:

Waar komt paté vandaan?

Angelina Hulskes
Angelina Hulskes
2025-07-17 11:33:15
Count answers : 4
0
Er zijn verhalen bekend dat in de eerste eeuwen van onze jaartelling de Grieken vlees, groenten en kruiden vermengden en verpakte in deeg gemaakt van tarwebloem. Later waren het de Romeinen, die toch al meesters waren in het maken van pastadegen. Britten beweren dat de Romeinen in de erste eeuw na Christus de zogenaamde ‘pies’ in Zuid-Engeland introduceerden. Weer later keken de Fransen de kunst af bij de Italianen. En ontwikkelden met hun meesterlijke culinaire kennis de meest uiteenlopende vullingen voor paté en croute.
Mia de Leeuw
Mia de Leeuw
2025-07-17 11:07:37
Count answers : 1
0
Paté komt oorsprokelijk uit Frankrijk en werd gemaakt om zo overgebleven vlees, zoals organen, toch te kunnen verwerken. Samen met verschillende kruiden en eventueel een bindmiddel, werd het grof gemalen en vervolgens in een met spek beklede vorm au bain-marie in de oven gegaard. Kenmerkend is dat er eigenlijk altijd lever in wordt verwerkt, grof van structuur is en omwikkeld wordt met spek.
Emma van Loon
Emma van Loon
2025-07-17 10:56:02
Count answers : 2
0
De naam heeft dezelfde afkomst als het Nederlandse pastei. Lever is erg bederfelijk, en met deze wijze van verwerking werd bereikt dat het langer houdbaar is. Het vrijkomende vet ligt dan als een afdichtende laag boven op de paté. Kenmerkend voor een paté is dat er eigenlijk altijd lever in verwerkt wordt.
Joy Martens
Joy Martens
2025-07-17 10:18:53
Count answers : 3
0
Het woord paté gebruiken wij ook, net als de Fransen en we bedoelen hetzelfde. We bedoelen dus een vleesproduct dat lever bevat en fijn van structuur is. Lever is heel bederfelijk, en dat is meteen ook de reden waarom men paté bedacht heeft. In de middeleeuwen gebruikten ze het woord paté ook al, alleen bedoelden ze met het woord gemalen vlees in een deegkost. Dat noemen wij tegenwoordig pastei. Het woord paté is een Franse naam. Paté is afgeleid uit het Grieks en kent een Griekse geschiedenis. Bij de oude Grieken verwijzen deze woorden allemaal naar kleine deeltjes en fijne structuren.
Maud Visser
Maud Visser
2025-07-17 07:06:40
Count answers : 3
0
Patés uit België Uit België importeren wij grove wildpatés. ‘Mooie rulle pasteien’, zoals ze in België zeggen. Daarnaast hebben wij ook een aantal fijnere patés uit België zoals een truffel paté en een cranberry paté. Mousse uit Frankrijk Mousse de Canard van Paul Predault. Een mooie zachte eendenmousse van nietgemeste eendenlevers.