:

Welke wijn is beter bij vis?

Niels van Leuven
Niels van Leuven
2025-08-12 05:20:32
Count answers : 1
0
Magere vis is vaak lekker met een Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn. Bij een vette vis kun je makkelijk kiezen voor een lichte rode wijnen van bijvoorbeeld de Pinot Noir, Sangiovese of Grenache. Ook een volle witte wijn van de Chardonnay is hier erg lekker bij. In plaats hiervan is ook een rosé wijn erg smaakvol. Vis kan onderverdeeld worden in vette en magere vis. Makreel en zalm zijn voorbeelden van vette vis en onder magere vis vallen kabeljauw en koolvis.
Laurens van Hugenpoth tot den Berenclauw
Laurens van Hugenpoth tot den Berenclauw
2025-08-12 04:05:02
Count answers : 3
0
Witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Albariño, Verdejo, Riesling of rosé Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc Witte wijn, zoals Riesling, Chablis, Pinot Blanc, Muscadet, Verdejo of Albariño Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Albariño, Verdejo, Riesling of rosé Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Riesling of Muscadet Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Albariño, Verdejo, Riesling of rosé Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc Complexe witte wijn, zoals Bourgogne of halfdroge Riesling Krachtige witte wijn, zoals Chardonnay, Bourgogne, Champagne en witte Bordeaux Krachtige witte wijn, zoals Albariño of Bourgogne Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Verdejo, Albariño, Muscadet of Vinho Verde Frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner, Soave, Muscadet of Verdicchio Krachtige witte wijn, zoals Champagne, Chablis of witte Bordeaux Rijke witte wijn, zoals Chardonnay, Pinot Blanc of Godello Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Verdejo, Albariño, Riesling, of rosé Frisse witte wijn, zoals uit de Elzas, een Sauvignon Blanc, Grillo, Verdejo, Albariño, Muscadet Gerijpte witte wijn, zoals Bourgogne of Champagne Krachtige witte wijn, zoals Puligny of Meursault Frisse rosé wijn, zoals Provence, lichte rode wijn, zoals Pinot Noir, of volle witte wijn, zoals Viognier Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Grüner Veltliner, Albariño of Verdejo Volle witte wijn, zoals Bourgogne, Champagne of Elzas of een lichtgekoelde rode Pinot Noir Frisse of volle witte wijn, zoals Loire, Bourgogne, Champagne of Elzas Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Grüner Veltliner, Albariño of Verdejo Frisse witte wijn, zoals Grillo, Catarratto of volle witte wijn, zoals Chardonnay en Viognier
Maarten van Praagh
Maarten van Praagh
2025-08-12 03:32:28
Count answers : 1
0
Witvis zoals kabeljauw, schelvis, dorade of tong vallen onder de categorie witvis. Deze soorten zijn licht en fris van smaak en vragen om een lichte wijn met frisse zuren. Zoals een sauvignon de Touraine of een Côtes de Gascogne. Bereid je bijvoorbeeld kabeljauw? Kies dan voor een pinot grigio of een gavi. In het algemeen is gegrilde vis het lekkerste met een houtgerijpte wijn met wat meer body, zoals een Californische chardonnay. Tonijn is een voedzame en stevige vis die gegrild goed te combineren is met een mooie rode wijn, zoals een merlot uit Chili of een pinot noir. Bij een gegrilde zwaardvis of zeeduivel kies je voor een soepele rode wijn met weinig tannines. Ook hierbij past een pinot noir goed. Wil je wat anders? Kies dan een gamay. Zalm kun je op verschillende manieren bereiden. Het is een vette vis met een vrij uitgesproken smaak. De juiste wijnkeuze is afhankelijk van de bereidingswijze. Zo is een gebakken zalm lekker met een sauvignon blanc uit Zuid-Afrika, een riesling of een chardonnay. Laatstgenoemde past ook goed bij een gepocheerde zalm. Wordt de zalm geserveerd als borrelhapje, kies dan voor een mousserende wijn of Chablis. Bij een gegrild stuk zalm past een uitgesproken witte wijn als een sancerre. Rode wijnliefhebbers kiezen voor een merlot of pinot noir of een cru uit de Beaujolais. Haring en sardines zijn vissen met een vrij uitgesproken smaak en combineren zich också goed met wijnen maar zeker ook met andere alcoholische dranken. Haring is een klassieke combinatie met Manzanilla sherry. Ook wodka, gin en de jeneversoort Korenwijn past hier goed bij. Geroosterde sardines combineer je met een frisse (Portugese) wijn zoals een vinho verde, soave of een muscadet. Voor garnalen, oesters, krab, mosselen en andere zeevruchten kies je voor lichte, frisse witte wijn zoals chablis, soave, chenin blanc of een muscadet. Sushi wint steeds meer aan populariteit en voor de meeste Nederlanders zijn deze Japanse gerechten geen geheim meer. Maar welke wijn drink je bij sushi? Omdat sushi een verzamelnaam is voor verschillende vullingen en variaties van mild en delicaat tot pittig en vol van smaak, moet de wijn vele gezichten hebben. Geen paniek, champagne of een goede prosecco smaken altijd goed met sushi. Droge riesling uit de Alsace of het zuiden van Duitsland gaan ook erg goed. Verrassend genoeg is rode wijn bij rauwe vis een goede combi! Sushi kent namelijk een hoog umami-gehalte; deze smaak kun je het beste omschrijven als hartig. Kies je toch liever voor een witte wijn zonder bubbels, denk dan aan een wijn van de gamay druif of de sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland.
Elisabeth Maas
Elisabeth Maas
2025-08-12 00:59:57
Count answers : 5
0
De keuze van de wijn hangt vooral af van het type vis, het recept en natuurlijk van uw persoonlijke smaak en voorkeuren. Bij een mediterraans vis recept met ingrediënten als tomaten en zwarte olijven, past perfect een rode wijn. De algemene vuistregel is: hoe lichter het recept, hoe lichter de wijn die erbij geserveerd wordt. Een frisse Chardonnay of een Chenin Blanc is dan de ideale keuze! Voor haring adviseren wij een lekkere Grüner Veltliner. Een vette vis zoals makreel gaat goed samen met een Chardonnay met houtrijping, die de smaken in evenwicht brengt. En bij inktvis is een Sauvignon Blanc een perfecte match. Maar welke wijn bij zalmfilet of zalmtartaar? Een goed uitgebalanceerde, frisse witte wijn of zelfs een lichte rode wijn kunnen een heerlijke combinatie vormen. Bij mosselen raden we een droge, fruitige wijn aan, zoals de wijnen uit de Elzas zoals Pinot Gris of Pinot Blanc. En voor oesters? Dat is een gelegenheid voor bubbels - kies een heerlijke champagne!
Willem van der Meulen
Willem van der Meulen
2025-08-12 00:50:48
Count answers : 3
0
Vissoort Bijpassende wijn Zalm Chardonnay, Viognier, Valpolicella Vis Riesling, Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc Heilbot Chardonnay, Chenin Blanc, Pinot Gris Kabeljauw Touraine, Gavi Makreel Riesling, Sauvignon Blanc, Gamay Schol Vol, romig wit Tonijn Vinho Verde, Provence Rosé, Pinot Noir Zeebaars Picpoul, Albariño, Sauvignon Blanc