:

Welke wijn gaat goed met kaas?

Tygo van Loon
Tygo van Loon
2025-09-24 17:22:36
Count answers : 43
0
Frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner of Elzas, of soepele rode wijn, zoals Beaujolais Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte of Vintage Port Zoete witte wijn, zoals Sauternes of Moscato, of dessertwijnen als Port en PX sherry Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling of rode wijn, zoals Merlot Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, of fruitige rode wijn Stevige rode wijn, zoals Chianti, Shiraz, Bordeaux of Port Witte wijn met veel zuur, zoals Sauvignon Blanc en Chenin Blanc Volle rode wijn, zoals Bordeaux, Rhône of Barolo Lichte rode wijn, zoals Bourgogne of fris wit, zoals Pinot Gris Complexe Spaanse rode wijn of frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc Frisse Italiaanse witte wijn, zoals Pinot Grigio, Grillo, Pecorino of Catarratto Stevige rode wijn, zoals Chianti, Amarone of Barolo Kruidige rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz
Nina van de Wal
Nina van de Wal
2025-09-15 14:21:47
Count answers : 33
0
Sauvignon Blanc past bij geitenkaas, asiago, goudse kaas en gruyere kaas. Pinot Noir past bij goudse kaas, feta, emmentaler en port salut. Pinot Gris past bij munster kaas, geitenkaas, goudse kaas en edammer kaas. Cabernet Sauvignon past bij blauwschimmel kaas, zachte rode korst kaas en camembert. Grüner Veltliner past bij munster kaas, geitenkaas en blauw schimmel kazen. Zinfandel past bij cheddar, schapen kaas, blauw schimmel kaas en feta. Riesling past bij colby kaas (soort cheddar), goudse kaas, brie en blauw schimmel kazen. Merlot past bij gorgonzola, brie, camembert en cheddar kaas. Champagne past bij beaufort, colby kaas (soort cheddar), edammer kaas en brie. Een muscat de Beaumes de Venise past bij een pittige schimmelkaas.

Lees ook

Hoe kun je kaas met wijn eten?

Bij sterke kaas schenk je daarom bij voorkeur aromatische of zelfs kruidige wijnen. Zoals gewurztra Lees meer

Kan wijn koken?

Mensen koken met alcoholische dranken zoals bier of wijn. Dit kan erg lekker zijn, bijvoorbeeld in Lees meer

Stefan de Vries
Stefan de Vries
2025-09-10 14:18:51
Count answers : 36
0
Neem een jonge, fruitige wijn uit de Franse Beaujolaisstreek. Ga voor een aromatische gewurztraminer, zoals de prijswinnende Adam Gewurztraminer Réserve. Combineer met een droge mousserende wijn, een chardonnay of een pinot noir uit de Bourgogne. Kies een fris zure chenin blanc, sauvignon blanc of grüner veltliner. Wijnen van grenache druiven past heel goed bij Spaanse manchego. Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre. Bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk. Ook bordeaux past goed bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas. Ga voor een glas rode port, dessertwijn, zoete mousserende wijn of een gewurztraminer uit de Elzas. Bij een gecombineerde kaasplank is de witte Elzasser gewurztraminer altijd een goede keuze.
Nova Abdi
Nova Abdi
2025-09-01 15:04:04
Count answers : 33
0
Rijk en houtgerijpt wit gaat dan beter, het liefst uit een wat warmere streek. Zoete witte wijnen doen het heel goed bij witschimmelkaas. Voorbeelden: Camembert / Brie / Pierre Robert / Chaource / Brillat Savarin is lekker bij Zuid-Afrikaanse Chardonnay, Zuid-Franse Chardonnay en Italiaanse houtgerijpte witte wijnen. Zoete wijn kan ook: Sauternes, Monbazillac, Jurancon of versterkte Muscat-wijn. Droege witte wijn kan soms, maar pas op voor hoge zuren. Veiliger is om je heil te zoeken bij zoet wit. Dat mag lichtzoet zijn zoals rijke Gewurztraminer of Riesling Auslese, of beschaafd zoet als Coteaux du Layon, Sauternes of Monbazillac. Harde kazen zijn eigenlijk het makkelijkst te combineren met wijn. Ze doen het goed bij pittige rode wijnen: bitters, tannines of zuren zijn eigenlijk geen probleem. Vaak wordt er al snel naar de Port gegrepen en bij Stilton, Shropshire of Cambazola is dat een goed idee. Pineau de Charentes: die houdt zich vaak goed en gaat niet zo snel over de kaas hen. Zoete, onversterkte witte wijnen doen het ook goed. Rode wijn of Port doen we vaak alleen als de kazen zich ervoor lenen. Beter is het soms om eerst de wijn te halen en daarna de kazen te kopen die erbij passen. En vaak geldt: hoe minder kazen, des te beter is de wijn/kaas combinatie te vinden!

Lees ook

Wat is een alternatief voor kirsch in kaasfondue?

Maak een papje van de maizena en kirsch. Als je geen kirsch fan bent, kun je hier ook gewoon water Lees meer

Hoeveel alcohol zit er in kaasfondue?

Tip: De alcohol van de witte wijn in de kaasfondue verdampt niet (helemaal), daarom is het niet gesc Lees meer

Sam Karaca
Sam Karaca
2025-08-22 03:35:28
Count answers : 33
0
Een sterke, scherpe en pikante smaak – daaraan herkennen we blauwaderkazen zoals gorgonzola en roquefort. Creëer een heerlijke smaaksensatie met een fruitige, zoete riesling of een portwijn. Een tip van onze vinoloog: probeer eens een goede Madeira met blue stilton dit geeft een super combinatie! Roomkaas van geiten-, koe- of schapenmelk, zoals een manouri gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige riesling, sauvignon blanc of pinot blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een brousse du rove. Tot slot gaan mousserende wijnen erg goed met verse zachte kazen, een glas goede sekt is een voorbeeld van een heerlijke combinatie met verse roomkaas! Kies hiervoor een fruitige of droge rode wijn, zoals een merlot, chianti of rioja. Hiernaast zijn fruitige of fijn kruidige witte wijnen met restzoet een goede keuze voor sterke kaassoorten. Heb je een harde oude (brokkel) kaas dan kan je als uitzondering een stevige bordeaux of brunello op tafel zetten, het mooiste is als de wijn ook al wat gerijpt is! Jonge goudse, emmentaler en edammer zijn voorbeelden van milde kaassoorten die goed combineren met een fluweelzachte rode wijn, zoals pinot Noir. De kazen vinden ook een perfecte match in droge silvaner of pinot gris. Voor een spannende combinatie kan je een keer kijken naar bijvoorbeeld comté in combinatie met vin jaune uit de Jura of een amontillado & palo cortado sherry. Hierbij kan een halfdroge riesling met weinig zuren of een gewürztraminer van droog tot zoet goed worden geserveerd. Een droge muscat is ook een mooie combinatie, de lage zuurgraad in combinatie met de kruidige tonen gaan mooi samen. Heerlijk in combinatie met witte wijn met een beetje restzoet, zoals een riesling spätlese. Een mooie combinatie tussen een droge witte wijn is camembert met een chablis. Serveer geitenkaas, zoals chèvre frais, met een droge, witte wijn zoals sauvignon blanc of frisse riesling of een champagne. Dat is ultiem genieten! Een verrassend goede combinatie is verse geitenkaas met een provence rosé!
Stella Jonker
Stella Jonker
2025-08-22 01:42:55
Count answers : 36
0
Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk. Een zachte geitenkaas is een perfecte combinatie met een Sauvignon Blanc. Een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Brie en Chardonnay Goudse kaas en Merlot Witte Cheddar en Sauvignon Blanc Blauwe schimmelkaas en Riesling Ricotta en Pinot Gris Mozzarella en Sauvignon Blanc

Lees ook

Wat bij kaas en wijn?

Frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner of Elzas, of soepele rode wijn, zoals Beaujolais. Volle e Lees meer

Kan ik wijn vervangen in kaasfondue?

Vervang de wijn door appel– of druivensap. Je kan de wijn ook vervangen door bouillon. Doe de wijn Lees meer