Wat is typisch libanees eten?

Maja Westerburg
2025-06-21 11:37:41
Count answers
: 5
Hummus, baba ghanoush en falafel kennen we natuurlijk wel. Dat zijn gerechten die al lang geïntroduceerd zijn in de Westerse keuken. Mjadara is een gerecht met rijst en linzen afgetopt met gebakken ui. Mloukhieh zijn de bladeren van de Jute-plant. Kishk is een soort dikke soep of pap: een stevige massa, zeker als er ook vlees in zit. Fattoush is een broodsalade gemaakt met pitabrood. Kibbeh is een gerecht gemaakt van bulgur, uien en vlees: rundvlees, lamsvlees, geitenvlees of kamelenvlees. Sfiha staat ook wel bekend als Arabische pizza.

Naomi de Ruiter
2025-06-21 10:18:31
Count answers
: 2
Mezze zijn eigenlijk allemaal kleine hapjes. Tezamen maken ze een heerlijk plateau. Je kunt dus enorm variëren daarmee. In het Midden-oosten vaak vegetarisch, iets meer richting de Middellandse zee zul je er ook vlees op vinden. Dipjes zoals baba ganoesh, hummus, tzatziki, en een lekker stuk naan horen er zéker wel bij.
Veel plezier met het maken van onderstaand recept. Heerlijke Happen! grote schaal of bord 300 gram kipfilet - in blokjes 1 bakje falafel2 naan - ( of Libanees brood ) 75 gram hummus - * zie notities75 gram baba ganoesh - * zie notities75 gram tzatziki - * zie notities10 groene olijven ½ komkommer - in reepjes20 cherry tomaatjes 2 geroosterde paprika's - uit pot 4 groene pepers - uit pot

Julie Pons
2025-06-21 08:37:46
Count answers
: 2
Van kruidige kikkererwten tot frisse salades en heerlijke platbroden. Hummus en labneh om te dippen. Of wat dacht je van sfiha? In Libanon zijn desserts niet heel gangbaar maar een lekkere baklava slaat niemand af.

Annabel Hoes
2025-06-21 07:52:21
Count answers
: 1
Libanon kent dan wel geen makkelijke geschiedenis, ondanks de tegenslagen kent het land een schitterende keuken. Die keuken kenmerkt zich door hummus, labneh en fattoush, door sumak, rozenwater en granaatappels en bovenal: door heel, héél lekker eten. De associatie met Libanees eten is bij velen eentje van rijkelijk gevulde tafels met tientallen kleurrijke deelgerechten. Hoewel dit soort mezze inderdaad een belangrijke hoeksteen zijn, kent het land genoeg andere gerechten uit de Libanese thuis- en plattelandskeuken.
Tabouleh en fattoush: Onlosmakelijk verbonden met het Libanese eet-DNA zijn tabouleh en fattoush. Deze twee salades zijn overal, ze passen overal bij en ze zijn in hun eenvoud ook nog ‘ns om ter lekkerst. Tabouleh - ten eerste - is een peterseliesalade met tomaat, groene peper, lente-ui, olijfolie en een overtuigende portie citroensap. Fattoush is dan weer een broodsalade (ideaal voor je restjes oud brood) met naast brood ook romaine, komkommer, sumak, citroen en granaatappelmelasse.
Kibbeh: Kibbeh zijn balletjes van bulgur met vlees, groenten of vis. Van lever tot rund of lam en van plat tot rond of baseballvormig: op kibbeh bestaan honderden varianten. De balletjes verstoppen zich graag in flatbread – al helemaal in het gezelschap van knapperig ingelegde groenten – en laten zich graag dippen in sauzen als toum. Dat laatste is dan weer een Libanese knoflooksaus met citroen, ook weer erg lekker bij vlees.
Mujadara: Klassiek thuiseten en comfort food ten top: dat is hoe mujadara zich laat omschrijven. Met rijst (of bulgur), linzen en uien klinkt mujadara dan wel als een nederig gerecht, proef je ‘t één keer dan merk je gauw genoeg hoe die ingrediënten een luxueus samenspel opleveren.