:

Waarom niet meer bakken met olijfolie?

Jennifer van Breukeleveen
Jennifer van Breukeleveen
2025-07-20 19:32:25
Count answers : 1
0
Vaak staat op de verpakking welke soort olijfolie het is en of je deze het beste voor warme of koude gerechten kunt gebruiken. Gewone olijfolie en vierge olie zijn geschikt voor bakken en braden. Vanwege de smaak wordt extra vierge olijfolie vooral koud gebruikt voor bijvoorbeeld door pasta, salades en dressings. Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Zorgt bij bereiding voor dat de olie niet te warm wordt en gaat roken of dampen. Als de olie warmer dan 180 graden wordt kunnen er ongezonde stoffen ontstaan.
Frederique Şahin
Frederique Şahin
2025-07-20 19:19:26
Count answers : 2
0
Geraffineerde olijfolie verliest door het raffinageproces gezonde eigenschappen. De olijfolie heeft geen smaak, kleur of geur meer. Daarom voegen fabrikanten een heel klein percentage extra vierge olijfolie toe. Uit het onderzoek van Keuringsdienst van Waarde blijkt dat alleen dan deze olie de naam olijfolie dragen mag dragen. De bedoeling is dat voor geraffineerde olijfolie de raffinering van olijven uit de eerste persing wordt gebruikt. Dat houdt in: de olijvenpulp wordt opnieuw verhit en afgekoeld om onzuiverheden eruit te vissen. Echter bleek uit onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde dat voor geraffineerde olijfolie de olijven van de grond gebruikt worden. Vroeger gebruikten ze deze van de grond geraapte olijven om lampenolie van te maken.
Amy Aksoy
Amy Aksoy
2025-07-20 17:23:37
Count answers : 0
0
Wij denken hier te weten dat je extra vierge olijfolie niet kunt verhitten, en er dus niet in kunt bakken of braden. Gefilterd of ongefilterd Professioneel olijfolieproever Wilma van Grinsven-Padberg zegt dat olijfolie vroeger gemaakt werd met grijze molenstenen. Dit proces zorgt ervoor dat er pit- en schilresten achterblijven in de olijfolie, en die resten kunnen verbranden tijdens verhitting. Die verbrande resten zijn ongezond. Maar dat heeft niets met extra vierge te maken; daarin kun je gewoon bakken of braden', aldus van Grinsven-Padberg. 'Daarnaast is tegenwoordig bijna alle olie gefilterd.' Ook Vivian van Wordragen, officieel gecertificeerd olijfoliesommelier, bevestigt dat extra vierge olijfolie geschikt is om mee te bakken. 'Hoe hoger de kwaliteit van de olie, hoe stabieler de olijfolie blijft bij verhitting. Sommige extra vierge olijfolie kan tot wel 210 graden verdragen voordat het verbrandt. De ideale temperatuur om te frituren ligt rond de 175 graden. Je kunt dus prima bakken met de meeste extra vierge olijfolie, al helemaal die van hoge kwaliteit. In meerder studies – waaronder deze studie uit 2018 – wordt zelfs aangetoond dat bakken in extra vierge olijfolie gezonder is dan in de geraffineerde variant. Als gevolg van het raffineren worden namelijk ook alle onverzadigde vetten, antioxidanten, polyfenolen en Vitamine E uit de olie verwijderd. Dit zijn kenmerken waar olijfolie juist om geroemd wordt. ‘Nederlanders zijn van de boter en niet van de olie. Jullie worden genaaid.’