:

Waarom kaas bij wijn?

Stefan de Vries
Stefan de Vries
2025-09-20 23:14:07
Count answers : 35
0
Wijn en kaas zijn landbouwproducten. Terroir bepaalt de kwaliteit van de wijn. Het zelfde geldt ook voor de kaas. Wat is het ras van de koe? Wat voor een gras en kruiden eet de koe.
Hendrik Vandenbergh
Hendrik Vandenbergh
2025-09-20 21:36:59
Count answers : 26
0
Men gaat ervan uit dat rode wijn en kaas altijd goed met elkaar combineren. Deze denkpiste is enkel logisch als men kaas na een maaltijd eet en men witte wijn voor rode wijn serveert. Dat heeft te maken met de zuurgraad en het zoutgehalte in de kaas en de zuurgraad en tannine in wijn. Zuren en tannine reageren verschillend in de mond. Wel zijn strakke kazen zoals harde koemelkkazen geschikte begeleiders van rode wijnen. Wanneer de kazen echter meer belegen zijn, wordt het smaakgehalte al snel te hoog en verlies je de essentie, zoals het aroma van rode wijn. Kortom, de combinatie van rode wijn en kaas is helemaal niet vanzelfsprekend. Vaak is het smaakgehalte van Porto te hoog voor de kaas. Volgens onze bron passen de klassieke Hollandse kaastype's nog het best bij Port. Dat komt omdat ze een groter smaakprofiel hebben.

Lees ook

Hoe kun je kaas met wijn eten?

Bij sterke kaas schenk je daarom bij voorkeur aromatische of zelfs kruidige wijnen. Zoals gewurztra Lees meer

Kan wijn koken?

Mensen koken met alcoholische dranken zoals bier of wijn. Dit kan erg lekker zijn, bijvoorbeeld in Lees meer

Mats van Oirschot
Mats van Oirschot
2025-09-20 21:23:16
Count answers : 37
0
Een goede vuistregel voor een perfecte food pairing van wijn en kaas is dat je het best zoekt naar dezelfde eigenschappen bij beide componenten. Wil je toch een rode wijn bij kaas combineren, dan opteer je best voor een flesje op basis van (een) druivenras(sen) dat weinig tannines bevat. Zuiderse wijnen zijn doorgaans wat fruitiger dan de klassieke Franse en komen daardoor iets beter in aanmerking als pairing bij kaas. Een witte wijn zoals bijvoorbeeld een sauvignon blanc of een chardonnay is meestal een veel betere keuze. Over het algemeen bevatten die aroma’s die matchen met die van de kaas of die er zelfs in terug te vinden zijn. Heel wat kazen passen qua smaak en structuur helemaal niet bij een tanninerijke rode wijn. Wil je slechts één soort wijn presenteren dan zit safe met een witte wijn. Sterke kaas met een zeer overheersende smaak, zoals bijvoorbeeld een blauwaderkaas, vraagt een wijn die daartegen kan opboksen. Voor een kaas die een indringende geur heeft, zoals bijvoorbeeld Hervekaas, is een rode wijn met een niet al te sterke smaak wel een goede keuze, zolang hij maar een sterke neus en aroma heeft.