Welke wijn past bij kaas en wijnavond?

Joost van Hugenpoth tot den Berenclauw
2025-08-08 16:28:34
Count answers
: 5
Een handig en lekker lijstje voor kaas & wijn-combinaties:
Brie en Pinot Noir of juist Chardonnay
Deze kaas & wijn zijn een match made in heaven.
Maar het is niet enkel rood wat de klok slaat!
Onze Mr. Vino tipt dat ook een vollere, witte wijn (zoals Chardonnay) mooi past bij zachte kazen, zoals Brie en Camembert.
Parmezaanse kaas en Prosecco
Parmezaan past verrassend goed bij Prosecco!
Maar iets stevigers kan hij ook goed aan: ga dan voor een jonge vintage Port.
Ricotta en Riesling
Het mooie zoetje in balans met het zuurtje van Riesling gaat mooi samen met ricotta.
Mozzarella en Pinot Grigio
Bij Mozzarella wil je een frisse wijn.
Liefst een echte Italiaanse, zoals Pinot Grigio.
Geitenkaas en Sauvignon Blanc
Geitenkaas is fris, net als Sauvignon Blanc.
Het zuurgehalte en de frisse tonen van deze wijn, passen hier fantastisch bij.
Gruyère en Chardonnay
Gruyère is een harde kaas: zoet met een zoutige bijsmaak.
Deze kaas kan eigenlijk elke rode wijn aan.
Net als zijn broertjes Edammer, Emmentaler en Gouda.
Maar wil je Gruyère eens verrassend pairen, zet er dan een mooie witte Chardonnay tegenover.
Blauwschimmelkaas en dessertwijn
Brengt het zoete in de kaas naarboven.
Een glaasje port is ook een mooie match.
Liever toch ‘gewone’ wijn?
Ga dan voor een Bordeaux.
En dan een rode (ja: er zijn ook witte wijnen uit Bordeaux!).
Gorgonzola en volle, rode wijn
Ga je voor de pittige, ietwat zoete Gorgonzola?
Ga dan voor een volle rode wijn.
Liever wit?
Dan kun je een Muscat d’Alsace er heel goed bij schenken.
Die haalt het zoetje in de kaas nog meer naar boven.
Voor nog meer lekkere kaas & wijn-combinaties kun je een boel leren van Mr. Vino.

Jente de Leeuw
2025-08-08 15:09:24
Count answers
: 5
Bijvoorbeeld: als je een romige, lichte frisse kaas wilt serveren dan combineer je deze met een frisse levendige wijn.
Als je van een harde kaas houdt dan combineer je deze met een stevige rode wijn.
Sauvignon Blanc past bij geitenkaas, asiago, goudse kaas en gruyere kaas.
Pinot Noir past bij goudse kaas, feta, emmentaler en port salut
Pinot Gris past bij munster kaas, geitenkaas, goudse kaas en edammer kaas
Cabernet Sauvignon past bij blauwschimmel kaas, zachte rode korst kaas en camembert
Grüner Veltliner past bij munster kaas, geitenkaas en blauw schimmel kazen
Zinfandel past bij cheddar, schapen kaas, blauw schimmel kaas en feta
Riesling past bij colby kaas (soort cheddar), goudse kaas, brie en blauw schimmel kazen
Merlot past bij gorgonzola, brie, camembert en cheddar kaas
Champagne past bij beaufort, colby kaas (soort cheddar), edammer kaas en brie
Ben je liefhebber van zoete en versterkte wijnen én kaas, kan je goed weg.
Denk bijvoorbeeld eens aan een muscat de Beaumes de Venise bij een pittige schimmelkaas.
Met deze bovenstaande combinaties is het leuk om een eigen wijn- kaas proeverij samen te stellen.

Wout Bosch
2025-08-08 14:05:52
Count answers
: 1
Om je kaasplank compleet te maken met bijpassende wijnen hebben we nog even de beste / klassieke combinaties voor je op een rij gezet:
1. Rode korst kazen zoals chaumes, port salut en reblochon Neem een jonge, fruitige wijn uit de Franse Beaujolaisstreek.
Leg je een echte stevige roodschimmelkaas op de plank? Ga dan voor een aromatische gewurztraminer, zoals de prijswinnende Adam Gewurztraminer Réserve.
2. Witschimmelkazen zoals een Franse brie of camembert Combineer met een droge mousserende wijn, een chardonnay of een pinot noir uit de Bourgogne.
3. Geiten- en schapenkazen zoals chèvre, crementell en geitenbrie Kies een fris zure chenin blanc, sauvignon blanc of grüner veltliner.
4. Half harde tot harde kazen zoals manchego, cheddar en boerenkazen Wijnen van grenache druiven past heel goed bij Spaanse manchego.
Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre.
Bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk.
Ook bordeaux past goed bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas.
5. Blauwschimmelkazen zoals stilton, gorgonzola en roquefort Een stuk blauwschimmelkaas kan wel een lekkere zoete tegenhanger gebruiken.
Ga voor een glas rode port, dessertwijn, zoete mousserende wijn of een gewurztraminer uit de Elzas.
GA JE LIEVER VOOR VEILIG?
Bij een gecombineerde kaasplank is de witte Elzasser gewurztraminer altijd een goede keuze!

Elizabeth van den Velden
2025-08-08 13:05:37
Count answers
: 1
Mousserende wijnen hebben een hoge zuurgraad en veel koolzuur. Dit geeft een heerlijk verfrissend effect bij romige, plakkerige kazen zoals Brie Münster Camembert Cremont Époisses de Bourgogne. Een paar voorbeelden: Pinot Noir met Gruyère Pinot Grigio met Ricotta Maasdam met Chardonnay. Zoetere wijnen zoals Moscato, Gewürztraminer, Late Harvest-dessertwijnen en Port passen perfect bij stinkende, blauwader- en gewassen korst kazen. Twee klassieke combinaties die je moet proberen als je van funky kazen houdt, zijn Port met Stilton en Sauternes met Roquefort. Worden er meerdere wijnen geserveerd en weet je niet zeker welke kaas het beste past bij deze wijnen, ga dan voor een stevige, nootachtige kaas. Ga bijvoorbeeld voor: Vacherin Fribourg Gruyère Abbaye de Belloc Comté Extra Emmentaler.