:

Wat is het verschil tussen desembrood en zuurdesembrood?

Fien van Maasgouw
Fien van Maasgouw
2025-07-03 07:28:00
Count answers : 4
0
Wat is nu het verschil tussen Desem en Zuurdesem? Er wordt vaak over zuurdesembroden gesproken. Maar bij de Bisschopsmolen hebben wij desembroden. De kunst om echte goede desem te maken, is de juiste verhouding tussen melkzuur en de azijnzuur bacteriën. Dit is vakkennis. Helaas gaat het vaak niet goed, waardoor er een te zure smaak ontstaat. Veroorzaakt door te veel azijnzuur bacterie. En dit heet dan ook zuurdesem. Ook heeft de keuze van graansoort invloed op de smaak van het desem. Roggedesem heeft een zuurdere smaak van desem van Spelt. Wij willen een mildere smaak en noemen het dan ook desem van eigencultuur. De smaak van onze bakkerij proef je terug in de desem.
Mason Jeggij
Mason Jeggij
2025-07-03 07:16:52
Count answers : 0
0
De kunst om echte goede desem te maken, is de juiste verhouding tussen melkzuur en de azijnzuur bacteriën. Dit is vakkennis. Te veel azijnzuur bacteriën, zorgen voor een zure smaak: dit heet dan zuurdesem. Daarnaast heeft de keuze van graansoort invloed op de smaak van het desem. Roggedesem geeft een zuurdere desemsmaak dan spelt.
Kayleigh Spier
Kayleigh Spier
2025-07-03 07:09:55
Count answers : 3
0
Het verschil tussen de twee zit 'm vooral in het bereidingsproces. Desem is een soort beslag van meel en water, dat de bakker een paar dagen laat rusten. Desembroden zijn vaak wel wat steviger en compacter, omdat gist meer volume geeft. En desembrood heeft een robuuste korst en volle smaak, wat je proeft in het brood. Het échte bijzondere aan zuurdesembrood is eigenlijk vooral de aandacht en tijd die het bakproces krijgt.
Jari le Guellec
Jari le Guellec
2025-07-03 06:34:42
Count answers : 3
0
Het verschil tussen desembrood en zuurdesembrood zit hem enkel in de naam. (Zuur)desembrood is brood dat ontstaat uit een mengsel van water en meel en/of bloem en een bacterie-cultuur dat bij een bepaalde temperatuur en tijd gaat fermenteren. Hierdoor verzuurt het deeg door invloed van de toegevoegde bacterie-cultuur. Vandaar de naam zuurdesembrood.
Adam de la Rive Box
Adam de la Rive Box
2025-07-03 06:14:03
Count answers : 4
0
Normaal gesproken wordt aan het deeg bakkersgist toegevoegd om het te laten rijzen. Maar om desembrood te maken, gebruikt de bakker (zuur)desem. Dat is een papje van meel of bloem met water dat eerst uren of zelfs dagen moet rusten. Van nature zijn er melkzuurbacteriën en gisten aanwezig die een deel van de koolhydraten omzetten in melkzuur, azijnzuur en koolstofdioxide. Dit heet natuurlijke of spontane fermentatie en zorgt ervoor dat deeg kan rijzen. Het zorgt ook voor de karakteristieke smaak omdat bij de fermentatie ook aromastoffen worden gevormd. Natuurlijke fermentatie lijkt erg op het normale rijzen waarvoor er gist wordt toegevoegd. Alleen gaat het nu langzamer. Bovendien is er veel variatie in gisten en melkzuurbacteriën en de fermentatieduur, waardoor allerlei stoffen ontstaan die de smaak en de structuur van het brood kunnen beïnvloeden. Hiermee kan de bakker spelen om een uniek brood te creëren.