Het lijkt het erop dat het aan Catherine de Médicis te danken is dat macarons op Franse bodem aanwezig zijn.
Tegenwoordig dragen grote namen in de Franse patisserie zoals Pierre Hermé en Maison Ladurée bij aan de bekendheid van deze kleine koekjes die aan elkaar geplakt zijn door een rijke vulling.
Waardoor ze ook bekend zijn geworden, tegenwoordig horen ze thuis tussen de populairste desserts op Instagram.
Dit soezendeeg gevuld met praliné-mousseline-crème en bestrooid met amandelschilfers ontleent zijn naam aan de beroemde wielerwedstrijd die in 1891 werd opgericht en die Parijs met Brest verbond.
Ongeveer twintig jaar later besloot Durand, banketbakker bij Maisons-Laffitte, hulde te brengen aan de race en zijn renners door dit wonder van verwennerij uit te vinden.
De Tarte Tropézienne is symbool van de vreugde van het leven en de vakantie aan de Franse Rivièra en het lijkt erop dat het Brigitte Bardot was die de Tarte Tropézienne zijn naam gaf.
Men zegt dat ze het voor het eerst proefde tijdens het filmen van “And God Created Woman” en dat ze letterlijk in de ban raakte van deze brioche gevuld met Chiboust-crème.
De cannelé dankt zijn naam aan de koperen vorm waarin het gebakken is en waardoor het een dunne, gekarameliseerde korst krijgt.
Drie lagen bladerdeeg waartussen twee lagen banketbakkersroom zitten … dit is natuurlijk de mille feuille!
De Saint-Honoré zou in de jaren 1840 zijn uitgevonden door een jonge banketbakker van de beroemde Parijse banketbakkerij Chiboust.
De banketbakker besloot zijn creatie te vernoemen naar de naam van de heilige, de voormalige bisschop van Amiens, en hem daarmee eer te betonen.