Wat zijn de nadelen van glutenvrij eten?

Marit Dogan
2025-07-16 02:28:36
Count answers
: 3
Ziek worden na een glutenfout;
Ondanks dat je zo goed glutenvrij eet, toch klachten houden;
Niet mee kunnen doen met de rest bij bijvoorbeeld een traktatie of barbecue;
Spontaniteit! Lastig om spontaan bij iemand blijven eten, onvoorbereid een dagje weg te gaan of om spontaan uit eten te gaan.
Altijd etiketten lezen, altijd navragen voordat je iets in je mond stopt;
Voor jezelf op moeten komen: Uitleggen wat coeliakie* is, uitleggen wat glutenvrij is, uitleggen wat kruisbesmetting is, vragen of ze speciaal voor jou iets glutenvrij halen of maken, nogmaals vragen of het wel echt glutenvrij is, het lef hebben om het niet te eten als je het niet vertrouwd (ook al beledig je daar misschien iemand mee);
De prijs van de glutenvrije producten!
Deze is al snel het dubbele t.o.v. de glutenvolle producten.
Maar dat niet alleen, denk eens aan alle extra reiskosten die je maakt voor die ene glutenvrije winkel, elektrakosten voor oven/vriezer/wasmachine, …
Het is moeilijker om gezond blijven eten.
Glutenvrije dieetproducten bevatten meestal meer suiker, vet en zout dan hun glutenvolle gelijke.
En minder vezels, vitamine B1, calcium, magnesium, ijzer, jodium en foliumzuur.
De zoektocht naar een goede vervanger van die lekkere kibbeling / roggebrood / croissant / tompoes/roti/tapbiertje/… die je vroeger vaak at.
Je kan nooit eens even smokkelen, bijvoorbeeld voor een feestje of een vakantie.
Het glutenvrije dieet is altijd.

Evie Bosman
2025-07-12 12:49:18
Count answers
: 3
Volledig glutenvrij eten is niet zomaar iets: het is een ingewikkeld dieet, dat je heel precies moet volgen. Als je dit niet goed doet, is de kans groot dat je toch (sporen van) gluten eet. Of dat je van bepaalde voedingsstoffen, vitamines en mineralen te weinig binnenkrijgt en zo tekorten oploopt. Als je glutenvrij eet, mis je namelijk de voedingsstoffen die je normaal gesproken uit granen haalt. Denk aan vezels, B-vitamines en mineralen, zoals jodium uit brood. Voor gezonde mensen zijn er geen voordelen bekend van glutenvrij eten (maar wel nadelen, zie vraag 5).

Niels van der Berg
2025-07-05 00:47:39
Count answers
: 2
Een glutenvrij dieet volgen zonder medische redenen biedt geen gezondheidsvoordelen, maar wel voedingsnadelen: onderzoekers publiceerden een literatuuroverzicht en stelden vast dat een glutenvrij dieet arm is aan voedingsvezels, vitamines en mineralen. Dit betekent dat een glutenvrije voeding dikwijls veel voedingsmiddelen uitsluit, waardoor de energie-opname daalt. Het leidt tot een onevenwichtig voedingspatroon.

Evelien Ellis
2025-06-27 12:12:04
Count answers
: 5
Aangezien granen en vooral tarwe een belangrijk onderdeel zijn van ons dagelijks voedsel, kun je gluten en dus granen niet zo maar weglaten. Zonder aanvullende maatregelen leidt glutenvrij eten tot een eenzijdig eetpatroon. Hierdoor kan er gebrek aan vitamines (B en E) maar ook aan ijzer optreden. Je moet dus nadenken over vervangers voor de vezelrijke tarwe. Daarnaast zijn helaas de speciale glutenvrije producten die in de handel zijn, niet allemaal even gezond. Een groot aantal van deze producten bevat meer suiker, zout en vet dan ‘normale’ producten en minder noodzakelijke vezels, vitaminen en mineralen.

Jayson Kathagen
2025-06-16 21:02:02
Count answers
: 3
Voor mensen zonder deze aandoeningen is het niet verstandig glutenvrij te eten. Je loopt dan kans dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Volkoren graanproducten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ze verlagen het risico op bepaalde chronische aandoeningen en leveren vezels en voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Als je deze producten weglaat uit je voeding mis je het gezondheidsvoordeel van deze producten en loop je het risico op tekorten. Bovendien zijn de speciale glutenvrije producten niet allemaal even gezond. Een groot aantal van deze producten bevat méér suiker, zout en vet dan 'normale' producten en juist mínder vezels, vitamines en mineralen.
Lees ook
- Wat geef je iemand die glutenvrij eet?
- Wat kun je eten als je glutenvrij moet eten?
- Heeft Lidl ook glutenvrije producten?
- Wat doet gluten met je darmen?
- Wat serveren glutenvrije gasten voor het avondeten?
- Is Griekse yoghurt glutenvrij?
- Is alle kaas glutenvrij?
- Wat is de beste supermarkt voor glutenvrije producten?
- Welke lekkernijen zijn glutenvrij?