete wijn, zoals Riesling of Viognier, verzacht de pittigheid. Bij gerechten met kip of varkensvlees passen lichte rode wijnen, zoals Pinot Noir, of volle witte wijnen, zoals Chardonnay. En als afsluiter? Ga voor een dessertwijn, zoals Moscato of port. Mousserende wijnen, zoals prosecco, cava of champagne, doen het goed als feestelijk aperitief. Bubbels passen ook perfect bij zoute hapjes, sushi of lichte desserts. En rosé? Die is ideaal bij salades, gegrild vlees of zomerse gerechten.

Lees ook

Wat serveren bij wijn?

Hoewel dit het smaakpalet kan beïnvloeden, kun je overwegen om bij deze selectie wijnen een hapje te Lees meer

Welk gerecht past het beste bij wijn?

Welke wijn past er bij zalm? Welke wijn bij asperges? En welke wijn bij pasta? Kies hieronder het Lees meer

Hendrik Ismail
Hendrik Ismail
2025-08-14 09:14:45
Count answers : 33
0
Vettere rode wijnen zijn goed te combineren met rundvlees, lamsvlees en hert/ree. Medium rode wijnen gaan uitstekend samen met varkensvlees en biefstuk. Lichtere rode wijnen zijn te combineren met salami of bacon of gevogelte. Kies voor een rosé bij wortelen, knolraap, walnoten of pompoen. Rijkere witte wijnen zijn te combineren met kip, eend of kalkoen. Lichte witte wijnen gaan samen met tonijn en zeebaars. Bubbels combineren goed met oesters en mosselen. Gebruik verder een Riesling bij noten en zaden, zoals walnoten, amandelen en dergelijke. De dessertwijnen zijn de port en de cherry, deze smaken goed bij de koffie, chocola, blauwe kaas, roquefort of Gorgonzola.
Simon Scholten
Simon Scholten
2025-08-14 07:48:42
Count answers : 36
0
Medium volle rode wijnen, bij lichtere gerechten zoals pasta en pizza. Lichte rode wijnen horen bij niet té uitgesproken maaltijden. Zachte of oudere rode wijnen, lekker bij vleessoorten als eend en fazant. Jonge of stevige rode wijnen, bij biefstuk of wild. Veel droge witte wijnen, bij oesters en mosselen. Zoete witte wijnen, veel zuren bij salades en pittige gerechten. Zoete witte wijn, bij fruit desserts en nagerechten. Rosé wijnen, fruitigheid bij vleesgerechten. Zoete rosé wijnen, bij pasta en zoete sauzen. Zoete rode wijnen, zalig bij desserts en kaas. Witte en rode mousserende wijnen zijn er natuurlijk voor feestjes, maar ook bij zoete nagerechten kun je zo’n mousserende wijn schenken.

Lees ook

Wat voor wijn past bij vlees?

Elegante rode variëteiten voor gevogelte en varkensvlees, zijn ook geschikt voor vlees. Voor gevogel Lees meer

Hoe weet je welke wijn het beste bij je past?

Uw keuze kunt u heel goed baseren op het smaakprofiel van een wijn. Bij wijnomschrijvingen worden va Lees meer

Emir Huisman
Emir Huisman
2025-08-14 05:43:15
Count answers : 30
0
Een mousserende wijn is de perfecte start van het kerstdiner. Bij voorgerechten als salades, wit vlees of vis wordt er vaak gekozen voor een witte, droge wijn, zoals de Sauvignon Blanc van Palena. Bij een vissoep als voorgerecht past een verfrissende chardonnay of rosé. Om snel een wijn te kiezen bij vleesgerechten, maken veel mensen gebruik van de volgende vuistregel: rode wijn bij rood vlees, witte bij wit vlees. Als je bij het voorgerecht de Roccialta Chianti hebt geschonken, past deze ook goed bij risotto-gerechten, wit vlees en gevogelte. De Maipo Valley Merlot kan worden geserveerd bij pasta’s en rood vlees, maar ook bij wit vlees wanneer dit wordt bereid met zachte specerijen of wordt geserveerd met een zware saus. De Premium Chardonnay van Delbaux past goed bij gevogelte met roomsaus en gebakken zalm. Ga jij je vlees grillen? Denk dan eens aan rosé. Fruitdessert: Heb je Veuve de Vernay, Vin Mousseux Demi-sec of Veuve du Vernay- Vin Mousseux Brut geserveerd als aperitief? Schenk deze dan ook bij je fruitdessert om het diner feestelijk af te ronden. Serveer je verse en/of licht gerijpte kazen? Daar past de Tratturi Rosato goed bij. Rijpe kazen komen het best tot hun recht met de Gran Trio Rosso.
Noah Winnrich
Noah Winnrich
2025-08-09 09:40:44
Count answers : 35
0
Wist je dat de eiwitten van rood vlees de stroeve smaak van tannines verzacht. Bij vis denk je meestal aan witte wijn, maar rode wijnen gaan bijvoorbeeld heel goed samen met gegrilde vis. Hoe je de groente bereid is van invloed zijn op de wijncombinatie, elk gerecht heeft zijn eigen perfecte wijnmatch. Wijn en kaas passen gewoon heel goed bij elkaar, nog beter idee is om je wijnen en kazen op elkaar af te stemmen. Je kunt de wijn niet alleen kiezen op basis van ingrediënten, maar ook op basis van het type internationale keuken, elk van deze keukens vragen om hun eigen bijpassende wijnen. Een gerecht kan ook rond, romig en smeuïg aanvoelen, denk aan pasta carbonara, zalm in roomsaus en kalfsragout, kies dan voor zachte wijnen die een rond gevoel in je mond achterlaten. Een gerecht met een hoog smaakgehalte vraagt om een wijn met een intense smaak. Soms bereik je de beste balans juist met contrast, bij gefrituurde gerechten is een wijn met knisperende zuren een perfecte tegenhanger.

Lees ook

Wat is de beste gratis wijn-app?

Er worden verschillende gratis wijn-apps genoemd, zoals Vivino, Delectable en Hello Vino. Vivino bi Lees meer

Waarom past rode wijn bij vlees?

Rode wijn en vlees vormen al eeuwenlang een iconische combinatie. De diepe, rijke smaken van rode wi Lees meer

Linde Sahin
Linde Sahin
2025-08-03 23:10:47
Count answers : 31
0
Welke wijn bij pikante gerechten? Scherpe en pikante smaken worden versterkt door zuur in wijn. Denk bij pittige gerechten aan een jonge rode wijn met tannines, of aan een zoete wijn met een laag alcoholpercentage die de hitte tempert. Welke wijn bij zure gerechten? Ga voor een frisse en strakke wijn bij gerechten met veel zuur. Maar zorg ervoor dat de wijn zelf niet té zuur is. Welke wijn bij zoete gerechten? De toevoeging van zoet kan de smaak van wijn beïnvloeden. Zo kan een droge wijn plotseling zoet smaken naast een dessert. Probeer het zoetgehalte van zowel de wijn als het gerecht ongeveer gelijk te houden. Een goede optie is vaak een dessertwijn. Welke wijn bij eiwitrijke gerechten? Rijke, eiwitrijke gerechten kunnen worden gecomplementeerd door een tanninerijke rode wijn. Welke wijn bij bittere gerechten? Bittere gerechten versterken de bitterheid van de tannine. Een bitter gerecht gaat goed met een wijn met weinig of geen tannines die een licht zoetje of zoutje bevatten. Welke wijn bij kruidige gerechten? Het combineren van wijn met kruidige gerechten kan een uitdaging zijn. Kruiden kunnen namelijk zo overheersend zijn, dat ze de geur en de smaak van de wijn volledig wegvalt. Kies bij kruidige gerechten daarom niet voor lichte en verfijnde wijnen, maar ga liever voor een wat kruidigere en aromatische wijn. Streekgerechten en wijnen combineren Als je een liefhebber bent van koken met streekproducten, dan is het zeker een goed idee om deze te combineren met een wijn uit dezelfde streek als het gerecht. Wat op dezelfde bodem groeit voelt zich immers vaak thuis bij elkaar. Maak je bijvoorbeeld een Siciliaanse Caponata, kies dan ook voor een Siciliaanse wijn. Breed inzetbare wijnen Tot slot zijn er ook noch breed inzetbare wijnen die bij vele gerechten passen. Ideaal voor degenen onder ons die net beginnen met het verkennen van wijnspijs-combinaties. Hoewel deze wijnen misschien niet al te complex zijn, zullen ze zelden misstaan bij een gerecht.
Noëlle Güler
Noëlle Güler
2025-07-23 00:18:42
Count answers : 31
0
Kaas en rode wijn: Een intense, harde kaas als Grana Padano, gerijpte Manchego of Pecorino combineert goed met een volle, ronde wijn zoals een Cabernet Sauvignon, Shiraz of Zinfandel. Een (medium) zachte kaas als een Gruyère, Camembert of brie doen het dan weer verrassend goed bij lichte wijnen zoals Pinot noir. Witte wijn laat zich een stuk makkelijker combineren met kaas dan rood, een tweetal klassieke combinaties zijn kaasfondue met Riesling en een Sauvignon Blanc met geitenkaas. Een gemakkelijke vuistregel is: hoe lichter het stuk vlees, hoe lichter de wijn, kip combineert in het algemeen makkelijk met witte wijn. Wanneer het gevogelte geroosterd wordt gaat het perfect samen met een chardonnay, rosé of een lichte rode wijn. Wordt het op de bbq gelegd? Dan zeggen we volle rode wijn als Cabernet Franc of Malbec. Vis kan het beste worden gecombineerd met witte wijn. Lichte vis als zeebaars en tilapia: Grüner Veltliner, Pinot Grigio, Chablis, Verdejo. Vleesachtige vis als zalm: volle Viognier of Chardonnay. Vette vis als haring en makreel: rosé of lichte rode wijn. Rode wijn combineert goed met rundvlees, de regel hier is simpel: het vetter het vlees de voller de wijn. Serveer je het stuk vlees met saus, kan de wijn daar ook apart op aangepast worden.
Annemijn van Westfalen
Annemijn van Westfalen
2025-07-22 20:30:14
Count answers : 32
0
Welke wijn past er bij zalm? Welke wijn bij asperges? En welke wijn bij pasta? Kies hieronder het hoofdingrediënt en vind snel de perfecte wijn & spijs combinatie! Een chilipeper hier en daar of andere pikante ingrediënten kunnen een gerecht een flinke boost geven, maar daar moet dan wel een wijn tegenover staan die dat kan hebben. Pikante gerechten zien we vaak in de Aziatische keuken. Wat witte wijn betreft past een lichtzoete wijn het best. Een tanninerijke rode wijn, zoals we die vaak in Bordeaux vinden, kan het pikante in een gerecht vaak ook wel aan. De tannines lijken dan minder op te vallen. Suiker heeft een enorme invloed op een wijn. Het kan een wijn volledig platslaan en het zelfs bitter en zuurder laten smaken. Dat is belangrijk om te weten wanneer u een wijn wil serveren bij een nagerecht. Zorg er dan voor dat de wijn altijd zoeter is dan het gerecht. Wijnen die zoet zijn en mogelijk passen bij uw nagerecht zijn een Riesling Kabinett, een Moscato of juist een zoete dessertwijn als Pedro Ximinéz, Sauternes of Monbazillac.
Anouk van de Brink
Anouk van de Brink
2025-07-22 19:41:03
Count answers : 26
0
Spinazie bij zware rode wijnen. Beide bevatten veel tannine wat samen voor een naar wrang mondgevoel zorgt. Gerookte zalm met sauvignon blanc. Het gerookte, rijpe, filmende karakter botst zo erg met de strakke, frisse Sauvignon, dat die naar metaal zal smaken. Combineer een dessert niet met een droge wijn, maar met een dessertwijn, koffie, thee of likeur. Tegen het zoete van een dessert kan geen enkele droge wijn op. Krachtige rode wijn met uitgesproken kaas zoals munster of camembert. De taninne in de wijn zullen botsen met de kaas, de wijn zal een ijzerachtige smaak krijgen.