Olijfolie is een fantastische bron van oliezuur, en rijk aan antioxidanten vitamine E, oleaceïne en oleocanthal, waar uitgebreid onderzoek naar is gedaan, en waarvan bewezen is dat het krachtige ontstekingsremmende effecten heeft, de hersenfunctie verbetert, ontstekingen vermindert en beschermt tegen hartaandoeningen.
Met name oleocanthal heeft ontstekingsremmende voordelen, en staat volgens Shand sinds kort in de schijnwerpers omdat het op dezelfde manier werkt als een lage dosis ibuprofen, en dus kan worden gebruikt als een duurzame manier om veelvoorkomende chronische ontstekingsziekten tegen te gaan.
Bovendien is olijfolie heel goed voor je darmen.
Het kan de groei van nuttige bacteriën stimuleren en het darmslijmvlies voeden.
Onderzoeken tonen zelfs aan dat olijfolie kan helpen bij het verlichten van darmirritaties, zoals een opgeblazen gevoel en verstoppingen.
Kortom, het is opvallend hoeveel voordelen zo’n toegankelijk ingrediënt heeft.
Het grootste nadeel van het drinken van een lepel olijfolie is volgens Shand de smaak.
Daarom stelt ze voor om in de plaats van het te drinken, de olie aan je gerechten toe te voegen.
Om er een duurzame gewoonte van te maken, kun je ook extra vergine olijfolie over je maaltijden sprenkelen.
Dit helpt bovendien je lichaam om belangrijke vetoplosbare voedingsstoffen uit je eten te absorberen, zoals vitamine A, D, E en K, lycopeen en bètacaroteen.