:

Wat is echt Amsterdams eten?

Senn de Lange
Senn de Lange
2025-06-04 16:43:07
Count answers: 0
Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat: kruiden uit De Oost. Amsterdamser (én lekkerder) wordt het bijna niet. De beste vind je naar verluidt bij Slagerij De Wit in Oost en Slagerij Louman in de Jordaan. Romig, zout, leverig: zalig. Met de tijd is deze Jiddisch-Amsterdamse klassieker een beetje verdrongen door alle hippe avocado toast en broodjes carpaccio of vitello tonato, maar hij doet qua smaak zeker niet onder voor zijn Italiaanse concurrentie. Dit broodje (liefst gewoon een wit puntje) is half-om-half (zie hier de naam) belegd met gekookte lever (al dan niet met spekjes) en pekelvlees. Met naar smaak een lik boter en een beetje peper. Al met al een mond vol Amsterdamse nostalgie. Gele Amsterdamse uitjes, zure bommen, zoetzure augurken, piccalilly: het beste tafelzuur komt natuurlijk van Kesbeke uit Amsterdam. De oorsprong van Kesbeke ligt in de grote Joodse gemeenschap, die door het inleggen van groenten in zuur de stad ook in de winter van vitamines voorzagen en daarmee met karren door de straten gingen. Tegenwoordig vult de familie Kesbeke in Bos en Lommer hun potten met augurken, uitjes, boontjes en zelfs gloeilampen. Lekker fris, vegan en nog gezond ook. Amsterdam is het koninkrijk van de kroket. Want sorry, rest van Nederland, de lekkerste kroket hebben wij en hij komt gewoon uit de muur van Febo. Hier komen ze niet uit de diepvries, maar worden ze elke dag vers gemaakt. En of je nou bijt in een kalfs-, saté- of kipkroket: ze zijn allemaal even krokant en lekker romig van binnen. Een Febokroket met een lik grove mosterd kan eigenlijk op elk moment van de dag wel. Het is misschien wel een van de oudste traditionele recepten die bewaard zijn gebleven: de duivekater. Dit ovale feestbrood zag je terug op de schilderijen van Jan Steen. Wat erin zit verschilt per bakker, maar altijd zit er verwarmde roomboter, citroenschil en melk in. De Duivekater komt oorspronkelijk van nét boven de stad Amsterdam, uit Nieuwendam en de Zaanstreek, maar aangezien dat inmiddels ook regio Amsterdam is, mag de Duivekater een lokale lekkernij heten. Voor alle zoetekauwen onder ons: een bakkie pleur is niet compleet zonder koggetje. Boterig en zoet, de beste omschrijving van dit perfecte koekje. In 1934 werd er een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuw Amsterdams koekje, en dit werd het koggetje. De naam komt vanuit het oude wapen van Amsterdam, waar een schip op staat dat kogge werd genoemd. Maar, omdat er stukjes nougat in dit koekje zitten, noemden de Katholieken hun variant daar naar. Het grappige is dat de koekjes in Amsterdam nog altijd koggetjes heten en buiten Amsterdam meestal nougatines. Niet te missen in elke echt Amsterdamse kroeg: de kopstoot. Bier met een borrel ernaast. Levensgevaarlijk, maar hij smaakt altijd naar meer. Een vaasje goudgeel gerstennat met een jonge graanjenever - het beroemde ‘pikketanussie’. De ideale combinatie om een avond luid zingend te eindigen met vers gemaakte nieuwe vrienden. Als er een bestsellerboek en bijbehorende film wordt gemaakt over en met jouw oesters, dan verdien je zeker een plekje in deze lijst. Dus al komt het recept van de gestoomde oesters in zwartebonensaus met een beetje bosui uit China en de oesters uit Zeeland: de Oesters van Nam Kee vind je alleen in Amsterdam. Niet alleen meer op de Zeedijk, maar ook op de Nieuwmarkt. Nog zo’n klassieker is het slagroomijs van banketbakkerij Van der Linde op de Nieuwendijk. In deze bakkerij, waar de tijd een beetje heeft stilgestaan, serveren ze gewoon the real thing: ambachtelijk slagroomijs waarvoor je graag een rondje omfietst. Een klassieker die ook vandaag de dag nog meegaat herken je aan het feit dat het er altijd druk is. En voor bakkerij Hartog aan de Wibautstraat staan niet alleen rond oud en nieuw rijen (voor de beroemde volkorenoliebollen), maar vaak elke middag nog. Hun geheim: lekker stevig volkorenbrood, zoals ze het daar al meer dan 100 jaar bakken.
Merel van den Broek
Merel van den Broek
2025-06-04 14:59:42
Count answers: 0
Eberhardjes staan symbool voor verbinding en liefde. Broodje halfom is een klassiek Joods-Amsterdams broodje met een combinatie van runderpek en gekookte lever, vooral beroemd bij Slagerij Louman. Amsterdamse koggetjes zijn knapperige koekjes met amandelen en een vleugje karamel. Ossenworst is oorspronkelijk een gerookte worst, maar tegenwoordig meestal rauw gegeten, vaak geserveerd met Amsterdamse uitjes en mosterd. Een ultieme Amsterdamse combinatie is een glas jenever met een biertje ernaast, het kopstootje. Gemberbolus is een variant op de bekende Zeeuwse bolus, maar dan met een intense gembersmaak. De huzarensalade van Rijsel is een nostalgisch gerecht dat bij het geliefde restaurant Rijsel naar een hoger niveau wordt getild. Sticky toffee pudding (Cradam/Loetje) is een Brits nagerecht dat in Amsterdamse handen onweerstaanbaar lekker wordt. Rode biet millefeuille van RIJKS/Joris Bijdendijk is een modern gerecht waarin de eenvoud en kwaliteit van de Nederlandse keuken schittert. Oesters van Nam Kee zijn een begrip in de stad. Kaasfondue van Café Bern is smeuïg, romig en perfect voor een knusse avond. Appeltaart van Winkel 43 is misschien wel de beroemdste appeltaart van Nederland. Gözleme van de Ten Katemarkt zijn verse, handgemaakte Turkse flatbreads gevuld met kaas, spinazie of vlees. Filet americain van Slagerij Louman maakt al generaties lang een van de beste filet americains van de stad. Een broodje kroket van Van Dobben is een must voor iedereen die de stad bezoekt. Brouwerij ’t IJ heeft een iconische status bereikt met bieren zoals de Zatte en de Natte. Holtkamp is bekend om hun goddelijke tompouces en garnalenkroketten. Café de Wetering is een intieme kroeg waar je bij een knapperend haardvuur geniet van een goed glas wijn of een biertje. Sommige Amsterdamse zaken hebben al generaties lang een speciale band met de stad, zoals Patisserie Kuyt, slagerij Woorts en de legendarische delicatessenwinkel Caulils. Een van de lekkerste dingen die je kunt eten en drinken in de hoofdstad zijn onder andere de iconische Amsterdamse hapjes en de tijdloze klassiekers op de menukaarten van de stad. Typisch Amsterdamse plekken zijn onder andere Van Dobben, Brouwerij 't IJ, Holtkamp en Café de Wetering.
Roos Zhang
Roos Zhang
2025-06-04 14:53:23
Count answers: 0
De Hollandse keuken staat nou niet echt bekend om zijn culinaire hoogstandjes, toch zijn er een aantal gerechten en snacks die je tijdens je bezoek aan Amsterdam geprobeerd moet hebben. Als er een lekkernij is die je absoluut geprobeerd moet hebben dan zijn het de “Dutch waffles”, oftewel stroopwafels. Een bezoek aan Amsterdam is niet volledig zonder een snelle hap uit een van de automaten van FEBO. Een bezoek aan Amsterdam is niet compleet zonder een bezoek een van onze bekendste producten; Kaas. Heerlijk bij een biertje of een glas wijn; de bitterbal. In Amsterdam vind je diverse frietzaken waar je de lekkerste frietjes kan halen. Traditioneel afkomstig uit de omgeving van Amsterdam maar inmiddels landelijk bekend; de Jodenkoek. De luchtige poffertjes zijn het lekkerst wanneer deze net gebakken zijn bij een traditionele marktkraam.
Rosalie Bulut
Rosalie Bulut
2025-06-04 12:54:46
Count answers: 0
Van oudsher zijn haring, bier, jenever, Amsterdamse uien maar ook cacao, koffie, kruiden en specerijen typisch Amsterdams eten en drinken.