:

Wat is echt Achterhoeks eten?

Ibrahim van Loon
Ibrahim van Loon
2025-08-08 21:29:50
Count answers : 24
0
De Achterhoek is een echte culinaire regio. In het najaar en de winter draait het hier om wild eten in de Achterhoek. Maar ook buiten het wildseizoen ontdek je volop Achterhoeks eten: verse asperges, sappige appels, lokale bieren en wijnen. Met meer dan 20 wijngaarden is de regio een van de grootste wijngebieden van Nederland. De wijnen – rood, wit en rosé – worden veelvuldig bekroond en passen perfect bij de streekgerechten. Ook pannenkoeken van lokale ingrediënten is echte Achterhoekse kost.
Lauren Dogan
Lauren Dogan
2025-07-29 16:15:05
Count answers : 33
0
Het is een typisch gerecht voor de Achterhoek, de 'pot deur mekare'. Het is een soort van stamppot. Je kan het doen met andijvie, maar in het voorjaar ook met raapsteeltjes. Het was een stevige kost voor als de boeren van het land afkwamen.

Lees ook

Wat is een voorbeeld van slow food?

De Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Sommige van deze Lees meer

Wat is Slow Food Achterhoek?

Slow Food Achterhoek, onderdeel van de internationale Slow Foodbeweging, heeft als doel om de lokale Lees meer

Jasmijn Wolfswinkel
Jasmijn Wolfswinkel
2025-07-29 15:46:41
Count answers : 31
0
Honing, brood, kaas, fruit, mosterd; alles van eigen bodem en de perfecte basis voor een groot aantal streekgerechten. Heb jij het fruit uit de Betuwe of de mosterd uit de Achterhoek wel eens geproefd? Ook de liefhebbers van hartig eten kunnen in Gelderland volop genieten van onder andere de wildgerechten in de Achterhoek en op de Veluwe. In veel streken zijn de gerechten niet kenmerkend vanwege de naam, maar door het gebruik van producten van eigen bodem. De nieuwjaarskoeken uit de Achterhoek: kniepertjes.
Lindsey van Dijk
Lindsey van Dijk
2025-07-29 15:39:48
Count answers : 30
0
Bourgondisch en wild eten, kenmerkend aan de Achterhoek! Veel restaurants werken met zorgvuldig uitgekozen streekproducten. In de Achterhoek vind je een groot aanbod van de lekkerste regionale streekproducten. Een sfeervol restaurant voor de hele familie. Genieten in de Achterhoek Genieten in de Achterhoek

Lees ook

Waar staat slowfood voor?

Slow Food zet zich af tegen de industriële productie van voedsel met de zogenaamde fastfood als expo Lees meer

Wat is de betekenis van slow food?

Slow food is eerlijk, puur en vooral erg lekker. Het zijn recepten die je – zonder haast - met lokal Lees meer

Mike van Doorn
Mike van Doorn
2025-07-29 15:22:57
Count answers : 32
0
De Achterhoek heeft een aantal typische lekkernijen die het waard zijn om ontdekt te worden. Kaneelbeschuit is een heerlijke en typisch Achterhoekse lekkernij die niet mag ontbreken bij een gezellig kopje koffie of thee. Kozakken zijn een andere typisch Achterhoekse lekkernij die vaak met veel plezier wordt gegeten, vooral tijdens feestelijke momenten en gezellige bijeenkomsten. Witte Wieven Koek is een bijzondere en traditionele lekkernij uit de Achterhoek. Gevvel koekskes zijn een echte Achterhoekse lekkernij die een glimlach op je gezicht toveren zodra je ze proeft. Balkenbrij is een van de meest iconische gerechten uit de Achterhoekse keuken.
Jesper van der Velden
Jesper van der Velden
2025-07-29 15:14:56
Count answers : 31
0
Of je nu houdt van een goed glas wijn, een ambachtelijk gebrouwen biertje, een blokje boerenkaas of een klassiek asperge-gerecht. Vaak is er een charmant klein winkeltje waar je de producten kunt kopen. Of je komt langs de weg kleine stalletjes tegen, waar allerlei producten van eigen land worden verkocht. Groenten, fruit, bloemen, honing of zelfgemaakte jam, om maar eens wat te noemen. Je betaalt door het gevraagde bedrag in een kistje te stoppen. Neem dus genoeg klein geld mee. Op de verschillende boerderijen, brouwerijen en makerijen staan de enthousiaste producenten voor je klaar om je kennis te laten maken met de streekproducten en het maakproces. Op een kleinschalige boerderijcamping ervaar en geniet je van wat de Achterhoek te bieden heeft.

Lees ook

Wat is foodhall?

Foodhall Arnhem, gelegen aan de Rijnkade te Arnhem, brengt diverse wereldkeukens samen naar één plek Lees meer

Waarom yfood?

Het gele spul in de fles is een ‘op voedselgelijkende substantie’, of liever ruimtevoedselgelijkend. Lees meer

Josephine van den Velden
Josephine van den Velden
2025-07-29 12:17:05
Count answers : 26
0
Wild is een populair streekproduct in de Achterhoek. Het wild in de Achterhoek smaakt bijzonder door het dieet van planten en kruiden: reeën, fazanten, wilde eenden, wilde konijnen en hazen zoeken zelf hun favoriete kostje bij elkaar. In de Achterhoek vind je tal van bedrijven die vol passie hun eigen producten maken. Kaas, fruit, vlees, brood en jam zijn slechts een kleine greep uit het grote aanbod van streekproducten die de Achterhoek rijk is. Wijn is ook een populair streekproduct. De Achterhoek is met ruim dertig hectare aan wijngaarden een van de grotere wijnstreken in ons land. Bier is een ander populair streekproduct. Ook daar houden ze van in de Achterhoek. Natuurlijk ken je het merk Grolsch, dat oorspronkelijk uit Groenlo komt maar nu in Enschede gevestigd is. Er is echter meer! Kom met eigen ogen kijken naar het bierbrouwproces en proef een van de bijzondere speciaalbiertjes bij meer dan tien regionale brouwerijen.
Quinty de Leeuw
Quinty de Leeuw
2025-07-29 11:16:32
Count answers : 37
0
Of je nou houdt van een lekker Achterhoeks gebrouwen biertje, een lekker glaasje wijn, een blokje boerenkaas of andere klassieke Achterhoekse streekproducten en gerechten. De Achterhoekse streekproducten zijn niet zomaar producten, je proeft bij elke hap dat het met ongelofelijk veel passie gemaakt is, maar ook geteeld en bereid is. In de regio vind je eigen gemaakte kaas, vlees, fruit, brood of ijs van allerlei bedrijven. Groenten, bloemen, fruit, honing of zelfgemaakte jam, om er maar een paar te noemen.

Lees ook

Wat is de betekenis van fast food?

Fastfood is voedsel dat in een restaurant of snackbar snel geserveerd wordt en betrekkelijk goedkoop Lees meer

Wat is fine food?

Fine Food Village zit in het hart van Elst. Een plek om heerlijk uit te gaan eten en ook om af te ha Lees meer

Jack van Ginkel
Jack van Ginkel
2025-07-29 10:40:46
Count answers : 29
0
Van half oktober tot eind januari is het wild- seizoen geopend en worden er in Achterhoekse restaurants de lekkerste wildgerechten geserveerd. Bij Brasserie 6 zelf aan waar we een lekker gerecht proefde met verschillende wildbereidingen. Er zat duif a la saltimbocca bij, een kroketje van fazant en een carpaccio van hert. Als garnituurtjes zaten er wat linzen, een uienring en een jus van truffel bij, lekker. Voor onderweg had Bakker ons wat lekkere amuses meegegeven, allemaal met wild en lever, jammie. In de kookstudio kregen we een demonstratie wild schoonmaken. Restaurant Strandlodge gebruikt bijna alle delen van het beestje waardoor ze voedselverspilling verkomen. Live maakten ze de bordjes voor ons op, we kregen een gerechtje met 3 delen van het ree die geserveerd werden met wat seizoensgroentes.
Zakaria de Bruin
Zakaria de Bruin
2025-07-29 10:17:14
Count answers : 35
0
Eten in de Achterhoek is altijd genieten. Veel restaurants in de Achterhoek werken met seizoensgebonden producten uit de streek. De Achterhoek is een echte culinaire regio. In het najaar en de winter draait het hier om wild eten in de Achterhoek. Maar ook buiten het wildseizoen ontdek je volop Achterhoeks eten: verse asperges, sappige appels, lokale bieren en wijnen.

Lees ook

Wat is de betekenis van junkfood?

Junkfood is ongezond voedsel. Voedsel dat zeer ongezond is, omdat het veel calorieën maar weinig nu Lees meer

Jenna Kok
Jenna Kok
2025-07-23 12:30:09
Count answers : 27
0
Het is een typisch gerecht voor de Achterhoek, de 'pot deur mekare'. Het is een soort van stamppot. Je kan het doen met andijvie, maar in het voorjaar ook met raapsteeltjes. Het heeft een belangrijk en bijzonder ingrediënt, namelijk nägelholt. Het is de achtermuis van het rund. Die wordt gekruid, dan wordt hij gepekeld en opgehangen. Hij wordt dus niet gerookt, wat het anders maakt dan rookvlees. Het lijkt op rookvlees, maar is het niet.
Lars Meyer
Lars Meyer
2025-07-15 08:52:27
Count answers : 35
0
Of je nou houdt van een lekker Achterhoeks gebrouwen biertje, een lekker glaasje wijn, een blokje boerenkaas of andere klassieke Achterhoekse streekproducten en gerechten. De Achterhoekse streekproducten zijn niet zomaar producten, je proeft bij elke hap dat het met ongelofelijk veel passie gemaakt is, maar ook geteeld en bereid is. In de regio vind je eigen gemaakte kaas, vlees, fruit, brood of ijs van allerlei bedrijven. Er is meestal een charmant winkeltje waar je de producten kunt kopen. Of je komt onderweg kleine kraampjes tegen die allerlei producten uit het land verkopen. Groenten, bloemen, fruit, honing of zelfgemaakte jam, om er maar een paar te noemen.
Jari de Ruiter
Jari de Ruiter
2025-07-06 15:45:21
Count answers : 29
0
Wat is echt Achterhoeks eten? Een aanrader voor de bezoeker tijdens de jaarwisseling zijn de nieuwjaarskoeken uit de Achterhoek: kniepertjes. Ook de liefhebbers van hartig eten kunnen in Gelderland volop genieten van onder andere de wildgerechten in de Achterhoek en op de Veluwe. Heb jij het fruit uit de Betuwe of de mosterd uit de Achterhoek wel eens geproefd? De bekroonde Betuwse wijnen en ambachtelijk gebrouwen Achterhoekse of Arnhemse biertjes zijn stuk voor stuk een plezier voor je smaakpapillen.
Noëlle Simsek
Noëlle Simsek
2025-07-02 17:45:05
Count answers : 32
0
Bourgondisch en wild eten, kenmerkend aan de Achterhoek. Veel restaurants werken met zorgvuldig uitgekozen streekproducten. In de Achterhoek vind je een groot aanbod van de lekkerste regionale streekproducten.
Tara van Ochten
Tara van Ochten
2025-06-22 11:04:10
Count answers : 26
0
Wat is echt Achterhoeks eten? Kaneelbeschuit is een heerlijke en typisch Achterhoekse lekkernij die niet mag ontbreken bij een gezellig kopje koffie of thee. Kozakken zijn een andere typisch Achterhoekse lekkernij die vaak met veel plezier wordt gegeten, vooral tijdens feestelijke momenten en gezellige bijeenkomsten. Witte Wieven Koek is een bijzondere en traditionele lekkernij uit de Achterhoek. Gevvel koekskes zijn een echte Achterhoekse lekkernij die een glimlach op je gezicht toveren zodra je ze proeft. Balkenbrij is een van de meest iconische gerechten uit de Achterhoekse keuken, en het roept bij veel mensen nostalgische herinneringen op.
Elisa van den Velde
Elisa van den Velde
2025-06-12 16:08:25
Count answers : 34
0
Je proeft gewoon dat Achterhoekse streekproducten met passie gemaakt, geteeld en bereid zijn. In de streek vind je veel bedrijven die vol passie hun eigen kaas, fruit, vlees, brood of ijs maken. Vaak is er een charmant klein winkeltje waar je de producten kunt kopen. Of je komt langs de weg kleine stalletjes tegen, waar allerlei producten van eigen land worden verkocht. Groenten, fruit, bloemen, honing of zelfgemaakte jam, om maar eens wat te noemen. Elk weggetje dat je inslaat biedt weer zijn eigen lekkere verrassing. Je betaalt door het gevraagde bedrag in een kistje te stoppen; Neem dus genoeg klein geld mee!
Stefan Kleijse
Stefan Kleijse
2025-06-12 14:09:42
Count answers : 32
0
In de Achterhoek vind je overal verse en ambachtelijk producten, puur, eerlijk en met aandacht bereid, van vlees tot kaas en van speciaal gebakken brood tot zelf gebrouwen bier. Wild is een van de populairste streekproducten in de Achterhoek en smaakt bijzonder door het dieet van planten en kruiden. De Achterhoek is met ruim dertig hectare aan wijngaarden een van de grotere wijnstreken in ons land en heeft een diversiteit aan bier, waaronder Grolsch en meer dan tien regionale brouwerijen. In de Achterhoek vind je tal van bedrijven die vol passie hun eigen producten maken, zoals kaas, fruit, vlees, brood en jam, die vaak in charmante winkeltjes te koop zijn.
Twan Aksoy
Twan Aksoy
2025-06-12 13:28:23
Count answers : 32
0
Van half oktober tot eind januari is het wild- seizoen geopend en worden er in Achterhoekse restaurants de lekkerste wildgerechten geserveerd. Bij Brasserie 6 zelf aan waar we een lekker gerecht proefde met verschillende wildbereidingen. Er zat duif a la saltimbocca bij, een kroketje van fazant en een carpaccio van hert. Voor onderweg had Bakker ons wat lekkere amuses meegegeven, allemaal met wild en lever, jammie! Restaurant Strandlodge gebruikt bijna alle delen van het beestje waardoor ze voedselverspilling verkomen. Live maakten ze de bordjes voor ons op, we kregen een gerechtje met 3 delen van het ree die geserveerd werden met wat seizoensgroentes.