:

Wat serveer je bij de kaas- en wijnavond?

Robin van de Ven
Robin van de Ven
2025-09-24 23:13:44
Count answers : 28
0
Bij een kaas- en wijnavond kun je verschillende combinaties serveren. Een optie is om mousserende wijnen te combineren met romige, plakkerige kazen zoals Brie, Münster, Camembert, Cremont en Époisses de Bourgogne. Je kunt ook letten op de intensiteit van de wijn en de kaas, waarbij delicate smaken van Gruyère perfect in balans zijn met een Pinot Noir, maar overweldigd worden door een grote, gedurfde Cabernet Sauvignon. Als algemene regel zijn wijnen met meer dan 14,5% alcohol intenser en smaken beter met kazen met een sterk aroma, terwijl wijnen onder de 12% alcohol minder intens zijn en passen bij kazen met een subtiel aroma. Voorbeelden zijn Pinot Noir met Gruyère, Pinot Grigio met Ricotta en Maasdam met Chardonnay. Het is ook een goed idee om kazen te kiezen die minstens een jaar oud zijn, zoals Cheddar, Gruyère, Manchego, Gouda, Provolone, Parmigiano-Reggiano en Grana Padano, omdat deze rijke smaken en hoge vetgehaltes hebben die ideaal zijn voor het matchen met gewaagde rode wijnen. Zoetere wijnen zoals Moscato, Gewürztraminer, Late Harvest-dessertwijnen en Port passen perfect bij stinkende, blauwader- en gewassen korst kazen, omdat de zoetheid in de wijn de 'funk' van de kaas in balans brengt. Worden er meerdere wijnen geserveerd, dan kun je kiezen voor een stevige, nootachtige kaas zoals Vacherin Fribourg, Gruyère, Abbaye de Belloc, Comté en Extra Emmentaler, die voldoende vet heeft om de tannine in rode wijn te compenseren, maar genoeg delicatesse om delicate witte wijnen te complimenteren.
Melle Doesburg
Melle Doesburg
2025-09-14 12:02:52
Count answers : 39
0
Een kaas & wijn-feestje wordt pas een feest als je de boel ook mooi presenteert. Stokbrood erbij, trosje druiven, wat noten… En dat natuurlijk allemaal mooi gepresenteerd op een kaasplank. Kijk voor de mooiste presentatie van je kaasplank nog even naar dit artikel. Maak er een mooie kaasplank van. Brie en Pinot Noir of juist Chardonnay, deze kaas & wijn zijn een match made in heaven. Maar het is niet enkel rood wat de klok slaat! Onze Mr. Vino tipt dat ook een vollere, witte wijn (zoals Chardonnay) mooi past bij zachte kazen, zoals Brie en Camembert. Parmezaanse kaas en Prosecco, Parmezaan past verrassend goed bij Prosecco! Maar iets stevigers kan hij ook goed aan: ga dan voor een jonge vintage Port. Ricotta en Riesling, het mooie zoetje in balans met het zuurtje van Riesling gaat mooi samen met ricotta. Mozzarella en Pinot Grigio, bij Mozzarella wil je een frisse wijn, liefst een echte Italiaanse, zoals Pinot Grigio. Geitenkaas en Sauvignon Blanc, geitenkaas is fris, net als Sauvignon Blanc. Het zuurgehalte en de frisse tonen van deze wijn, passen hier fantastisch bij. Gruyère en Chardonnay, Gruyère is een harde kaas: zoet met een zoutige bijsmaak. Deze kaas kan eigenlijk elke rode wijn aan. Net als zijn broertjes Edammer, Emmentaler en Gouda. Maar wil je Gruyère eens verrassend pairen, zet er dan een mooie witte Chardonnay tegenover. Blauwschimmelkaas en dessertwijn, brengt het zoete in de kaas naarboven. Een glaasje port is ook een mooie match. Liever toch ‘gewone’ wijn? Ga dan voor een Bordeaux. En dan een rode (ja: er zijn ook witte wijnen uit Bordeaux!). Gorgonzola en volle, rode wijn, ga je voor de pittige, ietwat zoete Gorgonzola? Ga dan voor een volle rode wijn. Liever wit? Dan kun je een Muscat d’Alsace er heel goed bij schenken. Die haalt het zoetje in de kaas nog meer naar boven.

Lees ook

Welke wijn past bij kaas en wijnavond?

Bijvoorbeeld: als je een romige, lichte frisse kaas wilt serveren dan combineer je deze met een fris Lees meer

Wat is een wijn- en kaasavond?

Een kaastafel verzamelt drie van de oudste voedingsingrediënten: melk, brood en wijn. Volgens geschi Lees meer

Tobias Yildiz
Tobias Yildiz
2025-09-11 18:55:54
Count answers : 26
0
Bij een kaas- en wijnavond serveer je kaas en een drank, maar niet noodzakelijk rode wijn. Om het vettige karakter van de kaas op de tong uit te balanceren, is de afdronk van bier ideaal. Het brood vergeten bij je kaas- en wijnavond is ook eeniteit: niet alleen omdat een versgebakken zuurdesembrood heerlijk is, maar vooral omdat brood een goede bemiddelaar is tussen de sterke smaken en smaakverschillen tussen de kazen en wijnen op je menu staan. Heb je toch een wijn gekozen die niet 100% bij je kaas past, dan heb je op zijn minst brood om de smaken wat te neutraliseren.
Anne de Hoog
Anne de Hoog
2025-08-30 21:10:23
Count answers : 26
0
Bij een kaas- en wijnavond kun je een meergangenmenu maken. Voorgerecht: een selectie van geitenkazen met een witte sauvignon of chenin blanc. Hoofdgerecht: zachte en halfzachte kazen van koemelk met een jonge rode grenache of gamay. Nagerecht: enkele sterker smakende kazen met een halfzoete riesling of pinot gris. Op slag krijgt een "kaasavond" een feestelijk karakter.

Lees ook

Wat draag je naar een kaas- en wijnavond?

Een kaas & wijn-feestje is een van de makkelijkste feestjes om te organiseren. Je hoeft niet te Lees meer

Hoe combineer je wijn met kaas?

Witschimmelkazen lijken makkelijk te combineren, echter is dit niet zo met rode wijn. Een goede hou Lees meer

Lars Öztürk
Lars Öztürk
2025-08-25 12:14:56
Count answers : 29
0
Sauvignon Blanc past bij geitenkaas, asiago, goudse kaas en gruyere kaas. Pinot Noir past bij goudse kaas, feta, emmentaler en port salut Pinot Gris past bij munster kaas, geitenkaas, goudse kaas en edammer kaas Cabernet Sauvignon past bij blauwschimmel kaas, zachte rode korst kaas en camembert Grüner Veltliner past bij munster kaas, geitenkaas en blauw schimmel kazen Zinfandel past bij cheddar, schapen kaas, blauw schimmel kaas en feta Riesling past bij colby kaas (soort cheddar), goudse kaas, brie en blauw schimmel kazen Merlot past bij gorgonzola, brie, camembert en cheddar kaas Champagne past bij beaufort, colby kaas (soort cheddar), edammer kaas en brie Denk bijvoorbeeld eens aan een muscat de Beaumes de Venise bij een pittige schimmelkaas.
Thijmen Bakker
Thijmen Bakker
2025-08-17 01:31:15
Count answers : 22
0
Je serveert crackers, broodsoorten, stokbrood, vlees zoals salami en gerookte ham, noten, confituurtjes en enkele dips bij je kaas. Je kan zoete en zure crackers serveren. Ook kan je lichte witte of zachte rode wijn, Belgisch biertje of water serveren. Je kan een licht water met een laag mineraalgehalte, zoals BRU, en een witte of rosé wijn met een gematigd alcoholpercentage serveren. Je kan een (licht) sprankelend water zoals BRU bij een rode wijn met een hoger alcoholpercentage serveren.

Lees ook

Hoe kaas- en wijnavond organiseren?

Een kaas & wijn-feestje is een van de makkelijkste feestjes om te organiseren. Je hoeft niet te Lees meer

Wat neem je mee naar een wijn- en kaasfeestje?

Bij het borrelen hoort iets om te knabbelen. Tijdens kringverjaardagen en borrelavonden zijn traditi Lees meer

Johannes Bos
Johannes Bos
2025-08-08 15:04:57
Count answers : 38
0
Je serveert bij een kaas- en wijnavond een kaasplankje. Een kaasplank met witte wijn combineer je met: geitenkaas gesneden fuet vijgen zoet appeltje druiven knapperige toastjes amandelen abrikozen chutney verse tijm. Een kaasplank met mousserende wijn combineer je met: zachte kazen zoals brie en camembert mango chutney gedroogde abrikozen crackers walnoten. Een kaasplank met roséwijn combineer je met: vijgenjam komkommer olijven noten verse frambozen en bramen. Houd zo’n 150 gram kaas per persoon aan. Serveer de kazen op kamertemperatuur. Zachte kazen zijn lekker op stokbrood of toast. Leg bij iedere kaas een mesje en geef het gezelschap een eigen vorkje. Snijd harde kazen vast in blokjes. Dat eet makkelijker. Leg alles los op een grote, houten serveerplank. Varieer in kleur. Kleine tomaten en komkommers zorgen voor een andere kleur, waardoor het geheel er meteen aantrekkelijker uitziet.