:

Hoe combineer je wijn met kaas?

Jill Hulshouts
Jill Hulshouts
2025-08-08 17:24:58
Count answers : 2
0
Witschimmelkazen lijken makkelijk te combineren, echter is dit niet zo met rode wijn. Een goede houtgerijpte, witte wijn gaat dan beter. Kies het liefst voor een wijn uit een warmere streek. Zoete witte wijnen, maar ook een zwoele, zachte Chardonnay doen het daarom goed bij witschimmelkazen. Roodflorakazen zijn kazen die niet rijpen als een wit- of blauwschimmelkaas met een schimmel, maar met een bacterie. Des te meer zuren en bitters er in de wijn zitten, hoe minder lekker de combinatie wordt. Rode wijnen bij roodflorakazen is dan ook een afrader. Wel is het lekker om een zoete witte of droge witte wijn te combineren met deze kaas. Zoek daarom naar een lichtere wijn. Harde kazen zijn het makkelijkst te combineren met wijn. Ze zijn heerlijk bij rode wijnen, bittere of zure wijnen zijn dan ook geen probleem. Ook Port, zoete of droge witte wijn zijn goed te combineren met harde kaas. Een blauwe kaas is bijna altijd wel te vinden op een kaasplankje. Pas op met krachtige rode wijnen, de bitters en hoge zoutgehaltes kunnen deze wijnen harder maken. Zoek liever een zwoele rode wijn uit het zuiden van Europa. Ook een Port kan het bij een aantal kazen goed doen. Geitenkaas blijft een echte klassieker en is vaak een hit op kaasplankjes. Een Sauvignon Blanc is goed te combineren met geitenkaas. Helaas combineert deze wijn minder met andere kazen. Daarom past ook een rode wijn met een niet te hoog alcoholpercentage hier ook goed bij. De ongeschreven regel is dat wijnen en kazen uit dezelfde streek goed bij elkaar passen.
Vera Korkmaz
Vera Korkmaz
2025-08-08 16:56:19
Count answers : 1
0
Kaasfondue gaat het beste met frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner of Elzas, of soepele rode wijn, zoals Beaujolais. Belegen kaas combineert goed met volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte. Oude kaas en brokkelkaas gaan ook goed samen met volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte, of met Vintage Port. Twee factoren zijn belangrijk wanneer het gaat om het combineren van kaas en wijn, namelijk het mondgevoel en hoe rijk de smaak is. Die twee moeten met elkaar overeenkomen. Strak en fris, zoals een geitenkaasje is, past heel goed bij een strakke en frisse Sauvignon Blanc. Vaak past witte wijn beter bij kaas omdat witte wijnen in veel variaties op de markt komen. Een glas mooie rode klassieke wijn past vaak bij droge en harde kazen, zoals de rode wijnen uit Bordeaux en Bourgogne. Maar een licht gekoelde Dornfelder uit Duitsland kan ook heerlijk gecombineerd worden met een stuk camembert. Port heeft een hoog smaakgehalte en een mooi rond en filmend gevoel in de mond en past vaak heel goed bij de uitgesproken smaak van veel kazen.
Fleur Post
Fleur Post
2025-08-08 13:50:19
Count answers : 4
0
Het eerste waar je rekening mee houdt is de zuurgraad en het vet gehalte van de kaas. Bijvoorbeeld: als je een romige, lichte frisse kaas wilt serveren dan combineer je deze met een frisse levendige wijn. Als je van een harde kaas houdt dan combineer je deze met een stevige rode wijn. Sauvignon Blanc past bij geitenkaas, asiago, goudse kaas en gruyere kaas. Pinot Noir past bij goudse kaas, feta, emmentaler en port salut Pinot Gris past bij munster kaas, geitenkaas, goudse kaas en edammer kaas Cabernet Sauvignon past bij blauwschimmel kaas, zachte rode korst kaas en camembert Grüner Veltliner past bij munster kaas, geitenkaas en blauw schimmel kazen Zinfandel past bij cheddar, schapen kaas, blauw schimmel kaas en feta Riesling past bij colby kaas (soort cheddar), goudse kaas, brie en blauw schimmel kazen Merlot past bij gorgonzola, brie, camembert en cheddar kaas Champagne past bij beaufort, colby kaas (soort cheddar), edammer kaas en brie Met deze bovenstaande combinaties is het leuk om een eigen wijn- kaas proeverij samen te stellen.
Esmee van der Heijden
Esmee van der Heijden
2025-08-08 13:45:29
Count answers : 5
0
Mousserende wijnen hebben een hoge zuurgraad en veel koolzuur. Dit geeft een heerlijk verfrissend effect bij romige, plakkerige kazen zoals Brie Münster Camembert Cremont Époisses de Bourgogne. Let op de intensiteit van de wijn en de kaas. De delicate smaken van Gruyère worden overweldigd door een grote, gedurfde Cabernet Sauvignon, maar zijn perfect in balans wanneer ze worden gecombineerd met een Pinot Noir. Als een algemene regel: Wijnen met meer dan 14,5% alcohol zijn intenser en smaken beter met kazen met een sterk aroma. Wijnen onder de 12% alcohol zijn minder intens en passen mooi bij kazen met een subtiel aroma. Vaker wel dan niet, is het goed om mee te gaan met de lokale cuisine en wijnen en kazen uit dezelfde regio met elkaar te matchen. Een paar geweldige voorbeelden hiervan zijn: Sauvignon Blanc met geitenkaas uit de Loire-vallei, Frankrijk Chardonnay met Époisses de Bourgogne uit Bourgogne, Frankrijk Garnacha met Manchego uit Spanje. Zoetere wijnen zoals Moscato, Gewürztraminer, Late Harvest-dessertwijnen en Port passen perfect bij stinkende, blauwader- en gewassen korst kazen. Worden er meerdere wijnen geserveerd en weet je niet zeker welke kaas het beste past bij deze wijnen? Ga dan voor een stevige, nootachtige kaas. Deze kaas heeft voldoende vet om de tannine in rode wijn te compenseren, maar genoeg delicatesse om delicate witte wijnen te complimenteren.
Anne de Hoog
Anne de Hoog
2025-08-08 12:24:02
Count answers : 0
0
Een sterke, scherpe en pikante smaak – daaraan herkennen we blauwaderkazen zoals gorgonzola en roquefort. Creëer een heerlijke smaaksensatie met een fruitige, zoete riesling of een portwijn. Een tip van onze vinoloog: probeer eens een goede Madeira met blue stilton dit geeft een super combinatie! Roomkaas van geiten-, koe- of schapenmelk, zoals een manouri gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige riesling, sauvignon blanc of pinot blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een brousse du rove. Tot slot gaan mousserende wijnen erg goed met verse zachte kazen, een glas goede sekt is een voorbeeld van een heerlijke combinatie met verse roomkaas! Welke wijnen maken middeloude goudse kaas, appenzeller, pecorino of gruyère compleet? Kies hiervoor een fruitige of droge rode wijn, zoals een merlot, chianti of rioja. Hiernaast zijn fruitige of fijn kruidige witte wijnen met restzoet een goede keuze voor sterke kaassoorten. Heb je een harde oude (brokkel) kaas dan kan je als uitzondering een stevige bordeaux of brunello op tafel zetten, het mooiste is als de wijn ook al wat gerijpt is! Jonge goudse, emmentaler en edammer zijn voorbeelden van milde kaassoorten die goed combineren met een fluweelzachte rode wijn, zoals pinot Noir. De kazen vinden ook een perfecte match in droge silvaner of pinot gris. Voor een spannende combinatie kan je een keer kijken naar bijvoorbeeld comté in combinatie met vin jaune uit de Jura of een amontillado & palo cortado sherry. Munster of port salut zijn zeer sterk aanwezige kazen. Hierbij kan een halfdroge riesling met weinig zuren of een gewürztraminer van droog tot zoet goed worden geserveerd. Een droge muscat is ook een mooie combinatie, de lage zuurgraad in combinatie met de kruidige tonen gaan mooi samen. Een pittige, romige smaak kenmerkt witte korstkazen, zoals camembert en brie. Heerlijk in combinatie met witte wijn met een beetje restzoet, zoals een riesling spätlese. Een mooie combinatie tussen een droge witte wijn is camembert met een chablis. Serveer geitenkaas, zoals chèvre frais, met een droge, witte wijn zoals sauvignon blanc of frisse riesling of een champagne. Dat is ultiem genieten! Een verrassend goede combinatie is verse geitenkaas met een provence rosé!