Hoe bereiden chefs de perfecte biefstuk?

Sem Gellemeyer
2025-07-19 05:47:53
Count answers
: 2
Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen wil je een gelijkmatig gegaarde biefstuk.
Haal het vlees minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen.
Dep de biefstuk droog, door het vlees voor het bakken droog te deppen, zorg je voor een mooier bruiningsproces.
Gebruik vooraf zout en achteraf peper, zouten zorgt ervoor dat zowel het vlees als ook de jus een mooie smaak krijgt.
Bak met boter én olie, verhit ongezouten roomboter in een hete pan en voeg een klein scheutje olie bij de boter.
Laat de boter goed smelten tot hij goudbruin is, de combinatie van boter en olie zorgt ervoor dat je de rijke botersmaak houdt, en de olie zorgt voor hogere temperaturen waardoor de biefstuk mooier dichtschroeit, zonder dat-ie verbrandt.
Schroei de biefstuk eerst goed dicht, leg de biefstuk in de pan en bak beide kanten een halve minuut.
Zo zorg je ervoor dat de sappen in het vlees behouden blijven.
Zet vervolgens de warmtebron iets lager, maar zet het vuur niet te laag, anders kan het vlees niet goed bakken.
Voeg nog een beetje roomboter toe in de pan en bedruip de biefstuk daar mee.
Afhankelijk van hoe je je biefstuk lekker vindt, bak je eventueel beide zijden nog even door.
Laat de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie wikkel, met een kleine opening voor de stoom, en laat hem nog 3-5 minuten rusten.
Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.

Linde Sahin
2025-07-19 04:15:12
Count answers
: 0
Een goede biefstuk heeft minder met vlammen en meer met gelijkmatige warmte te maken dan je in eerste opzicht denkt.
Een egale rose kleur bereik je door een biefstuk eerst te garen in de oven.
Afhankelijk van de gekozen kerntemperatuur kan dit rare, medium rare of een medium garing zijn.
Hierna haal je de biefstuk uit de oven en schroei je het vlees kort dicht in de pan.
Het aanbakken geeft de biefstuk zijn krokante kost en smaak.
Laat de biefstuk eerst op kamertemperatuur komen door hem +/- 30 minuten voor bereiding buiten de koelkast te leggen.
Verwarm de oven ondertussen voor op 130°C.
Bestrooi het vlees aan beide kanten met zout en peper.
Leg de biefstuk op het ovenrek en schuif in de oven.
Plaats een ovenschaal of bakplaat onder het rek om de vleessappen op te vangen.
Bak de biefstuk 15 minuten in de oven en check daarna om de 5 minuten de kerntemperatuur.
De tijd is hier afhankelijk van de grootte van het vlees.
Bij de juiste kerntemperatuur (zie hieronder) haal je de biefstuk uit de oven.
Verhit op hoog vuur een (gietijzeren)pan met olijfolie.
Leg de biefstuk in de hete pan.
Voeg boter, knoflook en tijm toe.
Schroei de biefstuk dicht (45-60 seconden per kant).
Haal de biefstuk uit de pan en serveer direct.
Rusten is bij de reverse sear niet nodig.
Wanneer je de reverse sear toepast heb je meer controle over de gaarheid en is daarmee foolproof.
Lees ook
- Hoe maak je de perfecte biefstuk klaar?
- Wat is de meest favoriete manier om een biefstuk te bereiden?
- Hoe kan ik een malse biefstuk krijgen?
- Hoe wil ik mijn biefstuk gebakken?
- Hoe bak ik perfecte biefstuk a la Loetje?
- Wat past het beste bij biefstuk?
- Hoe kan ik biefstuk mals maken?
- Hoe wordt biefstuk bereid?
- Hoe lang moet ik biefstuk bakken?