Gele mosterd, ook wel Sinapis alba genoemd, behoord tot de kruisbloemenfamilie en is gemakkelijk te kweken.
Zaaien kan in rijen, met een plantafstand van ongeveer 5 x 30 cm.
De zaden kunnen ook worden uitgestrooid op een voorbereid veldje.
Gele mosterd houdt van een zonnige plek in de tuin en kan op elke bodemsoort worden geteeld.
Het stelt weinig eisen aan de grond.
Wat verzorging betreft is gele mosterd een gemakkelijk plantje.
Het heeft weinig water nodig en ook niet veel bemesting.
De zaden van de gele mosterd kunnen vanaf juli tot september geoogst worden.
Gele mosterd kan jarenlang bewaard blijven, mits het goed gedroogd is en bewaard wordt in een goed afgesloten pot.
De bladeren en het blad kunnen gegeten worden.
Het blad kan ook gegeten worden en heeft een licht pittige mosterdsmaak.
Om mosterd te maken, worden de zaden gemalen.
Het malen kan met een speciale mostermolen of gewoon met een koffiemolen.
Een mostermolen is een handmolen die maar 1 ding doet, namelijk mosterdzaden malen tot mosterdpoeder, maar het heeft grote voordelen ten opzichte van een koffiemolen.
Allereerst een veel fijner poeder.
Deze molen produceert namelijk een extreem fijn poeder.
Veel fijner dan een koffiemolen.
Een gebruikelijke koffiemolen produceert een poeder dat bestaat uit ongeveer 50% stof dat door een zeef gaat en kleinere stukken die er niet doorheen gaan.
Bovendien gaat een koffiemolen sneller gloeiend heet dan een mostermolen.
Als een molen heet wordt, verbrandt de mosterd, waardoor deze een bittere smaak krijgt.
Bij een mostermolen wordt de temperatuur van de mosterd laag gehouden tijdens het malen.
Door de olie die vrijkomt tijdens het malen, kan mosterdpoeder namelijk heel snel verbranden als het te warm wordt.
Het geheim van een lekkere mosterd, is de verhouding zaden, water en zout.
Per 100 gram gemalen mosterdzaden, 60 gram water en 6 gram zout is een mooi uitgangspunt.
De mosterd kan op smaak gebracht worden met diverse kruiden.
Bijvoorbeeld paprikapoeder en kurkuma geven een mooie kleur aan de mosterd en geven een ontzettend lekkere smaak.
De-Groene-Officinalis verkoopt een speciale mostermolen, zaden voor mosterd maken en diverse verschillende kruiden voor een meer unieke smaak.
Bovendien wordt er op De-Groene-Officinalis een recept voor mosterd gedeeld op de webpage van de speciale mostermolen.