Waarom moet je in restaurants de wijn proeven?

Koen Kuijpers
2025-07-19 10:17:53
Count answers
: 3
In tegenstelling tot wat men veelal denkt, is het proeven van de wijn niet om te bepalen of je de wijn lekker vindt, maar om vast te stellen of de wijn vrij is van fouten of andere tekortkomingen. Problemen met wijn zijn tegenwoordig gelukkig schaars, dankzij de zorg die de wijnmakers besteden aan de wijn tijdens productie, en de zorg die de restaurants besteden aan de juiste opslag van de wijn. Problemen kunnen helaas niet altijd worden uitgesloten. Het meest voorkomende probleem is kurk in de wijn, echter in uitzonderlijke gevallen kan ook oxidatie of nagisting de wijn beïnvloeden.

Britt Elsjan of Wipper
2025-07-19 09:46:14
Count answers
: 1
De sommelier zal eerst een beetje wijn in je glas schenken. Kijk ernaar: een goede wijn glinstert en schittert. Ruik eraan: een goede wijn moet fris, aangenaam en verleidelijk ruiken. Als dat in orde is, kan je proeven en je definitieve goedkeuring geven. Bij een fles kan je een wijn alleen terugsturen als hij een objectieve fout vertoont. Dat ruik je meestal: een muffe geur van kurk of een azijnachtige geur van oxidatie. Een wijn per glas kan ook voorgeproefd worden en wel vervangen worden als de wijn je om subjectieve redenen niet bevalt: de flessen zijn toch open.

Stef Erhout
2025-07-19 09:23:37
Count answers
: 2
De oorspronkelijke bedoeling van wijnproeven is het vast te stellen of de wijn vrij is van fouten of anderen tekortkomingen.
Een veel voorkomend probleem is kurk in de wijn.
In uitzonderlijke gevallen kan er oxidatie of nagisting in de wijn voorkomen.
Hoewel het veel wordt gezien als ritueel of gimmick is het daadwerkelijk verstandig om hiervoor de tijd te nemen en geconcentreerd te werk te gaan.

Florian Krabbe
2025-07-19 08:10:29
Count answers
: 4
Je proeft de wijn en gaat ruiken. Je keurt gewoon of het kurk heeft of geen kurk. Ofwel: ruikt de wijn naar nat karton of papier? De lucht in houten wijnvaten kan al besmet zijn door een bacterie, nog voordat de producent de wijn overbrengt in flessen. De wijn komt nu mooi los in het glas omdat er voldoende zuurstof bij komt. Hierdoor ruik je makkelijker of de wijn kurk of andere oneffenheden heeft. Ruikt de wijn prima en is de smaak in orde? Dan kan je door een knikje naar de ober aangeven dat die in orde is. Als de wijn niet goed is, dan kun je de wijn terugsturen. Het is trouwens niet de bedoeling dat je de wijn terugstuurt als je hem niet lekker vindt, dan komt het uiteraard gewoon op de rekening.

Ian Jacobs
2025-07-19 07:40:13
Count answers
: 2
Je proeft een wijn namelijk niet om te beoordelen of je de wijn lekker vindt, je proeft de wijn om te beoordelen of de wijn geen ‘fout’ bevat.
De meest voorkomende fout in een wijn is namelijk: kurk.
Kurk is namelijk een bacterie.
Het ruikt ontzettend muf (net zoals een doos met kleren die al een aantal jaar op zolder staat).
Als je kurk in een wijn eenmaal ooit geroken hebt, herken je het meteen.
Kurk is een omzetting van schimmels en bacteriën naar 2,3,4-trichloroanisole (TCA), een chemische stof is die een muffe geur en smaak aan de wijn geeft.
Deze schimmels en bacteriën kunnen via de kurk van de fles in de wijn komen.
Elke fles is uniek en kan dus een ‘fout’ bevatten.
Het kan zomaar zijn dat deze fles wel kurk heeft, of azijnsteek (azijnzuur bacterie) of geoxideerd is.
Altijd proeven dus.
Het idee is dus niet dat je de wijn proeft om te beoordelen of je de wijn lekker vindt.
Het komt niet zo vaak voor dat een wijn echt fout is, maar het zou altijd kunnen.
Als je de wijn van tevoren niet geproefd hebt, heb je eigenlijk geen poot om op te staan als blijkt dat de wijn echt fout is.
Lees ook
- Wat doet wijn in een gerecht?
- Waarom moet je wijn proeven in een restaurant?
- Waarom wijn bij eten?
- Hoe noem je iemand die veel van wijn weet?
- Wat doet wijn met een gerecht?
- Wat zijn de voordelen van wijn?
- Waarom is het belangrijk om wijn te proeven?
- Wat doet wijn met eten?
- Hoe noem je iemand die veel wijn drinkt?