:

Wat moet je gegeten hebben in Amsterdam?

Joey Peterse
Joey Peterse
2025-07-01 02:55:13
Count answers : 4
0
De Hollandse keuken staat nou niet echt bekend om zijn culinaire hoogstandjes, toch zijn er een aantal gerechten en snacks die je tijdens je bezoek aan Amsterdam geprobeerd moet hebben. Er zijn verschillende opties: Stroopwafels, de "Dutch waffles", oftewel stroopwafels, bestaan uit twee dunne wafels met in het midden een laag stroop en zijn het lekkerst als deze een beetje zijn opgewarmd. Ook Stamppot is een optie: Gestampte aardappelen, groente naar keuze, jus en vaak aangevuld met spekjes of traditionele rookworst. Verder is er Haring: het eten van rauwe haring, dat traditioneel wordt gegeten met uitjes en zure bom. Als snelle hap kan ook FEBO een optie zijn: hamburgers, kroketten of een oer Hollandse snack, de frikandel. Drop is er ook, dat kan gekocht worden in de supermarkt of in de gespecialiseerde snoepwinkels. Een bezoek aan Amsterdam is niet compleet zonder een bezoek aan een van de kaaswinkeltjes in de stad of een stalletje van de marken, waar gratis stukjes kaas geproefd kunnen worden. Ook Bitterballen zijn een optie: de bitterbal is een ronde gefrituurde bal gevuld met vleesragout en wordt traditioneel geserveerd en gegeten met mosterd. Friet is er ook, bij een van de diverse frietzaken in Amsterdam, waar "patatje speciaal" of "patatje oorlog" besteld kan worden. Verder kan Jodenkoek een optie zijn: een combinatie van bloem, suiker en boter, dat gewoon te koop is in de supermarkt of te vinden bij de bakkerij op de hoek. Als laatste zijn er poffertjes: luchtige poffertjes die het lekkerst zijn wanneer deze net gebakken zijn bij een traditionele marktkraam, besprengd met een hoop poedersuiker om ze extra zoet te maken.
Frederique Şahin
Frederique Şahin
2025-06-20 05:00:20
Count answers : 2
0
Als je maar één Nederlandse lekkernij probeert, neem dan de stroopwafel. De stroopwafel bestaat uit twee dunne wafels met daarop een laagje heerlijke stroop in de vorm van karamel. Hier zijn een aantal Nederlandse gerechten die je moet proberen tijdens je bezoek aan Amsterdam. Nederland produceert een grote selectie heerlijke kazen, waarvan de meeste mild van smaak zijn, in tegenstelling tot onze Franse buren, die de voorkeur geven aan een meer prikkelende soort. De populairste kazen uit Nederland zijn Gouda en Edam, maar er zijn er nog veel meer om uit te kiezen. Het proeven van bitterballen staat op je bucketlist van Amsterdam. De bitterbal is een gefrituurde gehaktbal, een beetje zoals een kroket, geliefd bij zowel Amsterdammers als toeristen. Wij Nederlanders hebben de gewoonte om voedsel te pureren en Stamppot is geen uitzondering. Stamppot kan het best thuis door Oma worden gemaakt, maar het kan moeilijk zijn om Stamppot te perfectioneren zonder een of ander geheim familierecept of speciaal ingrediënt. Een meer ongebruikelijke toevoeging aan de lijst en iets dat niet naar ieders smaak is, is "Hollandse Nieuwe" (Hollandse nieuwe) waarschijnlijk het beroemdste Nederlandse gerecht.
Isabel Mansvelt
Isabel Mansvelt
2025-06-12 15:39:18
Count answers : 5
0
Je moet ijs van Van der Linde gegeten hebben. We durven wel te gokken dat zo’n 80% van de klanten voor hun slagroomijs komt. Je moet appeltaart van Winkel 43 gegeten hebben. De hele dag door worden in dit knusse winkeltje de koeken vers gebakken, waardoor de kans groot is dat je een warm exemplaar in je handen krijgt gedrukt. Je moet ossenworst van Louman gegeten hebben. Ze zijn hier beroemd vanwege hun overheerlijke ossenworst. Je moet friet van Vleminckx gegeten hebben. Het wordt nog lastig kiezen welke saus je er op wil, want er staan meer dan veertig sauzen op het menu. Je moet van Stapele gegeten hebben.
Berat Yalçin
Berat Yalçin
2025-06-04 11:08:48
Count answers : 3
0
Een paar van de lekkerste dingen die je kunt eten en drinken in de stad zijn: Eberhardjes, broodje halfom en Amsterdamse koggetjes. Broodje halfom is een klassiek Joods-Amsterdams broodje met een combinatie van runderpek en gekookte lever, vooral beroemd bij Slagerij Louman. Door de jaren heen zijn er gerechten die het eeuwige menu van de stad hebben gehaald, zoals Huzarensalade van Rijsel, sticky toffee pudding en Rode biet millefeuille van RIJKS/Joris Bijdendijk. Ook zijn er verschillende typisch Amsterdamse plekken waar je moet eten en drinken, zoals Van Dobben, Brouwerij ’t IJ en Holtkamp. Een broodje kroket van Van Dobben is een must voor iedereen die de stad bezoekt.
Adam van Dagsburg
Adam van Dagsburg
2025-06-04 09:02:09
Count answers : 2
0
Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat: kruiden uit De Oost. De beste vind je naar verluidt bij Slagerij De Wit in Oost en Slagerij Louman in de Jordaan. Broodje Halfom is half-om-half belegd met gekookte lever en pekelvlees. Eet ‘m bijvoorbeeld gepaard met een glaasje melk bij Van Dobben. Het beste tafelzuur komt natuurlijk van Kesbeke uit Amsterdam. De oorsprong van Kesbeke ligt in de grote Joodse gemeenschap, die door het inleggen van groenten in zuur de stad ook in de winter van vitamines voorzagen en daarmee met karren door de straten gingen. Tegenwoordig vult de familie Kesbeke in Bos en Lommer hun potten met augurken, uitjes, boontjes en zelfs gloeilampen. Lekker fris, vegan en nog gezond ook. Amsterdam is het koninkrijk van de kroket. Want sorry, rest van Nederland, de lekkerste kroket hebben wij en hij komt gewoon uit de muur van Febo. Hier komen ze niet uit de diepvries, maar worden ze elke dag vers gemaakt. En of je nou bijt in een kalfs-, saté- of kipkroket: ze zijn allemaal even krokant en lekker romig van binnen. Een Febokroket met een lik grove mosterd kan eigenlijk op elk moment van de dag wel. Het is misschien wel een van de oudste traditionele recepten die bewaard zijn gebleven: de duivekater. Wat erin zit verschilt per bakker, maar altijd zit er verwarmde roomboter, citroenschil en melk in. De Duivekater komt oorspronkelijk van nét boven de stad Amsterdam, uit Nieuwendam en de Zaanstreek, maar aangezien dat inmiddels ook regio Amsterdam is, mag de Duivekater een lokale lekkernij heten. Voor alle zoetekauwen onder ons: een bakkie pleur is niet compleet zonder koggetje. Boterig en zoet, de beste omschrijving van dit perfecte koekje. In 1934 werd er een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuw Amsterdams koekje, en dit werd het koggetje. Niet te missen in elke echt Amsterdamse kroeg: de kopstoot. Bier met een borrel ernaast. Levensgevaarlijk, maar hij smaakt altijd naar meer. Een vaasje goudgeel gerstennat met een jonge graanjenever - het beroemde ‘pikketanussie’. Als er een bestsellerboek en bijbehorende film wordt gemaakt over en met jouw oesters, dan verdien je zeker een plekje in deze lijst. Dus al komt het recept van de gestoomde oesters in zwartebonensaus met een beetje bosui uit China en de oesters uit Zeeland: de Oesters van Nam Kee vind je alleen in Amsterdam. Niet alleen meer op de Zeedijk, maar ook op de Nieuwmarkt. Nog zo’n klassieker is het slagroomijs van banketbakkerij Van der Linde op de Nieuwendijk. In deze bakkerij, waar de tijd een beetje heeft stilgestaan, serveren ze gewoon the real thing: ambachtelijk slagroomijs waarvoor je graag een rondje omfietst. Hun geheim: lekker stevig volkorenbrood, zoals ze het daar al meer dan 100 jaar bakken.