Een goede vuistregel voor een perfecte food pairing van wijn en kaas is dat je het best zoekt naar dezelfde eigenschappen bij beide componenten.
Wil je toch een rode wijn bij kaas combineren, dan opteer je best voor een flesje op basis van (een) druivenras(sen) dat weinig tannines bevat.
Zuiderse wijnen zijn doorgaans wat fruitiger dan de klassieke Franse en komen daardoor iets beter in aanmerking als pairing bij kaas.
Een witte wijn zoals bijvoorbeeld een sauvignon blanc of een chardonnay is meestal een veel betere keuze.
Over het algemeen bevatten die aroma’s die matchen met die van de kaas of die er zelfs in terug te vinden zijn.
Heel wat kazen passen qua smaak en structuur helemaal niet bij een tanninerijke rode wijn.
Wil je slechts één soort wijn presenteren dan zit safe met een witte wijn.
Sterke kaas met een zeer overheersende smaak, zoals bijvoorbeeld een blauwaderkaas, vraagt een wijn die daartegen kan opboksen.
Voor een kaas die een indringende geur heeft, zoals bijvoorbeeld Hervekaas, is een rode wijn met een niet al te sterke smaak wel een goede keuze, zolang hij maar een sterke neus en aroma heeft.