:

Wat doet een wijnboer?

Jim Ahmadi
Jim Ahmadi
2025-07-19 13:09:57
Count answers : 7
0
Een wijnboer is de professional die zich in het hart van de wijngaard, op het land, bevindt. Hij is verantwoordelijk voor het cultiveren van de wijnstokken, hij is degene die de druivensoorten kiest op basis van de kenmerken van het terroir en die zorgt voor de goede ontwikkeling van elke wijnstok. De missies van de wijnboer bevinden zich dan uitsluitend in de wijngaard: Grond voorbereiden en behandelen vóór het zaaien; Selecteer de druivensoorten, zaai en cultiveer de wijnstokken; Zorgen voor de groei en goede ontwikkeling van de planten door verschillende technieken toe te passen (ontknopen, ontknopen, trelliseren, bladstrippen, enz.); Oogstmachine; De wijngaard beschermen tegen ziekten en vorst... Het werk van de wijnbouwers stopt bij de oogst, wanneer de rijpe trossen worden verzameld en naar de kelder worden overgebracht.
Ashley Boetet
Ashley Boetet
2025-07-19 10:10:59
Count answers : 1
0
Een kleine zelfstandige wijnproducent heeft eigenlijk drie beroepen: hij is landbouwer, wijnmaker en wijnverkoper ineen. In de jaarcyclus van het wijnbedrijf is telkens een van deze drie richtingen leidend. Tijdens de groei van de plant en de druif is de landbouwer aan zet. Na de oogst neemt de wijnmaker het stokje over. Daarna komt de verkoper aan de beurt. In de wijngaard gebeurt er in het voorjaar het volgende: de sapstromen van de plant komen op gang, de plant begint uit te botten en je ziet zwellende knoppen en er komen verse groene blaadjes aan de wijnranken. Na het uitbotten krijgt de plant al vrij snel bloemknoppen. Nachtvorst is in deze periode een groot gevaar, daarom gebruiken wijnboeren verschillende methoden om de plant hiertegen te beschermen, zoals het ontsteken van oliekachels of vuurpotten, het gebruik van een installatie voor windverplaatsing of een sprinklerinstallatie. Verdere werkzaamheden in de wijngaard zijn het opruimen van oud hout, het verwijderen van dode planten en er nieuwe voor in de plaats zetten, en het verwijderen van jonge scheuten onderaan de wijnstok. In de kelder gaat de wijnmaker aan de slag met de wijn die bedoeld is om jong te drinken, zoekt hij naar de optimale combinatie van de druiven, klaart hij de wijn en deed hij de wijn in flessen. De wijn is klaar, de laatste stap is het verder verkoopklaar maken van de wijn tot een product, zoals het aanpassen van het etiket en de productspecificaties en het actief benaderen van vaste afnemers.
Stijn Kuiper
Stijn Kuiper
2025-07-19 09:28:54
Count answers : 0
0
Een kleine zelfstandige wijnproducent heeft eigenlijk drie beroepen: hij is landbouwer, wijnmaker en wijnverkoper ineen. In de jaarcyclus van het wijnbedrijf is telkens een van deze drie richtingen leidend. Tijdens de groei van de plant en de druif is de landbouwer aan zet. Na de oogst neemt de wijnmaker het stokje over. Daarna komt de verkoper aan de beurt. In de periode na de oogst heeft de wijnmaker de overhand. De druiven zitten in de vaten en de vergisting gaat van start. Ondertussen in de wijngaard krijgt de landbouwer het na de oogst iets rustiger. Er gebeurt dan een tijdje vrij weinig in de wijngaard. De bladeren verkleuren en vallen af. De winter is voor een wijnboer het uitgelezen moment om met de verkoop aan de slag te gaan. De winter is dus een tijd met veel verschillende activiteiten voor een wijnboer. Na de winter moeten ze weer topfit zijn om de natuurlijke grillen van de druifjes in goede banen te leiden. Dus: lekker uitrusten en bijtanken!