Welke olijfolie mag je niet bakken?

Jari Lether
2025-07-20 22:58:56
Count answers
: 3
Wij denken hier te weten dat je extra vierge olijfolie niet kunt verhitten, en er dus niet in kunt bakken of braden.
Maar dat heeft niets met extra vierge te maken; daarin kun je gewoon bakken of braden, aldus van Grinsven-Padberg.
Ook Vivian van Wordragen, officieel gecertificeerd olijfoliesommelier, bevestigt dat extra vierge olijfolie geschikt is om mee te bakken.
Het heeft een rookpunt van minimaal 180 graden, wat betekent dat het veilig is om mee te koken.
Sommige extra vierge olijfolie kan tot wel 210 graden verdragen voordat het verbrandt.
Extra vierge zou alleen geschikt zijn voor koude gerechten.
Milde olijfolie is specifiek bedoeld voor het bakken en braden.

Selena van der Velde
2025-07-20 22:40:52
Count answers
: 0
Extra vierge olijfolie wordt vaak gebruikt bij koude bereidingen, zoals pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Als je deze olie gebruikt voor warme bereiding, gaat de smaak grotendeels verloren. Wil je toch extra viere olie gebruiken voor warme bereiding? Voeg het dan bij voorkeur op een later moment toe. En let er op dat de olie nooit boven de 180°C verhit wordt. Anders komen er namelijk ongezonde stoffen (PAK’s) vrij.
Waarom kun je beter niet bakken met extra vierge olijfolie? Extra vierge olijfolie is duurder dan ‘gewone’ olijfolie. Alleen al daarom is het een beetje zonde om hiermee te bakken. Tijdens het bakken verdwijnt namelijk veel smaak van de olie. Bovendien kan extra vierge olijfolie niet zo goed tegen hoge temperaturen. Als het te lang en hoog wordt verhit, ontstaan gevaarlijke dampen. Dus alleen doen als je zeker weet dat je het niet warmer dan 180 graden laat worden, dan zit je helemaal goed.

Suze Çakir
2025-07-20 19:59:29
Count answers
: 0
We raden het gebruik van geraffineerde olijfolie af om in te bakken. Deze olijfolies hebben geen gezonde eigenschappen meer. Daarnaast zul je proeven dat ze ook een stuk smaaklozer zijn dan extra vierge olijfolie.

Jari Prins
2025-07-20 19:56:02
Count answers
: 3
Vaak staat op de verpakking welke soort olijfolie het is en of je deze het beste voor warme of koude gerechten kunt gebruiken. Gewone olijfolie en vierge olie zijn geschikt voor bakken en braden. Vanwege de smaak wordt extra vierge olijfolie vooral koud gebruikt voor bijvoorbeeld door pasta, salades en dressings. Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Zorgt bij bereiding voor dat de olie niet te warm wordt en gaat roken of dampen. Als de olie warmer dan 180 graden wordt kunnen er ongezonde stoffen ontstaan.

Leah Akin
2025-07-20 19:36:05
Count answers
: 4
Je kan dus met elke soort olijfolie bakken en dus ook met (extra) vierge olijfolie.
Enkel bij extreme verhitting, zoals wokken op extreem hoge temperatuur, kunnen er PAK's ontstaan.
Dit zijn dezelfde schadelijke stoffen die ook ontstaan wanneer eten aanbrandt.
Wil jij pure olijfolie eten waar niet mee gerommeld is?
Dan kan je toch het beste kiezen voor de (extra) vierge olijfolie!

Linde Sahin
2025-07-20 17:41:04
Count answers
: 0
Waar je gewone olijfolie en vierge olijfolie uitstekend kunt gebruiken om in te bakken is de extra vierge olijfolie daar niet altijd geschikt voor.
Extra vierge olie is wel zeer geschikt voor de salade, de pasta en koude sauzen, minder om te bakken.
Bij bakken, wokken en braden wordt de temperatuur van de pan en de olie tussen 180 tot 230 °C.
De meeste heeft een laag rookpunt (rond de 180 °C), al kan het bij een olie van hogere kwaliteit hoger liggen.
Bij een te hoge temperatuur kan de olie dus verbranden.
Dit tast de smaak van de olie aan en volgens het Voedingscentrum kunnen er zelfs ongezonde stoffen vrijkomen, omdat de olie ontbindt.
Lees ook
- Is biologische olijfolie beter dan niet-biologische olijfolie?
- Is het beter om biologische olijfolie te kopen?
- Wat is de beste en gezondste olijfolie?
- Is het drinken van biologische olijfolie goed voor je?
- Kun je met biologische olijfolie bakken?
- Is elke dag olijfolie gezond?
- Wat is nou echt goede olijfolie?
- Waarom niet meer bakken met olijfolie?
- Kan je elke dag olijfolie eten?