:

Biologische sauzen maken

Jack van Leeuwen
Jack van Leeuwen
2025-08-23 20:44:02
Count answers : 9
0
Een gezonde saus maken doe je vooral door gebruik te maken van natuurlijke ingrediënten. In pindasaus zitten bijvoorbeeld niet bepaald veel groenten. Maar een pindasaus op basis van 100% pure pindakaas en (kokos)melk kan wel gezond zijn. Vervolgens is het belangrijk dat je deze saus combineert in een maaltijd met erg veel groenten. Maak bijvoorbeeld een heerlijke ovenschotel met witlof, ham en een beetje kaassaus. Zo eet je uiteindelijk wel veel groenten en voldoende eiwitten. Probeer eens om zelf suikervrije ketchup te maken op basis van tomaten, azijn, kruiden en arrowroot. De basisingrediënten van mayo zijn namelijk: eieren, mosterd, azijn en olie. Als je kiest voor gezonde extra vierge olijfolie in plaats van minder gezonde plantaardige oliën, dan heb je een lekkere én gezonde saus. Probeer bijvoorbeeld eens een knoflooksausje op basis van yoghurt. Dit kan je gelukkig makkelijk vervangen door glutenvrije maïzena of aardappelzetmeel. Een andere manier om gluten te vermijden, in bijvoorbeeld een pepersaus, is de roux (vetstof + bloem) te vervangen door room. Hoe meer kruiden je gebruikt, hoe minder behoefte je hebt aan suiker of vetten om je saus meer smaak te geven. Invriezen is trouwens een ideale bewaarmethode omdat het bijna alle voedingsstoffen behoudt. En saus in bulk maken heeft nog een voordeel: extra pastasaus die je een nachtje in de koelkast laat staan is de volgende dag meestal nog lekkerder!
Hailey van den Pol
Hailey van den Pol
2025-08-23 20:15:05
Count answers : 23
0
Meng alle ingrediënten in een sauspannetje en zet deze op een medium hoog vuur. Breng het geheel aan de kook en laat de saus zo'n tien tot vijftien minuten borrelen op medium hoog vuur. Als het goed is begint de saus steeds dikker te worden. Wanneer de saus de door jou gewenste dikte heeft bereikt kun je hem van het vuur afhalen. Laat de barbecue saus even goed afkoelen voor je hem gaat gebruiken. Naast barbecue saus kun je ook andere sauzen makkelijk zelf maken, zoals vegan mayonaise en aioli.

Lees ook

Welke wijn past goed bij een voorgerecht?

Bij voorgerechten als salades, wit vlees of vis wordt er vaak gekozen voor een witte, droge wijn, zo Lees meer

Wat zijn de 5 basisstappen bij wijnproeven?

Om wijn te evalueren, komt het allemaal neer op de 5 s'en. SEE (ZIEN) SWIRL (WALSEN) SNIFF/SMELL Lees meer

Joël van den Brink
Joël van den Brink
2025-08-23 18:18:54
Count answers : 22
0
Verwarm de grill van de oven voor op de hoogste stand. Wrijf de tomaten, paprika, rode peper en ui in met olie en leg in z’n geheel op een met bakpapier bekleedde bakplaat onder de grill. Laat 30 minuten zwartblakeren. Haal uit de oven en laat iets afkoelen. Verwijder de zwartgeblakerde schilletjes van de groenten, dit gaat door het roosteren heel makkelijk. Snijd alle ingrediënten grof en doe ze in een pan met de helft van de azijn, de sojasaus en de mosterd. Kook 20 minuten door met de deksel op de pan. Blend de saus met een staafmixer of in de blender tot een gladde saus. Voeg de rest van de azijn, de suiker en het citroensap toe. Kook 30 minuten in tot het een mooie, dikke saus is. Schenk de saus met een trechter in gesteriliseerde flesjes en laat afkoelen. Op een donkere, koele plaats kan je deze saus 12 maanden bewaren.
Pien van Kasteelen
Pien van Kasteelen
2025-08-23 18:08:46
Count answers : 22
0
Gebruik deze mix voor een bruine basissaus van waaruit je allerlei andere sauzen kunt maken. Deze saus heeft een afgeronde, kruidige smaak. Wil je geen bruine kleur en geen smaak toevoeging maar wel een mooie saus? Bekijk dan ons Johannesbroodpitmeel. Net zo handig voor het verdikken van sauzen en bijvoorbeeld soepen!

Lees ook

Hoe kan ik mijn wijnproeverij leuker maken?

Kies een thema, dat geeft structuur aan je proeverij en, daarmee, rust aan je hoofd. Een land of reg Lees meer

Welk hapje past bij pinot grigio?

Een uitstekende combinatie met een goede Pinot Grigio is bijvoorbeeld gegrilde vis maar ook met blad Lees meer

Louise Meyer
Louise Meyer
2025-08-23 17:03:03
Count answers : 15
0
Als je zelf saus maakt, kun je de complete regie houden over wat je eraan toevoegt. Dit maakt het een stuk overzichtelijker en kun je gezonde sauzen maken. Op mijn website staan heel veel lekkere meukvrije , gezonde recepten om zelf sausjes te maken. Van chilisaus tot pindasaus, van tomaten ketchup tot ( veganistische ) mayonaise. Je kunt daarom het beste kiezen voor homemade sauzen. KLIK HIER om naar mijn zeer eenvoudige recept te gaan om zelf veganistische mayonaise te maken. KLIK HIER om zelf supersnelle tomatenketchup te maken. Roer dit door alle ingrediënten. Klaar is je eigen gezonde JOPPIE saus! Uiteraard kun je zelf bepalen welke kruiden en specerijen je toevoegt. Bewaar je JOPPIE saus op de bovenste plank on de koelkast. Roer steeds voor gebruik even door.
Joëlle Janssen
Joëlle Janssen
2025-08-23 16:28:17
Count answers : 18
0
Kies voor een volle biologische mayonaise of maak je mayonaise zelf. Doe de mayonaise in een kommetje en voeg de yoghurt, kokosbloesemsuiker en knoflook toe. Voeg vervolgens peper en zout, bieslook en peterselie toe en je knoflooksaus is klaar!

Lees ook

Wat kan je proeven in wijn?

Je kunt in wijn onder andere proeven: Fruitsmaken, zoals bessen, kersen, appels, peren, citrusvruch Lees meer

Welke snack is lekker bij rode wijn?

Rode wijn, zoals Sangiovese, Beaujolais of Cabernet Franc. Of een witte Rioja of Godello Een rode w Lees meer