Hoe koud moet ik witte wijn serveren?

Maaike van den Pol
2025-08-06 08:36:09
Count answers
: 5
De ideale serveertemperatuur voor witte wijn ligt tussen de 10 en 12 graden.
Op deze manier komen de geur- en smaakstoffen van de witte wijnen het beste vrij en geniet je van de beste wijn.
De wijn een kwartier van tevoren in de koelkast zetten kan ook: zo bereik je de ideale serveertemperatuur witte wijn en geniet je van een heerlijk glas wijn.
Er zijn een aantal verschillen tussen diverse witte wijnsoorten op het gebied van temperatuur.
Zo wordt een wat meer complexe witte droge wijn over het algemeen op 12 tot 14 graden geserveerd.
Een volle witte wijn van druivenrassen als Pinot Grigio, Riesling en Viognier serveer je het beste op een temperatuur tussen de 10 en 12 graden.
Een droge, frisse wijn serveren van druivenrassen als Verdejo of Sauvignon Blanc?
Houd dan rekening met een wat lagere temperatuur, tussen de 8 tot 10 graden.

Dina Vink
2025-08-06 08:19:30
Count answers
: 2
Witte wijnen zoals Sauvignon en Riesling serveer je tussen de 8 – 10 graden. Witte wijnen zoals Chablis, Chardonnay en Viognier zijn het lekkerst tussen de 10 – 12 graden. Vaak wordt witte wijn in de koelkast bewaard, maar te koud geschonken witte wijnen verhullen helaas alle smaak en aroma. Voor de witte wijnen adviseren wij dan ook om de schenktemperatuur van je witte wijn aan te passen aan de witte wijn die je hebt gekocht of cadeau hebt gekregen. Zo komen de complexe smaken en geuren van de witte wijnen beter tot hun recht.

Lisanne van Maaren
2025-08-06 06:34:13
Count answers
: 1
Witte wijnen worden het best geserveerd tussen de 7°C en 12°C. De precieze temperatuur hangt af van de stijl van de wijn: lichtere, fruitigere wijnen zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio zijn op hun best aan de onderkant van deze range, terwijl vollere wijnen zoals Chardonnay het best iets warmer geserveerd kunnen worden. Te koud serveren kan de smaken en aroma's onderdrukken, terwijl te warm de frisheid kan wegnemen.

Damian Ramlal
2025-08-06 06:22:20
Count answers
: 4
In de meeste huishoudens wordt witte wijn bij een temperatuur van 4-6 graden Celsius bewaard en ingeschonken. Voor de wat goedkopere en zoete witte wijnen is dit een uitstekende temperatuur, omdat vooral de zuren in wijn door kou gedempt worden. Bij wijnen van betere en hogere kwaliteit die vaak een wat complexere smaak hebben, wordt een drinktemperatuur van 11 á 12 graden Celcius geadviseerd. Bij deze temperatuur komen de geur- en smaakstoffen veel beter vrij. Aromas komen namelijk pas goed los bij +/- 11 graden Celcius.

Kian Brouwer
2025-08-06 04:57:40
Count answers
: 2
Een frisse en lichte witte wijn kunt u het beste serveren tussen de 6 – 10° C. Vaak wordt de witte wijn in een gewone koelkast bewaard, wat vaak staat op een gemiddelde van 5° C.
Deze temperatuur is eigenlijk veel te koud voor welke wijn dan ook.
De aroma’s van de wijn worden door de koude temperatuur verdoofd.
Dit zorgt ervoor dat de smaak dunner en vlakker wordt.
Een matige wijn wordt hier niet perse slechter van, maar een interessante en betere wijn verliest wel hierdoor zijn karakter.
Een volle witte wijn kunt u het beste serveren tussen de 10 – 13° C.
Door de wijn te serveren op een iets hogere temperatuur, zal de smaak van een volle wijn beter aanwezig zijn.
TIP: Haal witte wijn bijtijds uit de (wijn)koelkast, zodat de inhoud een aantal graden op kan warmen.
De wijn wordt dan minder streng, smaakt fruitiger en ruikt ook nog eens lekkerder.
Als vuistregel hanteren we dan ook: houdt bij rode wijn een gemiddelde temperatuur van zo’n 16 °C aan en bij witte- en rosé wijn rond de 10 °C.
Experimenteren met de temperaturen is daarnaast ook iets wat wij zeker aanraden.
Het experimenteren met de temperaturen levert vaak leuke verrassingen in smaaksensatie op.
Proeven om de ideale serveertemperatuur te hebben is dan ook iets wat het beste werkt.

Julie Thomas
2025-08-06 04:16:12
Count answers
: 1
Een witte wijn serveer je koud en een rode op kamertemperatuur.
Lichte, stille wijnen waarvan hun sappige zuren karakteristiek zijn, doen het goed tussen 8-14˚C.
Wanneer de wijn niet alleen op het fruit gemaakt is, maar door bijvoorbeeld houtrijping of rijping voller van smaak en gevoel is, neig dan meer naar 12-14˚C om het flintje complexiteit en body de ruimte te geven.
De ijskast is dus eigenlijk te koud!
Op een proeverij kun je de witte wijnen een kwartier voor serveren uit de ijskast halen om hem op de juiste temperatuur te schenken.