:

Waarom moet je in restaurants de wijn proeven?

Kian Schouten
Kian Schouten
2025-08-03 22:41:28
Count answers : 32
0
Feitelijk is dat niet helemaal juist. Het gaat namelijk niet om de vraag of de wijn lekker smaakt, maar of deze goed is en er dus bijvoorbeeld geen kurksmaak aan zit. De kunst van het keuren van de wijn is dat je er de tijd voor neemt. Ben je na de eerste slok nog niet helemaal overtuigd, neem dan de tijd voor een tweede slok. Laat de wijn rustig ronddraaien in het glas zodat het bouquet goed tot zijn recht kan komen.
Teun van den Velden
Teun van den Velden
2025-07-31 05:06:40
Count answers : 26
0
Je wordt gevraagd om de wijn te proeven, omdat 2 á 3 procent van de flessen wijn een 'fout' bevat. Bij een fles wijn met een 'fout' kan er sprake zijn van een kurksmaak, en dan moet je die wijn niet drinken en afkeuren. Bij thuis consumo van een fles wijn is het ook belangrijk om eerst te controleren of de wijn geen 'fout' bevat. Een wijn met een 'fout' recognizeer je, als de wijn zurig smaakt. Wijn met een schroefdop kan ook 'kurk' bevatten. Wijn met deze 'fout' hoef je vaak niet eens te proeven. Je ruikt vrij snel de nare, muffe geur van de TCA-shimmel. Als je toch proeft, merk je dat er weinig fruit in de smaak zit en dat de afdronk licht brandt in je keel.

Lees ook

Wat doet wijn in een gerecht?

Wijn kan als ingrediënt een enorme toevoeging zijn aan een gerecht. Als je de juiste wijn met het go Lees meer

Waarom moet je wijn proeven in een restaurant?

In tegenstelling tot wat men veelal denkt, is het proeven van de wijn niet om te bepalen of je de wi Lees meer

Kay de Haan
Kay de Haan
2025-07-19 10:52:37
Count answers : 30
0
Bij de aankoop van wijn, olie, olijven of andere zaken die een specifieke smaak hebben, heeft de koper – dus u als klant in het restaurant - steeds het recht om te proeven alvorens de koop ontstaat. Deze regel is ontstaan omdat elke fles wijn, olie en olijf een andere, unieke smaak heeft.
Koen Kuijpers
Koen Kuijpers
2025-07-19 10:17:53
Count answers : 31
0
In tegenstelling tot wat men veelal denkt, is het proeven van de wijn niet om te bepalen of je de wijn lekker vindt, maar om vast te stellen of de wijn vrij is van fouten of andere tekortkomingen. Problemen met wijn zijn tegenwoordig gelukkig schaars, dankzij de zorg die de wijnmakers besteden aan de wijn tijdens productie, en de zorg die de restaurants besteden aan de juiste opslag van de wijn. Problemen kunnen helaas niet altijd worden uitgesloten. Het meest voorkomende probleem is kurk in de wijn, echter in uitzonderlijke gevallen kan ook oxidatie of nagisting de wijn beïnvloeden.

Lees ook

Waarom wijn bij eten?

Combineer een dessert niet met een droge wijn, maar met een dessertwijn, koffie, thee of likeur. Teg Lees meer

Hoe noem je iemand die veel van wijn weet?

Een wijnkenner, aan de andere kant, is iemand die veel weet over wijn door persoonlijke interesse en Lees meer

Britt Elsjan of Wipper
Britt Elsjan of Wipper
2025-07-19 09:46:14
Count answers : 24
0
De sommelier zal eerst een beetje wijn in je glas schenken. Kijk ernaar: een goede wijn glinstert en schittert. Ruik eraan: een goede wijn moet fris, aangenaam en verleidelijk ruiken. Als dat in orde is, kan je proeven en je definitieve goedkeuring geven. Bij een fles kan je een wijn alleen terugsturen als hij een objectieve fout vertoont. Dat ruik je meestal: een muffe geur van kurk of een azijnachtige geur van oxidatie. Een wijn per glas kan ook voorgeproefd worden en wel vervangen worden als de wijn je om subjectieve redenen niet bevalt: de flessen zijn toch open.
Stef Erhout
Stef Erhout
2025-07-19 09:23:37
Count answers : 21
0
De oorspronkelijke bedoeling van wijnproeven is het vast te stellen of de wijn vrij is van fouten of anderen tekortkomingen. Een veel voorkomend probleem is kurk in de wijn. In uitzonderlijke gevallen kan er oxidatie of nagisting in de wijn voorkomen. Hoewel het veel wordt gezien als ritueel of gimmick is het daadwerkelijk verstandig om hiervoor de tijd te nemen en geconcentreerd te werk te gaan.

Lees ook

Wat doet wijn met een gerecht?

Wijn is een prima smaakmaker die je in de meest uiteenlopende gerechten kan gebruiken. Wijn doet mee Lees meer

Wat zijn de voordelen van wijn?

Rode wijn bevat ontstekingsremmende antioxidanten, zoals resveratrol en flavonoïden, die goed zijn v Lees meer

Florian Krabbe
Florian Krabbe
2025-07-19 08:10:29
Count answers : 28
0
Je proeft de wijn en gaat ruiken. Je keurt gewoon of het kurk heeft of geen kurk. Ofwel: ruikt de wijn naar nat karton of papier? De lucht in houten wijnvaten kan al besmet zijn door een bacterie, nog voordat de producent de wijn overbrengt in flessen. De wijn komt nu mooi los in het glas omdat er voldoende zuurstof bij komt. Hierdoor ruik je makkelijker of de wijn kurk of andere oneffenheden heeft. Ruikt de wijn prima en is de smaak in orde? Dan kan je door een knikje naar de ober aangeven dat die in orde is. Als de wijn niet goed is, dan kun je de wijn terugsturen. Het is trouwens niet de bedoeling dat je de wijn terugstuurt als je hem niet lekker vindt, dan komt het uiteraard gewoon op de rekening.
Ian Jacobs
Ian Jacobs
2025-07-19 07:40:13
Count answers : 27
0
Je proeft een wijn namelijk niet om te beoordelen of je de wijn lekker vindt, je proeft de wijn om te beoordelen of de wijn geen ‘fout’ bevat. De meest voorkomende fout in een wijn is namelijk: kurk. Kurk is namelijk een bacterie. Het ruikt ontzettend muf (net zoals een doos met kleren die al een aantal jaar op zolder staat). Als je kurk in een wijn eenmaal ooit geroken hebt, herken je het meteen. Kurk is een omzetting van schimmels en bacteriën naar 2,3,4-trichloroanisole (TCA), een chemische stof is die een muffe geur en smaak aan de wijn geeft. Deze schimmels en bacteriën kunnen via de kurk van de fles in de wijn komen. Elke fles is uniek en kan dus een ‘fout’ bevatten. Het kan zomaar zijn dat deze fles wel kurk heeft, of azijnsteek (azijnzuur bacterie) of geoxideerd is. Altijd proeven dus. Het idee is dus niet dat je de wijn proeft om te beoordelen of je de wijn lekker vindt. Het komt niet zo vaak voor dat een wijn echt fout is, maar het zou altijd kunnen. Als je de wijn van tevoren niet geproefd hebt, heb je eigenlijk geen poot om op te staan als blijkt dat de wijn echt fout is.

Lees ook

Waarom is het belangrijk om wijn te proeven?

Wijn proeven gaat om het ontdekken van uw voorkeuren Een beter begrip van wijn kan en zal uw genot Lees meer

Wat doet wijn met eten?

Sommige mensen koken met alcoholische dranken zoals bier of wijn. Dit kan erg lekker zijn, bijvoorbe Lees meer