Wat is de geschiedenis van paté?

Thijmen van de Veen
2025-07-17 13:03:28
Count answers
: 4
De beste charcutiers van Frankrijk verheffen de paté en croûte al sinds de Middeleeuwen tot een vorm van culinaire kunst.
Fun fact: in eerste instantie diende de gedecoreerde korst enkel als bescherming tijdens het gaar- en bewaarproces.
Pas na de 17e eeuw werd de receptuur van de korst aangepast tot de tongstrelende toevoeging die het nu is.
Er is zelfs een jaarlijks wereldkampioenschap opgericht om de ambachtelijke wijze in ere te houden.

Ilse Nguyen
2025-07-17 11:36:40
Count answers
: 4
In de oudheid werden tussen de rijen van voorstellingen pasteien verkocht, de verkoop hing af van het feit of het een goede tragedie was of een slechte. In de 5de eeuw voor Chr. was er al sprake van een hoog ontwikkelde pasteikunst. De makers van deze lekkerheden waren er zo populair dat men zich serieus zorgen begon te maken en men probeerde de uitbreiding met politiegeweld te bestrijden. Veel factoren zijn er verantwoordelijk voor dat pasteien werden wat ze nu zijn. De patékunst blijft zich iedere dag verder ontwikkelen volgens de smaken van de hedendaagse tijd. De pastei, die lang een privilege spijs van de adel was, werd voortaan een lekkernij voor iedere burger.

Niels Mulder
2025-07-17 11:06:25
Count answers
: 5
Het is geen willekeurig woord, want net als het Nederlandse woord pastei en het Italiaanse woord pasta zijn ze allemaal afgeleid uit het Grieks en kennen ze allemaal een Griekse geschiedenis.
Bij de oude Grieken verwijzen deze woorden allemaal naar kleine deeltjes en fijne structuren.
In de middeleeuwen gebruikten ze het woord paté ook al, alleen bedoelden ze met het woord gemalen vlees in een deegkost.
Dat noemen wij tegenwoordig pastei.
Het woord paté gebruiken wij ook, net als de Fransen en we bedoelen hetzelfde.
Lever is heel bederfelijk, en dat is meteen ook de reden waarom men paté bedacht heeft.
Vroeger bestond de paté uit twee delen vlees en een deel vet.
Maar tegenwoordig vinden wij dat te vet en wordt paté veel magerder gemaakt.

Anouk van de Brink
2025-07-17 10:59:58
Count answers
: 5
Er zijn verhalen bekend dat in de eerste eeuwen van onze jaartelling de Grieken vlees, groenten en kruiden vermengden en verpakte in deeg gemaakt van tarwebloem. Later waren het de Romeinen, die toch al meesters waren in het maken van pastadegen, het zogenaamde hartig fonceer (zand)deeg verfijnden. Britten beweren dat de Romeinen in de eerste eeuw na Christus de zogenaamde ‘pies’ in Zuid-Engeland introduceerden. Weer later keken de Fransen de kunst af bij de Italianen en ontwikkelden met hun meesterlijke culinaire kennis de meest uiteenlopende vullingen voor paté en croute. Door wat bekend is uit de literatuur van de Middeleeuwen, Renaissance en Rococo werden paté en croutes als ware kunstwerken bereid door Franse topcharcutiers.

Eliza van den Velden
2025-07-17 08:38:29
Count answers
: 2
Bij de benaming van paté wordt vaak alleen gedacht aan een zacht smeerbaar product met daarin een groot deel lever (30-40%).
Vooral het verwerkte orgaanvlees is bepalend voor de naam, waarbij naast de benaming paté ook het woord pastei gebruikt wordt.
Vaak werden in Frankrijk patés gemaakt om lever langer te kunnen bewaren.
Ze werden vooral snijdbaar gemaakt om plakjes te kunnen snijden voor een mooi voorgerecht en daarnaast was het deeg ook geschikt voor paté en croute.
Patémakers hebben zich door de eeuwen heen meer toegelegd op fijnere paté-structuren en meer smeerbaarheid.
De fijne roompaté met afgeleiden als champignon, peper en Bourgondisch zijn nog dagelijks herkenbare producten bij de specialiteitenwinkels.
Een bijkomend voordeel van de snijdbare paté is dat het ook dunner gesneden kan worden, waardoor het geschikt is als broodbeleg zoals bijvoorbeeld ook bij pasteien en leverkaas het geval is.