Een belangrijk aspect van een succesvolle kaas en wijn pairing is het zoeken naar overeenkomende smaken.
Je wilt dat de smaken van de kaas en wijn elkaar versterken en aanvullen, zonder dat één van de twee overheersend is.
Over het algemeen gaan zachte kazen goed samen met lichtere wijnen, terwijl harde kazen beter samengaan met vollere, krachtigere wijnen.
Een goede combinatie is bijvoorbeeld een zachte geitenkaas met een frisse Sauvignon Blanc, terwijl een rijpe Cheddar perfect samengaat met een stevige Cabernet Sauvignon.
Een andere manier om een geslaagde kaas en wijn pairing te vinden, is door te kijken naar regionale combinaties.
Door deze regionale combinaties te proberen, krijg je een voorproefje van de lokale culinaire tradities en krijg je mogelijk nieuwe smaakbelevingen.
Experimenteer met verschillende combinaties.
Begin bijvoorbeeld met een milde kaas en een lichtere wijn en bouw geleidelijk op naar sterkere kazen en vollere wijnen.
Probeer ook ongewone combinaties, zoals een blauwe kaas met een zoete dessertwijn, om nieuwe smaakervaringen te ontdekken.
Je zult merken dat sommige combinaties beter werken dan andere, maar het is de moeite waard om te experimenteren om de perfecte combinatie te vinden die bij jouw smaak past.
Kaasfondue gaat goed samen met een frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner of Pinot Grigio, of een soepele rode wijn, zoals een Nero D'Avola.
Belegen kaas combineert goed met een volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte.
Oude kaas en brokkelkaas gaan ook goed samen met volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte, of Porto.
Blauwaderkaas combineert goed met een zoete witte wijn, zoals Sauternes of dessertwijnen als Porto en PX sherry.
Brie gaat goed samen met een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, of rode wijn, zoals Merlot.
Camembert combineert goed met een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, of een fruitige rode wijn.
Cheddar gaat goed samen met een stevige rode wijn, zoals Chianti, Shiraz/Syrah, Bordeaux of Porto.
Comté kaas (gerijpt) combineert goed met een Jura wijn, zoals Vin Jaune of een Savagnin.
Geitenkaas gaat goed samen met een witte wijn met veel zuur, zoals Sauvignon Blanc en Chenin Blanc.
Gruyere/Emmentaler combineert goed met een volle rode wijn, zoals Bordeaux, Rhône of Barolo.
Leerdammer gaat goed samen met een lichtere rode wijn, zoals Bourgogne of fris wit, zoals Pinot Grigio.
Manchego combineert goed met een complexe Spaanse rode wijn of frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.
Mozzarella gaat goed samen met een frisse Italiaanse witte wijn, zoals Pinot Grigio, Grillo, Pecorino of Catarratto.
Parmezaanse kaas combineert goed met een stevige rode wijn, zoals Chianti, Amarone of Barolo.
Pittige kaas gaat goed samen met een kruidige rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz/Syrah.
Serveer kaas altijd op kamertemperatuur, zodat de smaken en aroma's optimaal tot hun recht komen.
Kies bij het selecteren van de wijn ook rekening met de afdronk en tannines.
Tannines zorgen voor een droog en stroef gevoel in de mond, dus kies bijvoorbeeld een wijn met lage tanninegehalte als je een romige kaas serveert.