:

Hoe snel verdwijnt alcohol bij koken?

Ben Bosch
Ben Bosch
2025-08-27 11:46:54
Count answers : 25
0
Alcohol verdampt bij 78,4°. Je zou dus kunnen denken dat alle alcohol eruit is als je het even bij deze temperatuur laat staan. Het kan echter erg lang duren voordat alle alcohol uit een gerecht is. Zelfs na urenlange bereiding blijft er een beetje alcohol aanwezig in het gerecht. Er blijft eigenlijk altijd wel een beetje alcohol over.
Rik de Bruin
Rik de Bruin
2025-08-27 11:35:15
Count answers : 26
0
In principe kun je alle alcohol uit een gerecht koken, maar als je de meeste gerechten op een normale manier bereidt, blijft er meestal wel wat alcohol in het gerecht zitten. Het alcoholgehalte in het gerecht is wel bepalend voor de snelheid waarmee de alcohol uit het gerecht kan verdampen. Je kunt dus niet zo maar stellen dat er 4 x zoveel alcohol uit een gerecht verdwijnt als je het ook 4 x zo lang kookt.

Lees ook

Hoe kun je kaas met wijn eten?

Bij sterke kaas schenk je daarom bij voorkeur aromatische of zelfs kruidige wijnen. Zoals gewurztra Lees meer

Kan wijn koken?

Mensen koken met alcoholische dranken zoals bier of wijn. Dit kan erg lekker zijn, bijvoorbeeld in Lees meer

Aylin Mulder
Aylin Mulder
2025-08-27 10:20:15
Count answers : 21
0
Alcohol verdampt vanaf een temperatuur van bijna 80 graden, terwijl water pas echt verdampt als het kookt bij 100 graden. Na een kwartier koken is slechts iets meer dan een derde van de alcohol verdwenen. Het duurt gemiddeld tot 2 uur voor 90% van de alcohol verdampt. Na het flamberen zit er nog zo’n kwart van de alcohol in.