:

Wat moet je gegeten hebben in Amsterdam?

Arthur El Idrissi
Arthur El Idrissi
2025-07-23 21:28:10
Count answers : 35
0
Er zijn verschillende typisch Nederlandse gerechten die je zou moeten proberen tijdens je bezoek aan Amsterdam. Allereerst zijn er stroopwafels. Dit zijn dunne wafels met een laagje heerlijke stroop in de vorm van karamel. Een andere optie is Hollandse kaas; Nederland produceert verschillende heerlijke kazen, waarvan de meeste mild van smaak zijn, zoals Gouda en Edam. Verder is er de bitterbal, een gefrituurde gehaktbal gevuld met rund- of kalfsvlees, die vaak wordt geserveerd met een milde mosterddip. Ook stamppot is een traditioneel Nederlands gerecht, bestaande uit aardappelpuree gemengd met spek, boerenkool of andijvie en een grote rookworst. Tot slot zijn er nog haringen - Hollandse Nieuwe - die rauw worden gegeten en vaak geserveerd worden met gehakte rauwe uien en augurken. Het proeven van deze gerechten staat zeker op je bucketlist van Amsterdam. Stamppot kan het best thuis door Oma worden gemaakt, maar het kan moeilijk zijn om Stamppot te perfectioneren.
Thijmen van de Veen
Thijmen van de Veen
2025-07-20 17:37:02
Count answers : 25
0
1) Stroopwafels Als er een lekkernij is die je absoluut geprobeerd moet hebben dan zijn het de “Dutch waffles”, oftewel stroopwafels. 2) Stamppot Ingrediënten: Gestampte aardappelen, groente naar keuze, jus en vaak aangevuld met spekjes of traditionele rookworst. 3) Haring Het eten van rauwe haring klinkt misschien een beetje gek, maar je kan het het beste zien als de Sushi van Nederland. 4) FEBO Gemak dient de mens. 5) Drop Nederland is de grootste producent van drop in Europa, en 80% van alle Nederlands geniet regelmatig van een lekker dropje; 6) Kaas Een bezoek aan Amsterdam is niet compleet zonder een bezoek een van onze bekendste producten; 7) Bitterballen Heerlijk bij een biertje of een glas wijn; 8) Friet In Amsterdam vind je diverse frietzaken waar je de lekkerste frietjes kan halen. 9) Jodenkoek Traditioneel afkomstig uit de omgeving van Amsterdam maar inmiddels landelijk bekend; 10) Poffertjes De luchtige poffertjes zijn het lekkerst wanneer deze net gebakken zijn bij een traditionele marktkraam.

Lees ook

Wat ontbijten mensen in Amsterdam?

De dag starten met een lekkere bak koffie een warm broodje? Direct bij binnenkomst voel je de Frans Lees meer

Wat is het bekendste ontbijt in Nederland?

Brood en crackers worden nog steeds verreweg het meest gegeten tijdens het ontbijt, al blijkt uit di Lees meer

Dirk Segerszoen
Dirk Segerszoen
2025-07-10 18:56:45
Count answers : 19
0
Eberhardjes staan symbool voor verbinding en liefde. Broodje halfom is een klassiek Joods-Amsterdams broodje met een combinatie van runderpek en gekookte lever, vooral beroemd bij Slagerij Louman. Amsterdamse koggetjes zijn knapperige koekjes met amandelen en een vleugje karamel. Ossenworst is oorspronkelijk een gerookte worst, maar tegenwoordig meestal rauw gegeten, vaak geserveerd met Amsterdamse uitjes en mosterd. Huzarensalade van Rijsel is een nostalgisch gerecht dat bij het geliefde restaurant Rijsel naar een hoger niveau wordt getild. Sticky toffee pudding is een Brits nagerecht dat in Amsterdamse handen onweerstaanbaar lekker wordt. Rode biet millefeuille van RIJKS/Joris Bijdendijk is een modern gerecht waarin de eenvoud en kwaliteit van de Nederlandse keuken schittert. Oesters van Nam Kee zijn een begrip in de stad. Kaasfondue van Café Bern is smeuïg, romig en perfect voor een knusse avond. Appeltaart van Winkel 43 is misschien wel de beroemdste appeltaart van Nederland. Gözleme van de Ten Katemarkt zijn verse, handgemaakte Turkse flatbreads gevuld met kaas, spinazie of vlees. Filet americain van Slagerij Louman maakt deze slager een van de beste filet americains van de stad. Een broodje kroket van Van Dobben is een must voor iedereen die de stad bezoekt.
Pim Zuidweg
Pim Zuidweg
2025-07-01 05:22:57
Count answers : 31
0
Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat. De beste vind je naar verluidt bij Slagerij De Wit in Oost en Slagerij Louman in de Jordaan. Dit broodje is half-om-half belegd met gekookte lever en pekelvlees. Eet ‘m bijvoorbeeld gepaard met een glaasje melk bij Van Dobben. De oorsprong van Kesbeke ligt in de grote Joodse gemeenschap, die door het inleggen van groenten in zuur de stad ook in de winter van vitamines voorzag. De familie Kesbeke vult in Bos en Lommer hun potten met augurken, uitjes, boontjes en zelfs gloeilampen. Amsterdam is het koninkrijk van de kroket. Want sorry, rest van Nederland, de lekkerste kroket hebben wij en hij komt gewoon uit de muur van Febo. Hier komen ze niet uit de diepvries, maar worden ze elke dag vers gemaakt. Een Febokroket met een lik grove mosterd kan eigenlijk op elk moment van de dag wel. Wat erin zit verschilt per bakker, maar altijd zit er verwarmde roomboter, citroenschil en melk in. De Duivekater komt oorspronkelijk van nét boven de stad Amsterdam, uit Nieuwendam en de Zaanstreek, maar aangezien dat inmiddels ook regio Amsterdam is, mag de Duivekater een lokale lekkernij heten. Je haalt duivekater onder meer bij Bakkerij Balvert. Voor alle zoetekauwen onder ons: een bakkie pleur is niet compleet zonder koggetje. Boterig en zoet, de beste omschrijving van dit perfecte koekje. In 1934 werd er een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuw Amsterdams koekje, en dit werd het koggetje. Het grappige is dat de koekjes in Amsterdam nog altijd koggetjes heten en buiten Amsterdam meestal nougatines. Een vaasje goudgeel gerstennat met een jonge graanjenever - het beroemde ‘pikketanussie’. De ideale combinatie om een avond luid zingend te eindigen met vers gemaakte nieuwe vrienden. Dus al komt het recept van de gestoomde oesters in zwartebonensaus met een beetje bosui uit China en de oesters uit Zeeland: de Oesters van Nam Kee vind je alleen in Amsterdam. Niet alleen meer op de Zeedijk, maar ook op de Nieuwmarkt. Nog zo’n klassieker is het slagroomijs van banketbakkerij Van der Linde op de Nieuwendijk. In deze bakkerij, waar de tijd een beetje heeft stilgestaan, serveren ze gewoon the real thing: ambachtelijk slagroomijs waarvoor je graag een rondje omfietst. Hartogs volkorenbrood is een klassieker die ook vandaag de dag nog meegaat herken je aan het feit dat het er altijd druk is. En voor bakkerij Hartog aan de Wibautstraat staan niet alleen rond oud en nieuw rijen, maar vaak elke middag nog.

Lees ook

Waar kun je het beste mee ontbijten?

Voor mensen met diabetes type 2 kan het helpen om meer eiwit en extra vezels te eten bij het ontbijt Lees meer

Is Amsterdam duur eten?

Ten opzichte van andere hoofdsteden is uit eten gaan in Amsterdam geen goedkope aangelegenheid. Met Lees meer

Imke de Boer
Imke de Boer
2025-07-01 03:29:06
Count answers : 33
0
Je moet deze zes snacks als Amsterdammer toch echt wel gegeten hebben. IJs van Van der Linde Appeltaart van Winkel 43 Van Stapele Ossenworst van Louman Friet van Vleminckx
Joey Peterse
Joey Peterse
2025-07-01 02:55:13
Count answers : 24
0
De Hollandse keuken staat nou niet echt bekend om zijn culinaire hoogstandjes, toch zijn er een aantal gerechten en snacks die je tijdens je bezoek aan Amsterdam geprobeerd moet hebben. Er zijn verschillende opties: Stroopwafels, de "Dutch waffles", oftewel stroopwafels, bestaan uit twee dunne wafels met in het midden een laag stroop en zijn het lekkerst als deze een beetje zijn opgewarmd. Ook Stamppot is een optie: Gestampte aardappelen, groente naar keuze, jus en vaak aangevuld met spekjes of traditionele rookworst. Verder is er Haring: het eten van rauwe haring, dat traditioneel wordt gegeten met uitjes en zure bom. Als snelle hap kan ook FEBO een optie zijn: hamburgers, kroketten of een oer Hollandse snack, de frikandel. Drop is er ook, dat kan gekocht worden in de supermarkt of in de gespecialiseerde snoepwinkels. Een bezoek aan Amsterdam is niet compleet zonder een bezoek aan een van de kaaswinkeltjes in de stad of een stalletje van de marken, waar gratis stukjes kaas geproefd kunnen worden. Ook Bitterballen zijn een optie: de bitterbal is een ronde gefrituurde bal gevuld met vleesragout en wordt traditioneel geserveerd en gegeten met mosterd. Friet is er ook, bij een van de diverse frietzaken in Amsterdam, waar "patatje speciaal" of "patatje oorlog" besteld kan worden. Verder kan Jodenkoek een optie zijn: een combinatie van bloem, suiker en boter, dat gewoon te koop is in de supermarkt of te vinden bij de bakkerij op de hoek. Als laatste zijn er poffertjes: luchtige poffertjes die het lekkerst zijn wanneer deze net gebakken zijn bij een traditionele marktkraam, besprengd met een hoop poedersuiker om ze extra zoet te maken.

Lees ook

Wat is echt Amsterdams eten?

Eberhardjes staan symbool voor verbinding en liefde. Broodje halfom is een klassiek Joods-Amsterdam Lees meer

Wat is de delicatesse in Amsterdam?

Amsterdam heeft het allemaal, van bruine kroeg tot gezellige proeflokalen en van chique restaurants Lees meer

Frederique Şahin
Frederique Şahin
2025-06-20 05:00:20
Count answers : 32
0
Als je maar één Nederlandse lekkernij probeert, neem dan de stroopwafel. De stroopwafel bestaat uit twee dunne wafels met daarop een laagje heerlijke stroop in de vorm van karamel. Hier zijn een aantal Nederlandse gerechten die je moet proberen tijdens je bezoek aan Amsterdam. Nederland produceert een grote selectie heerlijke kazen, waarvan de meeste mild van smaak zijn, in tegenstelling tot onze Franse buren, die de voorkeur geven aan een meer prikkelende soort. De populairste kazen uit Nederland zijn Gouda en Edam, maar er zijn er nog veel meer om uit te kiezen. Het proeven van bitterballen staat op je bucketlist van Amsterdam. De bitterbal is een gefrituurde gehaktbal, een beetje zoals een kroket, geliefd bij zowel Amsterdammers als toeristen. Wij Nederlanders hebben de gewoonte om voedsel te pureren en Stamppot is geen uitzondering. Stamppot kan het best thuis door Oma worden gemaakt, maar het kan moeilijk zijn om Stamppot te perfectioneren zonder een of ander geheim familierecept of speciaal ingrediënt. Een meer ongebruikelijke toevoeging aan de lijst en iets dat niet naar ieders smaak is, is "Hollandse Nieuwe" (Hollandse nieuwe) waarschijnlijk het beroemdste Nederlandse gerecht.
Isabel Mansvelt
Isabel Mansvelt
2025-06-12 15:39:18
Count answers : 23
0
Je moet ijs van Van der Linde gegeten hebben. We durven wel te gokken dat zo’n 80% van de klanten voor hun slagroomijs komt. Je moet appeltaart van Winkel 43 gegeten hebben. De hele dag door worden in dit knusse winkeltje de koeken vers gebakken, waardoor de kans groot is dat je een warm exemplaar in je handen krijgt gedrukt. Je moet ossenworst van Louman gegeten hebben. Ze zijn hier beroemd vanwege hun overheerlijke ossenworst. Je moet friet van Vleminckx gegeten hebben. Het wordt nog lastig kiezen welke saus je er op wil, want er staan meer dan veertig sauzen op het menu. Je moet van Stapele gegeten hebben.

Lees ook

Waarom geen yoghurt in de ochtend?

Vetvrije yoghurt met een smaakje is niet aan te raden als ontbijt. Yoghurtvarianten met een smaakje Lees meer

Wat is een typisch Hollands ontbijt?

Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en Lees meer

Berat Yalçin
Berat Yalçin
2025-06-04 11:08:48
Count answers : 31
0
Een paar van de lekkerste dingen die je kunt eten en drinken in de stad zijn: Eberhardjes, broodje halfom en Amsterdamse koggetjes. Broodje halfom is een klassiek Joods-Amsterdams broodje met een combinatie van runderpek en gekookte lever, vooral beroemd bij Slagerij Louman. Door de jaren heen zijn er gerechten die het eeuwige menu van de stad hebben gehaald, zoals Huzarensalade van Rijsel, sticky toffee pudding en Rode biet millefeuille van RIJKS/Joris Bijdendijk. Ook zijn er verschillende typisch Amsterdamse plekken waar je moet eten en drinken, zoals Van Dobben, Brouwerij ’t IJ en Holtkamp. Een broodje kroket van Van Dobben is een must voor iedereen die de stad bezoekt.
Adam van Dagsburg
Adam van Dagsburg
2025-06-04 09:02:09
Count answers : 33
0
Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat: kruiden uit De Oost. De beste vind je naar verluidt bij Slagerij De Wit in Oost en Slagerij Louman in de Jordaan. Broodje Halfom is half-om-half belegd met gekookte lever en pekelvlees. Eet ‘m bijvoorbeeld gepaard met een glaasje melk bij Van Dobben. Het beste tafelzuur komt natuurlijk van Kesbeke uit Amsterdam. De oorsprong van Kesbeke ligt in de grote Joodse gemeenschap, die door het inleggen van groenten in zuur de stad ook in de winter van vitamines voorzagen en daarmee met karren door de straten gingen. Tegenwoordig vult de familie Kesbeke in Bos en Lommer hun potten met augurken, uitjes, boontjes en zelfs gloeilampen. Lekker fris, vegan en nog gezond ook. Amsterdam is het koninkrijk van de kroket. Want sorry, rest van Nederland, de lekkerste kroket hebben wij en hij komt gewoon uit de muur van Febo. Hier komen ze niet uit de diepvries, maar worden ze elke dag vers gemaakt. En of je nou bijt in een kalfs-, saté- of kipkroket: ze zijn allemaal even krokant en lekker romig van binnen. Een Febokroket met een lik grove mosterd kan eigenlijk op elk moment van de dag wel. Het is misschien wel een van de oudste traditionele recepten die bewaard zijn gebleven: de duivekater. Wat erin zit verschilt per bakker, maar altijd zit er verwarmde roomboter, citroenschil en melk in. De Duivekater komt oorspronkelijk van nét boven de stad Amsterdam, uit Nieuwendam en de Zaanstreek, maar aangezien dat inmiddels ook regio Amsterdam is, mag de Duivekater een lokale lekkernij heten. Voor alle zoetekauwen onder ons: een bakkie pleur is niet compleet zonder koggetje. Boterig en zoet, de beste omschrijving van dit perfecte koekje. In 1934 werd er een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuw Amsterdams koekje, en dit werd het koggetje. Niet te missen in elke echt Amsterdamse kroeg: de kopstoot. Bier met een borrel ernaast. Levensgevaarlijk, maar hij smaakt altijd naar meer. Een vaasje goudgeel gerstennat met een jonge graanjenever - het beroemde ‘pikketanussie’. Als er een bestsellerboek en bijbehorende film wordt gemaakt over en met jouw oesters, dan verdien je zeker een plekje in deze lijst. Dus al komt het recept van de gestoomde oesters in zwartebonensaus met een beetje bosui uit China en de oesters uit Zeeland: de Oesters van Nam Kee vind je alleen in Amsterdam. Niet alleen meer op de Zeedijk, maar ook op de Nieuwmarkt. Nog zo’n klassieker is het slagroomijs van banketbakkerij Van der Linde op de Nieuwendijk. In deze bakkerij, waar de tijd een beetje heeft stilgestaan, serveren ze gewoon the real thing: ambachtelijk slagroomijs waarvoor je graag een rondje omfietst. Hun geheim: lekker stevig volkorenbrood, zoals ze het daar al meer dan 100 jaar bakken.

Lees ook

Waar kun je nog goedkoop ontbijten?

Bij de Hema kun je tot tien uur 's morgens terecht voor een ontbijtje. Ze hebben een speciaal pick e Lees meer