:

Wat neem je mee naar een wijn- en kaasfeestje?

Rowan van Straaten
Rowan van Straaten
2025-08-08 17:11:06
Count answers : 3
0
Om een goed kaasplankje samen te stellen, kies je voor een gevarieerde selectie van kazen met verschillende smaakniveaus en texturen. Je begint met een geitenkaas, gevolgd door een witflorakaas, harde kazen zoals boeren- of bergkazen, dan een roodflorakaas en eindig met een blauwaderkaas. Voor een complete ervaring op een wijn- en kaasfeestje, combineer je de kazen met een passende wijn of port. Over het algemeen combineert een witte wijn beter met kaas dan een rode wijn, en kaas met port of een Sauternes is een klassieke combinatie. Naast de kazen en de wijn, kan je het kaasplankje verder "pimpen" door er noten, kaastoast, en een dip bij te serveren. Verse of in port geweekte vijgen kunnen ook een lekkere en kleurrijke aanvulling zijn. Maar onthoud, "less is more", want het gaat tenslotte om de kazen. Voor de presentatie, kies je een mooi, robuust bord of plank, zoals een houten plank, en leg je de kazen erop uit samen met de andere lekkernijen. En om het kaasproeven tot een volledige ervaring te maken, neem je de tijd om elk stukje kaas goed te bekijken, te ruiken, te voelen en te proeven, en combineer je het met een goed glas wijn of port en met goede vrienden.
Fem Aziz
Fem Aziz
2025-08-08 12:41:05
Count answers : 2
0
Bij het borrelen hoort iets om te knabbelen. Tijdens kringverjaardagen en borrelavonden zijn traditioneel: blokjes kaas, plakjes leverworst en bitterballen mét mosterd niet weg te denken. Inmiddels liggen op de borrelplank diverse (buitenlandse) kazen en worsten, charcuterie, olijven, tapenades en verschillende kleine hapjes. De Borrelbox bestaat uit een selectie van traiteurwaardige producten, waaronder: charcuterie, Franse/Mediterrane kazen en andere kleine hapjes zoals olijven, druiven en tapas. Die van oktober bestaat uit: Marcaire en Oveja Reserva (12 maanden gerijpt) kazen, droge worst van Brandt & Levie, een baguette om af te bakken, tomate tapenade, bospaddenstoelenpesto, amandelen (gebrand en gezouten) en rode (pitloze) druiven.