Wat eten Syrische mensen als ontbijt?

James Huurdeman
2025-07-13 06:33:54
Count answers
: 1
Opvallend is dat het Syrische ontbijt veel hartige gerechten bevat. Waar wij graag grijpen naar zoet, eten ze in Syrië bijvoorbeeld gefrituurd platbrood met hummus, semolina met mascarpone en pistachepoeder of gevulde babyaubergines als ontbijt.

Jet Postma
2025-07-05 16:35:11
Count answers
: 3
Ful medames
Een traditioneel gerecht van traag gekookte fava bonen, gemengd met knoflook, citroensap en olijfolie.
Het wordt vaak geserveerd met tomaten, komkommers en peterselie, en is een favoriet in steden zoals Apeldoorn, Rotterdam en Zutphen.
Manakish
Dit Libanese platbrood, vaak belegd met za’atar, kaas of vlees, is een onmisbaar onderdeel van een Arabisch ontbijt en wordt steeds meer geserveerd bij catering in Bemmel, Tilburg en Zwolle.
Labneh
Een dikke, romige yoghurt die heerlijk smaakt met een scheutje olijfolie en kruiden.
In regio’s zoals Beuningen, Gelderland en Oosterbeek wordt labneh gepresenteerd als een gezonde en smaakvolle optie.
Verse groenten en olijven
Geen Arabisch ontbijt is compleet zonder tomaten, komkommers en een variëteit aan olijven.
Deze frisse toevoegingen zijn populair bij gasten in Berg en Dal, Oosterhout en Huissen.
Kaas
Met kazen zoals halloumi, feta en labneh biedt een Arabisch ontbijt een breed scala aan smaken.
Deze gerechten zijn geliefd in plaatsen zoals Breda, Oss en Groesbeek.
Hummus
Een romige pasta gemaakt van kikkererwten, tahin, olijfolie, citroensap en knoflook.
Hummus is veelzijdig en kan worden geserveerd met brood, groenten of als dip.
Dit gerecht wordt vaak opgenomen in onze halal food catering in Arnhem, Elst en Winterswijk.

Yinthe de Gruson
2025-07-04 14:14:16
Count answers
: 3
Het schijnt in Syrië en Libanon vaak als ontbijt te worden gegeten.
In het Midden-Oosten is dit een gangbaar ontbijt.
Dat is niet helemaal waar; in het hele Midden-Oosten worden al eeuwenlang gerechten gemaakt die hier op lijken.
De naam Fattet komt uit het Syrisch, van het werkwoord fatfat wat breken en/of scheuren (van brood in dit geval) betekent.
Op zich een aanrader, want het is zeer voedzaam en verzadigend.
In Nederland zal het eerder als voorgerecht worden geserveerd of als onderdeel van een buffet.
Maar het wordt ook vaak met aubergine en bijvoorbeeld kip gemaakt.
Hieronder volgt een recept dat vrij klassiek is in zijn ingrediënten, maar varieer gerust naar eigen inzicht.
Voor het beeld mooier, maar voor de smaak maakt het niet uit.
En het is enorm lekker!!
200 gr gedroogde kikkererwten (500 gr gare erwten)
500 ml Griekse yoghurt
2 tenen knoflook
1 tl zout
3 el tahin
3 pita broodjes, doormidden en in kleine vierkantjes gesneden
4 el olie
4 el pijnboompitten
1 granaatappel
gemalen komijn
gemalen (Aleppo) rode peper
Week en kook de kikkererwten.
Stamp knoflook met 1 tl zout in een vijzel en roer deze vervolgens door de yoghurt.
Voeg ook de tahin hieraan toe.
Bak de vierkantjes brood in een koekenpan totdat ze een beetje een kleur krijgen.
Doe de pijnboompitten in een droge koekenpan om ze een kleurtje te laten krijgen (en om de smaak beter te ontwikkelen).
Klop de pitten uit de granaatappel.
Dit gaat het makkelijkst door de appel dwars door te snijden (over ‘de buik’) en dan met een pollepel op de buitenkant van de helften te slaan.
Om te serveren doe je eerst een laagje brood in een kom, dan een laag kikkererwten en dan alle yoghurt.
Roer dit met een of twee slagen door.
Bestrooi met de overgebleven kikkererwten, brood, de pijnboompitten en de granaatappelpitten.
Strooi er tot slot een beetje gemalen komijn en gemalen (Aleppo) rode peper overheen.
Serveer direct als het nog lauwwarm is.

Marit van Luyssel
2025-06-21 05:19:48
Count answers
: 3
In het Midden-Oosten kennen ze vaak een wat heftiger ontbijt dan hier in Nederland en daar wordt deze heerlijke yoghurtsalade al aan het begin van de dag genuttigd.
Snel, voedzaam en bijzonder lekker.
In Nederland beginnen we de dag niet vaak met knoflook, maar die kun je natuurlijk ook weglaten.

Kian Ramautar
2025-06-21 04:12:05
Count answers
: 1
Het is eigenlijk onderdeel van het ontbijt in Syrië, maar het smaakt ook prima als bijgerecht. Syriërs houden net als wij van goed eten en gezellig samen eten.