Een casual dining restaurant is een full-service restaurant met een leuke, comfortabele, ontspannen sfeer en een betaalbaar geprijsde menu.
Gasten worden bediend door een ober of barman, comfortabele, ontspannen eetsfeer, matig geprijsde menu; vaak alcohol schenken, doorgaans televisies in de eet- of barzone, populair bij gezinnen en een jongere demografie, een größere retourklantengebase.
Het belangrijkste verschil tussen een casual dining restaurant en een fast casual restaurant is dat het eerste full-service is, terwijl het andere dat niet is.
Hoewel ze dezelfde sfeer delen, is de gemiddelde bonbedrag in een casual dining restaurant over het algemeen tweemaal zo hoog als dat van een fast casual concept.
Casual dining restaurants serveren vaak alcohol en borrelhapjes; fast-casual restaurants doen dit niet.
Wat casual dining restaurants van quick service restaurants scheidt, is dat casual dining restaurants full-service zijn, terwijl quick service restaurants dat niet zijn.
Quick-servicebonbedragen en tafelomlooptijden zijn aanzienlijk kleiner dan die van casual dining restaurants.
Een casual dining restaurant is een full-service concept met een ontspannen, comfortabele, familievriendelijke sfeer en een betaalbaar menu;
Een fine dining restaurant heeft een chique sfeer, een dresscode, een door de chef samengesteld hooggeprijsd menu en service die wordt gehouden aan de "witte tafellakens"-norm.