:

Wat is gezonder: roomboter of plantaardige boter?

Lucas Gerritsen
Lucas Gerritsen
2025-10-21 03:51:59
Count answers : 30
0
Roomboter bevat meer verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol, wat niet goed is voor de bloedvaten. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken.
Marit van Luyssel
Marit van Luyssel
2025-10-21 02:55:06
Count answers : 38
0
Margarine heeft het betere voedingsprofiel in termen van minder verzadigd vet dan boter, en beide moeten worden beschouwd in de context van het hele dieet. Omdat er nog niet genoeg onderzoek is gedaan adviseert Forouhi om voor nu te kiezen voor de optie met minder verzadigd vet, meer meervoudig onverzadigde vetten en geen transvetten. Het komt erop neer dat het afhangt van hoeveel je ervan gebruikt.

Lees ook

Welke plantaardige boter kan ik gebruiken voor het bakken?

Margarine, ook wel bekend als plantaardige boter, kennen we waarschijnlijk allemaal wel en is één va Lees meer

Kan ik plantaardige boter gebruiken in plaats van boter?

Voor iedereen die dit moet doen is er goed nieuws: roomboter is namelijk heel eenvoudig te vervangen Lees meer

Tijn Konings
Tijn Konings
2025-10-21 00:32:53
Count answers : 29
0
Margarine is een plantaardig vet, terwijl boter gemaakt wordt van dierlijk vet. Bovendien bevat boter meer verzadigde vetzuren, met meer cholesterol erin. In margarine vind je meer onverzadigde vetten, die worden gehaald uit plantaardige oliën. Margarine heb je - net als boter - niet nodig als smeervet op je boterham. Je hebt wel vetten nodig, voornamelijk onverzadigde, maar die kan je uit andere voeding halen. Als je boter of margarine smeert, dan smeer je veel vet en dus veel energie op je boterham, wat je lichaamsgewicht doet toenemen. Om te koken gebruik je het best olie in plaats van margarine of boter. En dan het liefst op het einde van het kookproces, zodat je de olie in onverhitte vorm toevoegt.