:

Kun je salmonella krijgen van microgroenten?

Lieke die Pelser
Lieke die Pelser
2025-09-29 23:10:23
Count answers : 31
0
Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Onderzoek heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie duidelijk aangetoond, dat de bron bij de zaden ligt. De zaden worden vervuild tijdens het oogsten op het veld, transport of opslag. Tijdens de ontkieming van de zaden zijn de omstandigheden voor bacteriegroei ook ideaal. Kiemgroente altijd goed wassen onder stromend water. Best niet rauw eten, maar voor gebruik even onderdompelen in kokend water of goed mee koken of wokken.
Kay Perrono
Kay Perrono
2025-09-29 23:03:23
Count answers : 36
0
Via verse groenten en fruit worden het meeste salmonella-bacteriën overgedragen. Al een klein aantal van deze micro-organismen kan ernstige of minder ernstige diarree veroorzaken. Een bekend voorbeeld hiervan is salmonella. Groenten en fruit, vers of verwerkt, vormen een steeds groter aandeel bij microbieel veroorzaakte voedselvergiftigingen. Wanneer de micro-organismen op de levensmiddelen bij de mens direct tot ziekte leiden, spreekt men van een voedselinfectie.

Lees ook

Wat is de beste manier om microgroenten te eten?

Kiemgroenten zijn super veelzijdig: In een salade of wrap. Op een boterham met hummus of kaas. Als Lees meer

Wat zijn mogelijke nadelen van microgroenten?

Kiemgroente is erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen, zoal Lees meer

Dani Kuijpers
Dani Kuijpers
2025-09-29 21:13:20
Count answers : 33
0
Bacteriën als E-coli, salmonella kunnen op gewassen komen door onder andere sproeiwater. Volgens het Voedingscentrum gebeurt dit echter niet vaak. Hoewel je niet alle bacteriën weg kan spoelen met water, maak je de kans wel een stuk kleiner om een eventuele voedselinfectie op te lopen.