:

Welke wijn gaat goed met kaas?

Sam Karaca
Sam Karaca
2025-08-22 03:35:28
Count answers : 19
0
Een sterke, scherpe en pikante smaak – daaraan herkennen we blauwaderkazen zoals gorgonzola en roquefort. Creëer een heerlijke smaaksensatie met een fruitige, zoete riesling of een portwijn. Een tip van onze vinoloog: probeer eens een goede Madeira met blue stilton dit geeft een super combinatie! Roomkaas van geiten-, koe- of schapenmelk, zoals een manouri gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige riesling, sauvignon blanc of pinot blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een brousse du rove. Tot slot gaan mousserende wijnen erg goed met verse zachte kazen, een glas goede sekt is een voorbeeld van een heerlijke combinatie met verse roomkaas! Kies hiervoor een fruitige of droge rode wijn, zoals een merlot, chianti of rioja. Hiernaast zijn fruitige of fijn kruidige witte wijnen met restzoet een goede keuze voor sterke kaassoorten. Heb je een harde oude (brokkel) kaas dan kan je als uitzondering een stevige bordeaux of brunello op tafel zetten, het mooiste is als de wijn ook al wat gerijpt is! Jonge goudse, emmentaler en edammer zijn voorbeelden van milde kaassoorten die goed combineren met een fluweelzachte rode wijn, zoals pinot Noir. De kazen vinden ook een perfecte match in droge silvaner of pinot gris. Voor een spannende combinatie kan je een keer kijken naar bijvoorbeeld comté in combinatie met vin jaune uit de Jura of een amontillado & palo cortado sherry. Hierbij kan een halfdroge riesling met weinig zuren of een gewürztraminer van droog tot zoet goed worden geserveerd. Een droge muscat is ook een mooie combinatie, de lage zuurgraad in combinatie met de kruidige tonen gaan mooi samen. Heerlijk in combinatie met witte wijn met een beetje restzoet, zoals een riesling spätlese. Een mooie combinatie tussen een droge witte wijn is camembert met een chablis. Serveer geitenkaas, zoals chèvre frais, met een droge, witte wijn zoals sauvignon blanc of frisse riesling of een champagne. Dat is ultiem genieten! Een verrassend goede combinatie is verse geitenkaas met een provence rosé!
Stella Jonker
Stella Jonker
2025-08-22 01:42:55
Count answers : 22
0
Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk. Een zachte geitenkaas is een perfecte combinatie met een Sauvignon Blanc. Een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Brie en Chardonnay Goudse kaas en Merlot Witte Cheddar en Sauvignon Blanc Blauwe schimmelkaas en Riesling Ricotta en Pinot Gris Mozzarella en Sauvignon Blanc

Lees ook

Hoe kun je kaas met wijn eten?

Bij sterke kaas schenk je daarom bij voorkeur aromatische of zelfs kruidige wijnen. Zoals gewurztra Lees meer

Kan wijn koken?

Mensen koken met alcoholische dranken zoals bier of wijn. Dit kan erg lekker zijn, bijvoorbeeld in Lees meer