Wat kun je eten als je glutenvrij moet eten?

Lenn van Dillen
2025-06-16 18:52:31
Count answers: 8
Als je glutenvrij moet eten, kun je van nature glutenvrije producten eten, zoals verse groente en fruit, zilvervliesrijst, eieren of ongezouten noten. Ook zijn er steeds meer glutenvrije soorten brood, snacks en pasta te koop. Zo kun je op elk moment van de dag genieten zonder gluten: van een glutenvrij ontbijt tot verrassende glutenvrije traktaties. Je herkent glutenvrije producten aan het logo van een doorgestreepte aar en/of aan de woorden ‘glutenvrij’ of ‘vrij van gluten’ op het etiket.

Floortje Arts
2025-06-16 18:16:51
Count answers: 3
Als je geen gluten mag, zijn er veel producten die van nature glutenvrij zijn. Voorbeelden zijn:
Fruit
Groente
Peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten.
Noten, pinda’s, zaden en pitten
Rijst
Producten gemaakt van maïsmeel, boekweit, cassave en quinoa
Aardappelen en zoete aardappelen
Vlees, kip, vis en schaal- en schelpdieren (onbewerkt)
Tofu en tempeh
Eieren
Melk, yoghurt en kwark (naturel)
Nederlandse kaas van koe, geit en schaap
Roomboter en olie
Maar er zijn tegenwoordig ook glutenvrije alternatieven op de markt zoals glutenvrij brood, glutenvrije crackers, glutenvrij meel en glutenvrije pasta.
Je kunt een heleboel leuke, lekkere gerechten maken die glutenvrij zijn.
Vind een lekker recept!

Dani Badal
2025-06-16 17:45:38
Count answers: 3
Als je 100% glutenvrij wil eten, moet je graanproducten zoals brood, pasta, crackers, snacks, muesli en pasta vermijden.
Gelukkig zijn er veel glutenvrije alternatieven op de markt, lekker en gezond!
Zoals allerlei soorten glutenvrije pasta, glutenvrije crackers en glutenvrije wraps.
En de volgende voedingsmiddelen kun je zonder problemen eten en drinken met een glutenvrij dieet:
zilvervliesrijst en aardappelen
quinoa en boekweit
onbewerkt(e) vis, peulvruchten, tofu, tempé, vlees en ei
melk, yoghurt, kwark en Hollandse kaas van koe-, geiten,- of schapenmelk
noten, pitten, zaden en peulvruchten zijn van nature ook glutenvrij
olie, roomboter en de meeste halvarines en margarines
water, thee en koffie

Julius van der Strigt
2025-06-16 17:10:00
Count answers: 2
Alle voedingsmiddelen die niet van graan afkomstig zijn bevatten helemaal geen gluten. Denk maar aan alle soorten fruit, groenten, vlees, vis en peulvruchten. Er zijn zelfs heel wat granen of soortgelijken die glutenvrij zijn: teff, amarant, boekweit, gierst, mais. Ook aardappelen, quinoa en rijst zijn glutenvrij. Het zijn namelijk helemaal geen granen. Havermout is een beetje speciaal. Het is van nature glutenvrij, maar het bevat wel een ander soort eiwit dat gelijkaardige klachten kan opleveren. Je kan het dus proberen. Kies wel altijd glutenvrije havermout, dat betekent in dit geval dat de havermout tijdens het bewerkingsproces niet in contact is geweest met machines die ook tarwe verwerken. Pasta is bijna altijd afkomstig van tarwe. Maar pasta gemaakt van bijvoorbeeld linzen of kikkererwten kan je gewoon eten. Let er wel op dat er niet alsnog een bepaald percentage tarwe inzit. Bekijk daarom altijd goed de ingrediëntenlijst.

Boaz Janssen
2025-06-16 16:47:06
Count answers: 5
Gelukkig zijn er ook veel producten waar geen gluten in zit.
Deze dingen mag je bijvoorbeeld wel eten en drinken:
vlees, vis en tofu
Let op: in paneermeel en marinades kan wel gluten zitten
groente en fruit
aardappelen
eieren
rijst
melk en yoghurt
maïs en popcorn
linzen, erwten en bonen (peulvruchten)
noten, pitten en zaden
onbewerkte granen, zoals quinoa, boekweit, gierst, teff, sorguhm en amaranth
sojaproducten
Let op: in sojasaus zit wel vaak gluten
Er bestaan veel producten zonder gluten.
En producten die speciaal glutenvrij gemaakt zijn.
Bijvoorbeeld glutenvrij brood, pasta, beschuit, crackers, koekjes en gebak.
Er staat dan duidelijk op de verpakking dat het glutenvrij is.
Er zijn veel lekkere glutenvrije recepten te vinden online.
Bijvoorbeeld op glutenvrij.nl.
Of bijvoorbeeld in kookboeken.
Zo kun je bijvoorbeeld zelf glutenvrij brood of koekjes bakken.

Vera de Bruin
2025-06-16 16:16:22
Count answers: 6
Onbewerkt: boekweit, quinoa, mais, rijst, gierst, amarant, sorghum, teff, polenta, tapioca, johannesbroodpitmeel, kastanje, soja, peulvruchten en aardappelen
Kant-en-klaar-producten als aardappelpuree, chips, gepofte rijst.
Bewerkte boekweit en quinoa zoals grutten, vlokken en meel
Alle onbewerkte noten, pitten, zaden, pinda's en peulvruchten zoals (kikker)erwten, bruine/witte/kidney bonen en kapucijners
Alle soorten onbewerkt(e) vlees, vis, kip en eieren, ongemarineerde tofu en onbewerkte tempeh
Olie, azijn, margarine, halvarine, roomboter, pure kruiden en specerijen
Koffie, thee, frisdranken, (de meeste thee en frisdranken zijn glutenvrij.
Er zijn inmiddels wat oploskoffies, theesoorten en frisdranken waar glutenbevattende ingrediënten in zitten, dus lees goed het etiket)
(puur) vruchtensap en -nectar, alle wijnsoorten, gedestilleerde dranken, zoals (graan)jenever en whisky
Melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas (zoals ricotta), mascperone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit en schaap.
Haver met het Crossed Grain keurmerk of tenminste een glutenvrije claim en of logo.
Alle meelsoorten met het Crossed Grain keurmerk.