:

Welke wijn gebruik je om te koken?

Senn Hoedemakers
Senn Hoedemakers
2025-09-13 17:58:21
Count answers : 31
0
Een handige vuistregel is om een wijn te kiezen met dezelfde kleur als het gerecht dat u wilt maken. Wanneer u een gerecht maakt van rood vlees, kunt u kiezen voor een rode kookwijn. Kookt u een gerecht van witte vis? In dat geval is witte kookwijn de beste keuze. Het is ook mogelijk om rode wijnsaus te serveren bij witte vis. Kies dan wel voor een lichtere rode wijn van Wijnspecialist zoals een zachte Pinot Noir. Een andere handige regel is om een streekgerecht te combineren met een wijn die uit dezelfde streek komt. Kookt u iets Provençaals, dan kunt u daar vaak uitstekend een Provençaalse kookwijn aan toevoegen. Wijnspecialist heeft een groot assortiment kookwijnen die geschikt zijn voor verschillende gerechten. Van frisse witte wijnen voor een visgerecht, tot aan krachtige rode wijnen voor een malse biefstuk.
Sander Coşkun
Sander Coşkun
2025-09-05 17:50:53
Count answers : 28
0
Ik wil geen gebottelde "kookwijn" gebruiken vanwege de twijfelachtige kwaliteit en het hoge zoutgehalte. Ik denk dat wit waarschijnlijk het beste is voor de meeste (niet-rundvlees) gerechten. Ik wil het gebruiken in pastasaus, Aziatisch geïnspireerde gerechten, misschien sint-jakobsschelpen, soepen, kippenmarinade, enz. Wat is een goede, redelijk geprijsde wijn voor dit doel?

Lees ook

Wat zijn de 7 soorten voorgerechten, inclusief voorbeelden?

Er zijn 7 soorten voorgerechten, inclusief voorbeelden: 1. Artisjok met dipsaus 2. Garnalen kroket Lees meer

Wat is de eenvoudigste vorm van een voorgerecht?

Een van de bekendste voorgerechten (naast tomatensoep) is wellicht carpaccio. Carpaccio is een erg m Lees meer

Samuel Driessen
Samuel Driessen
2025-08-30 18:27:28
Count answers : 39
0
Bij rood vlees kook je met rode wijn, bijvoorbeeld met een rode wijnsaus. Bij wit vlees of witte vis gebruik je voor je wijnsaus een witte wijn. Droge rode of witte wijnen zijn goede kookwijnen. Gebruik rode of witte droge wijnen bij runderstoofpotjes, romige soepen, bij mosselen en in rode of witte wijnsaus. Zoete wijnen zijn vaak licht en delicaat van smaak en heel geschikt om in te pocheren. Pocheren betekent het garen van een ingrediënt in een vloeistof, dus water of in dit geval wijn, dat net niet kookt. Pocheer bijvoorbeeld peren in wijn, maak zoete wijnsaus bij fruittaartjes of maak een lichtzoete botersaus bij vis, kreeft of garnalen. Wanneer een wijn goed bij je gerecht past in een glas, past het ook lekker smaakt als je het toevoegt in de pan of gebruikt in een rode of witte wijnsaus. Vaak worden er wijnen uit de oude wijnwereld gebruikt om rode wijnsaus te maken. Die bevatten over het algemeen meer zuren dan wijnen uit de nieuwe wijnwereld. Ga voor een wijn uit de nieuwe wijnwereld, die zijn vaak uitgesproken en fruitig wanneer ze worden gereduceerd tot een saus. Combineer deze wat vollere rode wijnsaus met bijvoorbeeld kip of varkensvlees.
Kiki Gepa van Bourgondië
Kiki Gepa van Bourgondië
2025-08-23 14:06:36
Count answers : 38
0
Droge en vrij frisse, witte wijnen zoals Riesling, Elbling, Sauvignon Blanc, Silvaner en Grüner Veltliner geven vis, zeevruchten, gevogelte- en groentegerechten een frisse kick. Een zuurarme witte wijn zoals Weißburgunder, Pinot Grigio, Trebbiano, Chardonnay en Rivaner wordt aanbevolen als smaakmaker voor romige sauzen, anders kan de room gaan schiften. Jonge, zoetere witte wijnen geven konijn, varkensvlees en gevogelte een zoet accent en versterken de smaak van desserts.

Lees ook

Wat is de volgorde van voorgerechten?

De gangen en volgorde van een klassiek diner zien er als volgt uit: 1. Amuse 2. Voorgerecht 3. So Lees meer

Welke wijn past goed bij een vis voorgerecht?

Heb je een magere soort witvis zoals kabeljauw of zeewolf op het menu staan? Dan is de combinatie me Lees meer

Valerie Köse
Valerie Köse
2025-08-13 10:31:47
Count answers : 26
0
Eigenlijk is er maar één principe waar je je aan moet houden als je je kookwijn uitzoekt: gebruik alleen een wijn die je ook zou drinken. Over het algemeen kom je met witte wijn uit op drogere, frisse wijnen zoals sauvignon blanc of pinot grigio. Maar ook een chardonnay zonder eikenhout of een gewürztraminer kan heel lekker zijn. Met rode wijn is het vooral belangrijk dat je een gemiddeld stevige wijn hebt met niet te veel tannines. Denk dan bijvoorbeeld aan een merlot.
Silke Brievingh
Silke Brievingh
2025-08-13 09:46:43
Count answers : 32
0
Om te bepalen of u het beste met rode of witte wijn kunt koken, is er een ezelsbruggetje, namelijk: bij wit vlees of witte vis kiest u voor witte wijn voor rood vlees kiest u voor rode wijn. Een goede keuze is koken met droge witte en rode wijnen. U kunt ervoor kiezen om met port te koken. Zoete wijnen zijn vaak licht van smaak.

Lees ook

Welke wijn gebruik ik om te koken?

Een handige vuistregel is om een wijn te kiezen met dezelfde kleur als het gerecht dat u wilt maken. Lees meer

Met welke wijn koken?

Gebruik alleen een wijn die je ook zou drinken. Is je wijn bijvoorbeeld verkurkt en daarom niet lek Lees meer