:

Wat is echt Amsterdams eten?

Niels Abdi
Niels Abdi
2025-06-25 08:18:30
Count answers : 31
0
1. Ademin 2. Amsterdam bier 3. Amsterdammertjes (banket) 4. Amsterdammertjes (chocolade) 5. Amsterdams Rood (bessenjenever) 6. Amsterdams Zwart (roggebrood) 7. Augurken 8. Beerenburg (oorspronkelijk Amsterdams/Stromarkt) 9. Bensdorp Cacao, in 1840 opgericht in Amsterdam 10. Biefstuk Piet de Leeuw (paard en rund) 11. Bier, De Prael bier en andere Amsterdamse biertjes, o.a IJndejaars bier van Brouwerij ‘t IJ 12. Blooker cacaofabriek, 1824 opgericht in Amsterdam 13. Boekende flensjes (Bredero) 14. Boerenkoolstampot 15. Bolussen 16. Broodje halfom (wit puntje belegd met gekookte lever, evt. spekjes, pekelvlees) 17. Broodje kroket (Holtkamp, Febo, van Kootje) 18. Broodje Sal Meijer 19. Burger (ham/kaas/paprika) 20. Cement KLIK 21. Citroentje mer suiker 22. Cocktail (Amsterdams drankje) 23. Damrakker (donker meergranenbrood) 24. Droge worsten Brandt & Levie 25. Duivekater (ovaal feestbrood) 26. Eberhardjes (hartvormige koekjes) 27. FEBO-kroket 28. Fosco chocoladedrank van cacaofabrikant Korff, 1811 opgericht in Amsterdam 29. Gemalen onderjurken (gekleurde hagelslag) 30. Gestoofde Amstelaal in mosterdsaus 31. Grachtenborrel (A. van Wees/ distilleerderij de Ooievaar) 32. Hagelslag 33. Haring met uitjes en zuur (op zijn Amsterdams in mootjes) 34. Hartogs volkorenbrood en pindakaas van bakkerij Hartog, Wibautstraat 35. Hema Worst 36. Hemel op aarde, ‘fijne Jordaansche likeur’, 37. Hete boontjes 38. Hoerenkoekjes 39. Jam en chutney van Potverdorie 40. Jamathi, een brommer die ontworpen was door Jan Thiel en Martin Mijwaart 41. Jenever 42. Joodekoeken (bakkerij De Joode) 43. Jordanees (roodbruin meergranenbrood) 44. Jordanese kruidkoek (Amsterdams Huishoudschoolboek Wannée) 45. Kaantjes 46. Kaas ‘old Amsterdam’ 47. Katjesdrop 48. Kletskoppen 49. Koggetjes (koekjes genoemd naar middeleeuwse koopvaardijschepen, koggen, die ook in het oudste stadswapen van Amsterdam voorkwamen)) 50. Kopstoot Korstjes (koek) 51. Krootjes (karoutjes) 52. Leverworst 53. Likeuren 54. Luilakbollen (kadetachtige bolletjes) 55. Mangelen (gezeefd) 56. Meisjes (koek) 57. Moesselientje met slagroom, 58. Mokums broodje bal KLIK 59. Mokums cement – stamppot met bruine bonen aardappelen, spek, ui, scheutje azijn, lepel suiker 60. Mokums kaasplankje 61. Mokums knip volkoren 62. Muntdrop 63. Nierbroodje, was te verkrijgen in de automatiek 64. Nogapunten 65. Oesters van Nam Kee (gestoomd in zwartebonensaus) 66. Okkies 67. Paasbrood 68. Pepernoten 69. Pikketanusie 70. Pindakaas bakkerij Hartog 71. Polkabrokken 72. Pom & Saote soep (Surinaams, Indonesisch) 73. POTVERDORIE. 74. Rolmops 75. Rooie Sien (roodbruin meergranenbrood) 76. Secretariskoek (gebak) 77. Slagroomijs van vd Linde, Nieuwendijk 78. Sloterdijks krentenbrood (bakkerij Flaat) 79. Stratenmakertje (een heel brood, horizontaal doorgesneden en dan belegd) 80. Stroopwafels 81. Thee van het Hofje van Wijs 82. Timpen (smalle krentenbroodjes) 83. Wodka van Amsterdam Republic
Kevin Prins
Kevin Prins
2025-06-12 19:54:48
Count answers : 30
0
Eberhardjes zijn koekjes, vernoemd naar de geliefde oud-burgemeester Eberhard van der Laan, die symbool staan voor verbinding en liefde. Broodje halfom is een klassiek Joods-Amsterdams broodje met een combinatie van runderpek en gekookte lever, vooral beroemd bij Slagerij Louman. Amsterdamse koggetjes zijn knapperige koekjes met amandelen en een vleugje karamel. Ossenworst is oorspronkelijk een gerookte worst, maar tegenwoordig meestal rauw gegeten, vaak geserveerd met Amsterdamse uitjes en mosterd. Gemberbolus is een variant op de bekende Zeeuwse bolus, maar dan met een intense gimetersmaak.

Lees ook

Wat ontbijten mensen in Amsterdam?

De dag starten met een lekkere bak koffie een warm broodje? Direct bij binnenkomst voel je de Frans Lees meer

Wat moet je gegeten hebben in Amsterdam?

Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een Lees meer

Luuk Nihoe
Luuk Nihoe
2025-06-12 18:21:33
Count answers : 40
0
Stroopwafels zijn een lekkernij die je absoluut geprobeerd moet hebben. De lekkerste verse stroopwafels vind je op een van de markten of bij een bakkerij in de grote winkelstraat. Een bezoek aan Amsterdam is niet volledig zonder een snelle hap uit een van de automaten van FEBO. Een bezoek aan Amsterdam is niet compleet zonder een bezoek een van onze bekendste producten; Kaas. De Jodenkoek is traditioneel afkomstig uit de omgeving van Amsterdam. De luchtige poffertjes zijn het lekkerst wanneer deze net gebakken zijn bij een traditionele marktkraam. Stamppot is uitgegroeid tot nationaal gerecht. Het eten van rauwe haring klinkt misschien een beetje gek, maar je kan het het beste zien als de Sushi van Nederland. Nederland is de grootste producent van drop in Europa. De bitterbal is, zoals de naam al zegt, een ronde gefrituurde bal gevuld met vleesragout.
Levi van Nimwegen
Levi van Nimwegen
2025-06-12 17:02:58
Count answers : 35
0
Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat: kruiden uit De Oost. De beste vind je naar verluidt bij Slagerij De Wit in Oost en Slagerij Louman in de Jordaan. Met de tijd is deze Jiddisch-Amsterdamse klassieker een beetje verdrongen door alle hippe avocado toast en broodjes carpaccio of vitello tonato, maar hij doet qua smaak zeker niet onder voor zijn Italiaanse concurrentie. De oorsprong van Kesbeke ligt in de grote Joodse gemeenschap, die door het inleggen van groenten in zuur de stad ook in de winter van vitamines voorzagen en daarmee met karren door de straten gingen. Tegenwoordig vult de familie Kesbeke in Bos en Lommer hun potten met augurken, uitjes, boontjes en zelfs gloeilampen. Amsterdam is het koninkrijk van de kroket. Want sorry, rest van Nederland, de lekkerste kroket hebben wij en hij komt gewoon uit de muur van Febo. De Duivekater komt oorspronkelijk van nét boven de stad Amsterdam, uit Nieuwendam en de Zaanstreek, maar aangezien dat inmiddels ook regio Amsterdam is, mag de Duivekater een lokale lekkernij heten. In 1934 werd er een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuw Amsterdams koekje, en dit werd het koggetje. Dus al komt het recept van de gestoomde oesters in zwartebonensaus met een beetje bosui uit China en de oesters uit Zeeland: de Oesters van Nam Kee vind je alleen in Amsterdam. Hun geheim: lekker stevig volkorenbrood, zoals ze het daar al meer dan 100 jaar bakken.

Lees ook

Wat is het bekendste ontbijt in Nederland?

Brood en crackers worden nog steeds verreweg het meest gegeten tijdens het ontbijt, al blijkt uit di Lees meer

Waar kun je het beste mee ontbijten?

Voor mensen met diabetes type 2 kan het helpen om meer eiwit en extra vezels te eten bij het ontbijt Lees meer

Stijn van Vliet
Stijn van Vliet
2025-06-12 16:37:48
Count answers : 29
0
Van oudsher zijn haring, bier, jenever, Amsterdamse uien maar ook cacao, koffie, kruiden en specerijen typisch Amsterdams eten en drinken.
Phileine Huls
Phileine Huls
2025-06-12 14:58:06
Count answers : 28
0
Echt Amsterdams eten kan variëren, maar enkele opties zijn onder andere: Ademin Amsterdammertjes Amsterdams Rood Amsterdams Zwart Augurken Beerenburg Biefstuk Piet de Leeuw Broodje halfom Broodje kroket Broodje Sal Meijer Citroentje met suiker Cocktail Damrakker Duivekater Eberhardjes FEBO-kroket Fosco chocoladedrank Gemalen onderjurken Gestoofde Amstelaal Grachtenborrel Hagelslag Haring Hartogs volkorenbrood Hemel op aarde Hete boontjes Hoerenkoekjes Jam en chutney Joodekoeken Jordanees Jordanese kruidkoek Kaantjes Kaas old Amsterdam Katjesdrop Kletskoppen Koggetjes Kopstoot Krootjes Leverworst Likeuren Luilakbollen Mangelen Meisjes Moesselientje Mokums broodje bal Mokums cement Mokums kaasplankje Mokums knip Muntdrop Nierbroodje Nogapunten Okkies Oesters Paasbrood Pepernoten Pikketanusie Pindakaas Polkabrokken Pom en Saote POTVERDORIE Rolmops Rooie Sien Secretariskoek Slagroomijs Sloterdijks krentenbrood Stratenmakertje Stroopwafels Thee van het Hofje Timpen Wodka van Amsterdam Republic.

Lees ook

Is Amsterdam duur eten?

Ten opzichte van andere hoofdsteden is uit eten gaan in Amsterdam geen goedkope aangelegenheid. Met Lees meer

Wat is de delicatesse in Amsterdam?

Amsterdam heeft het allemaal, van bruine kroeg tot gezellige proeflokalen en van chique restaurants Lees meer

Senn de Lange
Senn de Lange
2025-06-04 16:43:07
Count answers : 31
0
Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat: kruiden uit De Oost. Amsterdamser (én lekkerder) wordt het bijna niet. De beste vind je naar verluidt bij Slagerij De Wit in Oost en Slagerij Louman in de Jordaan. Romig, zout, leverig: zalig. Met de tijd is deze Jiddisch-Amsterdamse klassieker een beetje verdrongen door alle hippe avocado toast en broodjes carpaccio of vitello tonato, maar hij doet qua smaak zeker niet onder voor zijn Italiaanse concurrentie. Dit broodje (liefst gewoon een wit puntje) is half-om-half (zie hier de naam) belegd met gekookte lever (al dan niet met spekjes) en pekelvlees. Met naar smaak een lik boter en een beetje peper. Al met al een mond vol Amsterdamse nostalgie. Gele Amsterdamse uitjes, zure bommen, zoetzure augurken, piccalilly: het beste tafelzuur komt natuurlijk van Kesbeke uit Amsterdam. De oorsprong van Kesbeke ligt in de grote Joodse gemeenschap, die door het inleggen van groenten in zuur de stad ook in de winter van vitamines voorzagen en daarmee met karren door de straten gingen. Tegenwoordig vult de familie Kesbeke in Bos en Lommer hun potten met augurken, uitjes, boontjes en zelfs gloeilampen. Lekker fris, vegan en nog gezond ook. Amsterdam is het koninkrijk van de kroket. Want sorry, rest van Nederland, de lekkerste kroket hebben wij en hij komt gewoon uit de muur van Febo. Hier komen ze niet uit de diepvries, maar worden ze elke dag vers gemaakt. En of je nou bijt in een kalfs-, saté- of kipkroket: ze zijn allemaal even krokant en lekker romig van binnen. Een Febokroket met een lik grove mosterd kan eigenlijk op elk moment van de dag wel. Het is misschien wel een van de oudste traditionele recepten die bewaard zijn gebleven: de duivekater. Dit ovale feestbrood zag je terug op de schilderijen van Jan Steen. Wat erin zit verschilt per bakker, maar altijd zit er verwarmde roomboter, citroenschil en melk in. De Duivekater komt oorspronkelijk van nét boven de stad Amsterdam, uit Nieuwendam en de Zaanstreek, maar aangezien dat inmiddels ook regio Amsterdam is, mag de Duivekater een lokale lekkernij heten. Voor alle zoetekauwen onder ons: een bakkie pleur is niet compleet zonder koggetje. Boterig en zoet, de beste omschrijving van dit perfecte koekje. In 1934 werd er een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuw Amsterdams koekje, en dit werd het koggetje. De naam komt vanuit het oude wapen van Amsterdam, waar een schip op staat dat kogge werd genoemd. Maar, omdat er stukjes nougat in dit koekje zitten, noemden de Katholieken hun variant daar naar. Het grappige is dat de koekjes in Amsterdam nog altijd koggetjes heten en buiten Amsterdam meestal nougatines. Niet te missen in elke echt Amsterdamse kroeg: de kopstoot. Bier met een borrel ernaast. Levensgevaarlijk, maar hij smaakt altijd naar meer. Een vaasje goudgeel gerstennat met een jonge graanjenever - het beroemde ‘pikketanussie’. De ideale combinatie om een avond luid zingend te eindigen met vers gemaakte nieuwe vrienden. Als er een bestsellerboek en bijbehorende film wordt gemaakt over en met jouw oesters, dan verdien je zeker een plekje in deze lijst. Dus al komt het recept van de gestoomde oesters in zwartebonensaus met een beetje bosui uit China en de oesters uit Zeeland: de Oesters van Nam Kee vind je alleen in Amsterdam. Niet alleen meer op de Zeedijk, maar ook op de Nieuwmarkt. Nog zo’n klassieker is het slagroomijs van banketbakkerij Van der Linde op de Nieuwendijk. In deze bakkerij, waar de tijd een beetje heeft stilgestaan, serveren ze gewoon the real thing: ambachtelijk slagroomijs waarvoor je graag een rondje omfietst. Een klassieker die ook vandaag de dag nog meegaat herken je aan het feit dat het er altijd druk is. En voor bakkerij Hartog aan de Wibautstraat staan niet alleen rond oud en nieuw rijen (voor de beroemde volkorenoliebollen), maar vaak elke middag nog. Hun geheim: lekker stevig volkorenbrood, zoals ze het daar al meer dan 100 jaar bakken.
Merel van den Broek
Merel van den Broek
2025-06-04 14:59:42
Count answers : 38
0
Eberhardjes staan symbool voor verbinding en liefde. Broodje halfom is een klassiek Joods-Amsterdams broodje met een combinatie van runderpek en gekookte lever, vooral beroemd bij Slagerij Louman. Amsterdamse koggetjes zijn knapperige koekjes met amandelen en een vleugje karamel. Ossenworst is oorspronkelijk een gerookte worst, maar tegenwoordig meestal rauw gegeten, vaak geserveerd met Amsterdamse uitjes en mosterd. Een ultieme Amsterdamse combinatie is een glas jenever met een biertje ernaast, het kopstootje. Gemberbolus is een variant op de bekende Zeeuwse bolus, maar dan met een intense gembersmaak. De huzarensalade van Rijsel is een nostalgisch gerecht dat bij het geliefde restaurant Rijsel naar een hoger niveau wordt getild. Sticky toffee pudding (Cradam/Loetje) is een Brits nagerecht dat in Amsterdamse handen onweerstaanbaar lekker wordt. Rode biet millefeuille van RIJKS/Joris Bijdendijk is een modern gerecht waarin de eenvoud en kwaliteit van de Nederlandse keuken schittert. Oesters van Nam Kee zijn een begrip in de stad. Kaasfondue van Café Bern is smeuïg, romig en perfect voor een knusse avond. Appeltaart van Winkel 43 is misschien wel de beroemdste appeltaart van Nederland. Gözleme van de Ten Katemarkt zijn verse, handgemaakte Turkse flatbreads gevuld met kaas, spinazie of vlees. Filet americain van Slagerij Louman maakt al generaties lang een van de beste filet americains van de stad. Een broodje kroket van Van Dobben is een must voor iedereen die de stad bezoekt. Brouwerij ’t IJ heeft een iconische status bereikt met bieren zoals de Zatte en de Natte. Holtkamp is bekend om hun goddelijke tompouces en garnalenkroketten. Café de Wetering is een intieme kroeg waar je bij een knapperend haardvuur geniet van een goed glas wijn of een biertje. Sommige Amsterdamse zaken hebben al generaties lang een speciale band met de stad, zoals Patisserie Kuyt, slagerij Woorts en de legendarische delicatessenwinkel Caulils. Een van de lekkerste dingen die je kunt eten en drinken in de hoofdstad zijn onder andere de iconische Amsterdamse hapjes en de tijdloze klassiekers op de menukaarten van de stad. Typisch Amsterdamse plekken zijn onder andere Van Dobben, Brouwerij 't IJ, Holtkamp en Café de Wetering.

Lees ook

Waarom geen yoghurt in de ochtend?

Vetvrije yoghurt met een smaakje is niet aan te raden als ontbijt. Yoghurtvarianten met een smaakje Lees meer

Wat is een typisch Hollands ontbijt?

Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en Lees meer

Roos Zhang
Roos Zhang
2025-06-04 14:53:23
Count answers : 31
0
De Hollandse keuken staat nou niet echt bekend om zijn culinaire hoogstandjes, toch zijn er een aantal gerechten en snacks die je tijdens je bezoek aan Amsterdam geprobeerd moet hebben. Als er een lekkernij is die je absoluut geprobeerd moet hebben dan zijn het de “Dutch waffles”, oftewel stroopwafels. Een bezoek aan Amsterdam is niet volledig zonder een snelle hap uit een van de automaten van FEBO. Een bezoek aan Amsterdam is niet compleet zonder een bezoek een van onze bekendste producten; Kaas. Heerlijk bij een biertje of een glas wijn; de bitterbal. In Amsterdam vind je diverse frietzaken waar je de lekkerste frietjes kan halen. Traditioneel afkomstig uit de omgeving van Amsterdam maar inmiddels landelijk bekend; de Jodenkoek. De luchtige poffertjes zijn het lekkerst wanneer deze net gebakken zijn bij een traditionele marktkraam.
Rosalie Bulut
Rosalie Bulut
2025-06-04 12:54:46
Count answers : 40
0
Van oudsher zijn haring, bier, jenever, Amsterdamse uien maar ook cacao, koffie, kruiden en specerijen typisch Amsterdams eten en drinken.

Lees ook

Waar kun je nog goedkoop ontbijten?

Bij de Hema kun je tot tien uur 's morgens terecht voor een ontbijtje. Ze hebben een speciaal pick e Lees meer