:

Wat bij kaas en wijn?

Noud Yildiz
Noud Yildiz
2025-08-22 06:22:34
Count answers : 20
0
Brie en Pinot Noir of juist Chardonnay Parmezaanse kaas en Prosecco Ricotta en Riesling Mozzarella en Pinot Grigio Geitenkaas en Sauvignon Blanc Gruyère en Chardonnay Blauwschimmelkaas en dessertwijn Gorgonzola en volle, rode wijn
Oscar van der Ven
Oscar van der Ven
2025-08-22 04:53:11
Count answers : 16
0
Chaource met Champagne Franse geitenkaas met Sancerre Roquefort met Sauternes Oude Comté of Gouda met Saint-Emilion Een Manchego met Rioja Jong belegen kaas met alcoholarme IPA Frisse, jonge geitenkaas met een middelkrachtig bier – 5 tot 7% Hollandse geitenkaas met fenegriek met een romige tripel Gerijpte Gruyère met een krachtig stout Brokkelkaas met barley wine Warme thee Wit stokbrood of maisbrood Donker brood met pitten en zaden Appels, bessen, druiven, aardbeien en zelfs kiwi en ananas Vijgen en dadels Rauwe noten of amandelen Pecannoten of cashew Worst Gedroogde of pittige worsten ‘Nduja Gedroogde worsten; Franse sauccisson sec, Spaanse fuet of Italiaanse salami Gedroogde worsten met venkel of kruidnagel Manchego, Rioja, fuet, vijg Comté, vin jaune, saucisson sec, walnoot Hervé, trappistenbier, Luikse stroop, appel Taleggio, puntpaprika, geroosterde amandelen, bockbier Camembert, gedroogde (zoete) abrikoos, droge worst met venkel, Darjeeling Oude Hollandse geitenkaas, lente-ui, truffeltapenade, Barolo

Lees ook

Hoe kun je kaas met wijn eten?

Bij sterke kaas schenk je daarom bij voorkeur aromatische of zelfs kruidige wijnen. Zoals gewurztra Lees meer

Kan wijn koken?

Het is een misvatting dat alle alcohol als residu in je gerecht blijft zitten. Er blijft na het koke Lees meer

Stella Jonker
Stella Jonker
2025-08-22 04:32:25
Count answers : 22
0
Mousserende wijnen zijn heerlijk verfrissend bij romige kazen zoals Brie, Münster, Camembert, Cremont en Époisses de Bourgogne. Pinot Noir is perfect in balans met de delicate smaken van Gruyère. Een Cabernet Sauvignon daarentegen is te intens voor Gruyère. Pinot Grigio past mooi bij Ricotta. Maasdam past goed bij Chardonnay. Gewaagde rode wijnen passen goed bij oude kazen met een hoog vetgehalte, zoals Cheddar, Gruyère, Manchego, Gouda, Provolone, Parmigiano-Reggiano en Grana Padano. Sauvignon Blanc past goed bij geitenkaas uit de Loire-vallei, Frankrijk. Chardonnay past goed bij Époisses de Bourgogne uit Bourgogne, Frankrijk. Garnacha past goed bij Manchego uit Spanje. Zoetere wijnen zoals Moscato, Gewürztraminer, Late Harvest-dessertwijnen en Port passen perfect bij stinkende, blauwader- en gewassen korst kazen. Port past goed bij Stilton. Sauternes past goed bij Roquefort. Een stevige, nootachtige kaas past goed bij zowel rode als witte wijn, zoals Vacherin Fribourg, Gruyère, Abbaye de Belloc, Comté, Extra Emmentaler.
Sebastiaan Chrodtrud
Sebastiaan Chrodtrud
2025-08-22 04:31:40
Count answers : 23
0
Een paar verschillende soorten kazen lekkere chutneys of compote stukjes brood stukjes roggebrood

Lees ook

Wat is een alternatief voor kirsch in kaasfondue?

library.no_preview_available Lees meer

Hoeveel alcohol zit er in kaasfondue?

Tip: De alcohol van de witte wijn in de kaasfondue verdampt niet (helemaal), daarom is het niet gesc Lees meer

Lana Broeshart
Lana Broeshart
2025-08-22 03:02:07
Count answers : 19
0
Bij iedere kaas pas immers vaak een andere wijn. Bij kaas heet dit affineren. Schapen- en geitenkaas Harde kaas Half harde kaas Blauw schimmelkaas  Witschimmelkaas Verse kaas Kruidenkaas De Comté is een Franse kaas, afkomstig uit de Jura, uit de Franche-Comté. Diese combineert zeer goed met savagnin. Brie (witschimmel) past fantastisch bij een (witte) sancerre. Bij diezelfde sancerre zou een schapen of geitenkaasje ook prima passen. Hollandse boeren belegen kaas? Combineer deze met een heerlijke rode Bordeaux wijn bijvoorbeeld uit Margaux. Heb je een voorgerecht met een verse kaas daarin? Een ricotta of mozzarella? Dat schreeuwt om een heerlijke Italiaanse wijn rood of wit uit Veneto. Een soave of een charietto.
Dina van Vliet
Dina van Vliet
2025-08-22 01:55:42
Count answers : 20
0
Sauvignon Blanc past bij geitenkaas, asiago, goudse kaas en gruyere kaas. Pinot Noir past bij goudse kaas, feta, emmentaler en port salut Pinot Gris past bij munster kaas, geitenkaas, goudse kaas en edammer kaas Cabernet Sauvignon past bij blauwschimmel kaas, zachte rode korst kaas en camembert Grüner Veltliner past bij munster kaas, geitenkaas en blauw schimmel kazen Zinfandel past bij cheddar, schapen kaas, blauw schimmel kaas en feta Riesling past bij colby kaas (soort cheddar), goudse kaas, brie en blauw schimmel kazen Merlot past bij gorgonzola, brie, camembert en cheddar kaas Champagne past bij beaufort, colby kaas (soort cheddar), edammer kaas en brie

Lees ook

Welke wijn gaat goed met kaas?

Een sterke, scherpe en pikante smaak – daaraan herkennen we blauwaderkazen zoals gorgonzola en roque Lees meer

Kan ik wijn vervangen in kaasfondue?

Maar na wat speurwerk op internet las ik dat appelsap een goed alternatief is. Ook de kant-en-klare Lees meer

Leah Mens
Leah Mens
2025-08-22 01:24:54
Count answers : 29
0
Frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner of Elzas, of soepele rode wijn, zoals Beaujolais. Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte. Volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte of Vintage Port. Zoete witte wijn, zoals Sauternes of Moscato, of dessertwijnen als Port en PX sherry. Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling of rode wijn, zoals Merlot. Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, of fruitige rode wijn. Stevige rode wijn, zoals Chianti, Shiraz, Bordeaux of Port. Witte wijn met veel zuur, zoals Sauvignon Blanc en Chenin Blanc. Volle rode wijn, zoals Bordeaux, Rhône of Barolo. Lichte rode wijn, zoals Bourgogne of fris wit, zoals Pinot Gris. Complexe Spaanse rode wijn of frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc. Frisse Italiaanse witte wijn, zoals Pinot Grigio, Grillo, Pecorino of Catarratto. Stevige rode wijn, zoals Chianti, Amarone of Barolo. Kruidige rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz. Port.