:

Hoe maak je zelfgemaakte mosterd minder pittig?

Imke Bos
Imke Bos
2025-09-13 15:30:11
Count answers : 32
0
Eten te pittig? Voorkomen is beter dan genezen, zeggen ze weleens. Het spreekt voor zich, maar de hoeveelheid pittige ingrediënten die je aan je maaltijd toevoegt heb je volledig in je eigen hand. Dus gebruik zoveel als jij en je tafelgenoten lekker vinden. Eten te pittig? Voeg zuivel toe. Zuivel werkt verkoelend en haalt een deel van de pit uit je gerecht. Lekker zoet is niet pittig. Zoet is een mooie tegenhanger van de pittige smaak, het is dan niet voor niets een geliefde smaakcombinatie in de Aziatische keuken. Een zuurtje tegen eten dat te pittig is. Deze had je misschien niet verwacht, maar iets zuurs zoals een kneepje citroen- of limoensap of een scheutje azijn neutraliseert de pittige smaak van je gerecht.
Merijn Çetin
Merijn Çetin
2025-09-05 13:38:09
Count answers : 32
0
Met melk en andere zuivelproducten. Melk en andere zuivelproducten bevatten juist een eiwit genaamd caseïne. Die bindt zich aan de capsaïcine waardoor er minder van het stofje direct op je tong terechtkomt. Met azijn, limoensap of citroensap. Zuren neutraliseren namelijk de pittigheid. Voeg dus gerust eens wat azijn, citroensap of limoensap toe als een gerecht een beetje te heet is. Met suiker, honing of andere zoetstof. Zoetstoffen helpen eten minder pittig te maken. Gelukkig heb je bijna altijd wel wat suiker in huis. Bruine suiker is ook goed. Met pindakaas. Pindakaas zit boordevol goede vetten. Die helpen de oliën in capsaïcine op te lossen waardoor je de scherpe kantjes er letterlijk vanaf haalt. Met granen en groenten. Zetmeel vormt een natuurlijke barrière tussen de capsaïcine en je tong. Dat zit onder andere in graan- en tarweproducten. Maar ook verschillende groenten bevatten koolhydraten die de pittige smaak neutraliseren. Door het te verdunnen. Je kunt pittig eten ook minder pittig maken door het simpelweg te verdunnen met andere ingrediënten. Logisch ook. Want met meer niet-pikante ingrediënten zitten er relatief gezien automatisch ook minder pittige ingrediënten in je gerecht. Voeg dus vooral wat extra groenten, water of bouillon toe. Je kunt er altijd nog wat bij doen als het nodig is. Het zuur eruit halen is een stuk moeilijker.

Lees ook

Waarom is mijn zelfgemaakte mosterd bitter?

Eerst is de mosterd bitter en zuur maar het rijpt tot een goede smaak. De gele zaadjes zijn minder s Lees meer

Hoe maak ik zelf mosterd?

Doe het gele mosterdzaad en het bruine mosterdzaad in kom, pot of bakje. Voeg hier de azijn en het w Lees meer

Rosa Koning
Rosa Koning
2025-08-26 04:58:43
Count answers : 23
0
Is je gerecht te pittig? Dit kun je toevoegen: Zuivel/zuivelvrij: een lepel zure room, yoghurt of kokosmelk Zuur: sap van een citroen of limoen of azijn Zoetmiddel: rietsuiker, honing of agavesiroop