Wat is de perfecte temperatuur om wijn te serveren?

Joy Martens
2025-08-06 07:47:22
Count answers
: 3
De ideale wijn temperatuur? Die verschilt per wijn.
Frisse, zeer fruitige witte wijnen: 8-10 graden.
Volle, aromatische witte wijnen: 10-12 graden.
Fruitige rode wijnen: 14-16 graden.
Krachtige, volle wijnen: 18 graden.
Onze gemiddelde kamertemperatuur van 21 graden haalt namelijk vooral de alcohol in de wijn naar boven.
Voor de zogenaamde ‘oplegwijnen’, wijnen die tijd nodig hebben om op dronk te raken, is een stabiele temperatuur tussen 10 en 12 °C ideaal.

Jasmijn Wolfswinkel
2025-08-06 07:27:11
Count answers
: 2
De gouden regel bij wijn is om extreme temperaturen te vermijden. Met andere woorden: serveer rode wijn niet te warm en witte wijn niet te koud. Wanneer je twijfelt, is het altijd beter om wijn iets te koud te serveren dan te warm. De wijn warmt namelijk vanzelf een beetje op in je glas. Een lage temperatuur benadrukt de tannines. Daarom wordt aanbevolen om wijnen met veel tannines redelijk warm te houden.
Serveertemperaturen voor rode wijnen: Frisse, fruitige, lichte en soepele wijnen: 14° – 16°C Volle, kruidige, vrij complexe wijnen: 16° – 18°C Krachtige, geconcentreerde, robuuste wijnen: 16° – 18°C Weelderige, zoete rode wijnen: 16° – 18°C
Serveertemperaturen voor witte wijnen: Fruitige, frisse, halfdroge witte wijnen: 7° – 9°C Champagne en mousserende wijnen: 8° – 10°C Frisse, lichte, fruitige, droge witte wijnen: 8° – 10°C Rosé wijnen: 8° – 10°C Weelderige, zoete witte wijnen: 10° – 12°C Volle, aromatische, droge witte wijnen: 10° – 12°C Zeer volle, complexe, droge witte wijnen: 12°C

Veerle Simonis
2025-08-06 05:34:45
Count answers
: 2
De perfecte temperatuur voor het serveren van een bepaalde wijn is dus voor iedereen anders. Als vuistregel hanteren we dan ook: houdt bij rode wijn een gemiddelde temperatuur van zo’n 16 °C aan en bij witte- en rosé wijn rond de 10 °C. Experimenteren met de temperaturen is daarnaast ook iets wat wij zeker aanraden.
Bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc en Pinot Grigio. Een frisse en lichte witte wijn kunt u het beste serveren tussen de 6 – 10° C.
Een volle witte wijn kunt u het beste serveren tussen de 10 – 13° C.
Een lichte, frisse en fruitige rode wijn kunt u het beste serveren tussen de 14 – 16°C.
Een volle rode wijn komt het best tot zijn recht als de wijn wordt geserveerd tussen de 17 – 19°C.
Bij een rosé wijn komt het fruitige karakter beter tot zijn recht als de wijn wordt geserveerd rond de 10°C.

Lana Broeshart
2025-08-06 04:44:27
Count answers
: 4
De beste temperatuur voor het bewaren van rode wijn is tussen de 18 en 21 graden. De meeste rode wijnen doen het goed bij een temperatuur van 18 graden, sommige rode wijn hebben het liefst een iets lagere temperatuur, zoals 16 tot 18 graden. Een frisse rode wijn wordt het liefst tussen 14 en 16 graden bewaard en een krachtige, volle, kruidige of zoete rode wijn wordt bewaard tussen de 16 en 18 graden.
De beste temperatuur rode wijn serveren ligt iets lager. Zo komen de geur en smaak goed naar voren. Een fruitige en frisse rode wijn kun je dan ook een half uur van tevoren koelen en een volle en krachtige rode wijn een kwartier.

Rafael Hussein
2025-08-06 03:59:37
Count answers
: 3
De ideale drinktemperatuur van rode wijn is van 14 tot 16 graden en de ideale drinktemperatuur van witte wijn is 14 tot 18 graden.
Temperatuur van rode wijn
Fruitige rode wijnen: 14-16 graden
Krachtige, volle wijnen: 18 graden.
Serveertemperaturen van rode wijn
Frisse, fruitige, lichte en soepele wijnen: 14-16 °C
Volle, kruidige, vrij complexe wijnen: 16-18 °C
Krachtige, geconcentreerde, robuuste wijnen: 16-18 °C
Weelderige, zoete rode wijnen: 16-18 °C
Serveertemperaturen van witte wijn
Fruitige, frisse, halfdroge witte wijnen: 7-9 °C
Champagne en mousserende wijnen: 8-10 °C
Frisse, lichte, fruitige, droge witte wijnen: 8-10 °C
Rose wijnen: 8-10 °C
Weelderige, zoete witte wijnen: 10-12 °C
Volle, aromatische, droge witte wijnen: 10-12 °C
Zeer volle, complexe, droge witte wijnen: 12 °C
De geur en smaak van rode wijn komen echter het best tot hun recht bij een temperatuur van 14- 18 graden Celsius.
Wij adviseren je de witte wijn op een temperatuur van 7- 12 graden Celsius te bewaren.
Tot slot is het slim om de rode- en witte wijn vooraf te koelen, omdat de wijn in het glas nog iets zal opwarmen nadat hij uit de wijnkoelkast of wijnkast komt.

Aaliyah Erdoğan
2025-08-06 03:54:54
Count answers
: 2
Aromas komen namelijk pas goed los bij +/- 11 graden Celcius.
Voor de wat goedkopere en zoete witte wijnen is dit een uitstekende temperatuur, omdat vooral de zuren in wijn door kou gedempt worden.
Bij wijnen van betere en hogere kwaliteit die vaak een wat complexere smaak hebben, wordt een drinktemperatuur van 11 á 12 graden Celcius geadviseerd.
Het aroma en de smaak van rode wijn komt het best tot zijn recht bij een temperatuur van 17 - 19 graden Celsius.
Wij adviseren u de wijn zelf nog iets koeler te bewaren en te serveren, op een temperatuur van 16 - 17 graden Celsius, omdat de wijn in het glas nog iets zal opwarmen nadat hij uit de wijnklimaatkast komt.
Wij adviseren een temperatuur van 6-9 graden Celsius.
Ook hier geldt dat hij wat kouder bewaard mag worden, omdat de wijn eenmaal ingeschonken snel opwarmt door contact met warme lucht en zonlicht.